Sociální psychologie Sociální skupiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Andrea Dobšíková, Ph. D. Název materiálu: Sociální skupiny Označení materiálu:
Advertisements

Předmět a prameny pracovního práva
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
SOCIOLOGIE.
Kvalitativní výzkum.
sociální skupiny Škola:
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
Výchova ke zdraví Vztahy ve skupině.
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
OSOBNOST.
KULTURA Jitka Nešněrová.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Sociální skupiny VY_32_INOVACE_ZSV3r0113 Mgr. Jaroslav Knesl.
Organizační rámec výuky ekonomických předmětů (vytváření organizačních struktur v podmínkách skupinového vyučování zaměřeného na problémové situace a na.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_19_OSVZ_ZSVB ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Konflikt sociálních rolí
KDU a opozice Michal Pink
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí ve výchově ke zdraví v ročníku. Životní situace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Sociálně patologické jevy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Nákupní chování spotřebitele
Řídící struktury, malé a velké organizace
Role médií a vůdců mínění při formování názorových struktur
typy sociálních skupin
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Šárka Hučíková, V8A Gymnázium Jiřího Ortena
Agrese a agresivita.
FORMÁLNÍ A NEFORMÁLNÍ VZTAHY Aneta Jelínková C4A
Klasická sociologie (Émile Durkheim)
Sociální psychologie se zaměřením na sport
VY_32_INOVACE_PSYM22960ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Teambuilding - úvod Doc.PaedDr.Marie Blahutková Ph.D. Fakulta sportovních studií Katedra společenských věd ve sportu.
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
Sociální skupina. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
S OCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Mgr. Vladimír Velešík. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy ANOTACE 1.Kód DUMu: VY_32_INOVACE_1.SV.18.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sociální skupiny a role
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Sociální psychologie.
Pedagogika a psychologie
Transkript prezentace:

Sociální psychologie Sociální skupiny

Sociální skupiny Sociální skupiny = celek dvou nebo více osob, které jsou ve vzájemných, více či méně vymezených a soudržných, formálních nebo neformálních vztazích a interakcích mají vliv při utváření osobnost každá skupina má svou charakteristiku a skupinovou dynamiku za skupinu se v sociální psychologii považují již 2 osoby (např. manželská dyáda) např. rodina, školní třída, zájmový kroužek, pracovní skupina, politická strana, národ atd.

Sociální skupiny Klasifikace společenských skupin Členská x nečlenská členská (vlastní) = čl., do ní patří, považuje se za její součást, užívá v souvislosti s ní výraz MY - vlastní skupinu favorizuje, nadřazuje, cizí odmítá (etnocentrismus) nečlenská (cizí) = člověk není její součástí, výraz ONI

Sociální skupiny Formální x neformální formální = sestaveny zvnějšku za určitým cílem, dána organizační struktura (např. vojenský útvar, pracovní skupina), neosobní funkční pojítko (vztahy nadřízený x podřízený) neformální = vznikají spontánně, mezi členy jsou osobní funkční pojítka, pevné citové vztahy (např. parta kamarádů)

Sociální skupiny Malé x velké malé = charakteristický kontakt „tváří v tvář“, trvalé, intenzivní vzájemné vztahy (např. rodina), 2-20 lidí menší (střední) = soudržnější, hraniční mezi velkými a malými skupinami, 20-40 lidí, projev nespokojenosti – absentérství, např. (lokální skupiny – obyvatelé z jednoho domu) velké = makroskupiny, členové spolu nemusí a nemohou být v kontaktu „tváří v tvář“, jsou spjaty vnějšími cíli, normami, zákony (např. stát)

Sociální skupiny Primární x sekundární skupiny primární = prvotní, (např. rodina), člověk je jejím členem bez vlastního rozhodnutí, uspokojuje základní potřeby sekundární = druhotné, (např. školní třída), člověk se jejím členem stává později, z vlastního rozhodnutí nebo z rozhodnutí jiné osoby či instituce

Sociální skupiny Skupiny podle vztahu ke společnosti Občasná volná sdružení = vázané na určitý prostor, nemají pevnější strukturu, chybí organizace i vůdce, lidé se náhodně scházejí Party = mají pevnou strukturu i organizaci, přísné normy, za jejich nedodržení následuje trest, mají pozitivní obsah - prosociální chování = tzn.bere v úvahu situaci druhé osoby, její potřeby, zátěže, choroby, přání, očekávání, touhy Kliky = podskupiny, členy spojuje záporný postoj k jiným lidem, usilují o výhody pro členy své podskupiny, snaží se aktivně škodit vedoucímu formální skupiny k níž patří

Sociální skupiny Tlupy(gangy) + jiné závadové skupiny - styčné body s partou, ale negativní, asociální polarizace - hostilní chování = nepřátelské, agresivní, útočné, zaměřené na ublížení až zničení toho druhého - překračují normy a zákony společnosti, ničí soukromý majetek - soudržnost je závislá na osobě vůdce, v jeho nepřítomnosti směřuje tlupa k rozpadu Referenční skupina = vztažná skupina, jedinec se s ní ztotožňuje (identifikuje), skupinu posuzuje jako míru hodnocení sebe, tato skupina se stává zdrojem osobních hodnot a cílů, poskytuje i normy chování

Sociální skupiny Ostatní skupiny Kontraaktivní skupiny = když část členů zastává jedno hledisko a jiná hledisko protichůdné nebo odlišné Skupiny s lichým nebo sudým počtem členů - skupiny s lichým počtem pracují efektivněji než skupiny se sudým počtem členů (často se rozpadají na páry, mohou se izolovat apod.) Integrované skupiny = společné zájmy, cíle, hierarchie hodnot, vědomí MY - někdy skupinový narcismus = členové jsou přesvědčeni o své dokonalosti