Sociální stratifikace Ondřej Turek, 1A Čili rozdělení společnosti 2010.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvoj rodové společnosti
Advertisements

Český jazyk 4.ročník Skloňování podstatných jmen rodu středního a ženského (interaktivní tabule)
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
KASTY.
Tři politické ekonomie sociálního státu
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Struktura středověké společnosti
ZSV Vznik a podstata státu.
Sociální vztahy.
Sociální mobilita Sociální mobilita je pohyb sociálních subjektů (jednotlivých osob) v sociálním prostoru tvořeném soustavou sociálních pozic. P. Sorokin.
Sociální stratifikace
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ / /34
Vznik středověkých univerzit
Evropa po třicetileté válce
Sociální mobilita Definice sociální mobility Typy sociální mobility
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Občanská nauka Ročník:II.
Život po třicetileté válce
Kateřina Kuncová. * Vznik stavů * Jaké stavy vznikly * Zemské sněmy * Zápas měst se šlechtou Zasedání zemského sněmu.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
ČESKÝ STÁT ZA JAGELLONCŮ
Management and Marketing Firemní kultura a její změna
RANÝ STŘEDOVĚK.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ERBY Heraldika.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
ČLOVĚK VE SPOLEČNOSTI COPYRIGHT MATOUŠKOVÁ 2013.
Vertikální sociální diferenciace Sociální diferenciace je součástí problematiky sociální struktury. Znamená vydělování a rozlišování jednotlivých částí.
Chammurapiho zákoník Martyuk Valery Zdroje: Literatura:
Psychologie II Sociální psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Pojem a historický vývoj
Art brut Ondřej Turek 1A. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec a teoretik Jean Dubuffet. Poprvé ho definoval roku 1945 francouzský umělec.
Sociální diferenciace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Feudální systém.
Indie – Hinduismus a kastovní systém
Rovnost a zákaz diskriminace ve veřejné správě. Rovnost ve veřejné správě ideologický požadavek rovnosti všech lidí - hluboké filozofické a náboženské.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Sociální stratifikace
Sociologie pro speciální pedagogy: Vzdělání Mgr. Lenka Slepičková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
Etnografie a národnostní politika ČLR
Sociální stratifikace
RANDALL COLLINS TEORIE KONFLIKTU
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_STRATIFIKACE_13 Název školyStřední škola.
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
7lOSnQ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Práva a svobody a veřejná moc
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Socializace Kejřová.
Moc médií 3.3..
Vybrané kapitoly ze sociologie 3
INDIE.
Sociologie pro speciální pedagogy: Lekce 6: 2. část
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ DĚJEPIS
Transkript prezentace:

Sociální stratifikace Ondřej Turek, 1A Čili rozdělení společnosti 2010

Přítomnost stratifikace nalezneme v každé společnosti Přítomnost stratifikace nalezneme v každé společnosti Liší se žebříčkem hodnot Liší se žebříčkem hodnot V naší společnosti se většinou jedná o profesi, podíl na moc, naše hodnoty a majetek V naší společnosti se většinou jedná o profesi, podíl na moc, naše hodnoty a majetek

Je někdo z nich „lepší“?

Sociální vrstva má shodné, společensky významné znaky, jimiž se liší od ostatních má shodné, společensky významné znaky, jimiž se liší od ostatních Osoby mají pocit sounáležitosti Osoby mají pocit sounáležitosti Třídíme je dle kritérií, ale stejně se názory liší Třídíme je dle kritérií, ale stejně se názory liší

Typy systémů Otroctví Kastovní systém Stavovský systém Třídní společnosti

Otroctví

extrémní forma nerovnosti, rozšířené hlavně v století extrémní forma nerovnosti, rozšířené hlavně v století Jedinci jsou zde majetkem jiných Jedinci jsou zde majetkem jiných Tento systém je založený na nucení práce Tento systém je založený na nucení práce produktivita je závislá na dohledu a trestech produktivita je závislá na dohledu a trestech

Kastovní systém Nedotknutelní

Složitý, jeho struktura se místo od místa mění Složitý, jeho struktura se místo od místa mění Převážně v Indii Převážně v Indii Kasta = rasa, čistokrevná skupina (portugalsky) Kasta = rasa, čistokrevná skupina (portugalsky) 4 druhy kast (varny) 4 druhy kast (varny) Zákazy mezikastovních styků Zákazy mezikastovních styků

Stavovský systém

Hlavně ve středověkých společnostech Hlavně ve středověkých společnostech Jedná se zde o princip rodu, původu Jedná se zde o princip rodu, původu Nejvýše postaveným stavem byla šlechta, nejvyšší, urození Nejvýše postaveným stavem byla šlechta, nejvyšší, urození Dále duchovní a nakonec poddaní, řemeslníci, nevolníci… Dále duchovní a nakonec poddaní, řemeslníci, nevolníci…

Třídní společnosti

Dle majetku a schopnosti s ním manipulovat Dle majetku a schopnosti s ním manipulovat Kritériem je výše příjmu a nerovnost pracovních podmínek Kritériem je výše příjmu a nerovnost pracovních podmínek Mnoho podskupin Mnoho podskupin

Zdroje radekf.net wikipedia.org Obrázky: Google images