TERMOREGULACE NOVOROZENCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Čas Karel Kovář.
Advertisements

Zkušenosti s implementací zdravotnických asistentů v provozu
Trendy v metodách odhadu plemenné hodnoty skotu
RIZIKOVÝ NOVOROZENEC MUDr. Milan Vacuška, Ph.D.
Odchylky od normálního růstu mohou být ukazatelem vážných onemocnění a zdravotních poruch. GEN
Projevy a prevence hemoragické nemoci novorozence
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Jak jsme na tom se zdravím
Refluxní choroba jícnu
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Fyzika – přírodní věda (z řečtiny)
TVL prohlídky K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové.
– základní matematické operace se signály (odečty, podíly...) – složitější operace se sadou datových souborů – tvorba maker pro automatizaci zpracování.
SCREENING SLUCHU PO 6 LETECH
Bc. Hana Bořilová Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
POCT představuje optimalizaci diagnostického procesu v místě péče o nemocného, kdekoli je to potřeba (u lůžka, v ambulanci, doma, v záchrance…)
Obsah statistiky Jana Zvárová
klasifikace anamnéza vyšetření
PROBLEMATIKA PÁDŮ NA LŮŽKOVÉM ODDĚLENÍ Z POHLEDU VŠEOBECNÉ SESTRY
Test akutní toxicity na rybách
Ústav technických zařízení budov MĚŘENÍ A REGULACE Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2003/
FMVD I - cvičení č.2 Měření vlhkosti dřeva a vlivu na hustotu.
Hodnocení novorozence
Porod mimo zdravotnické zařízení
Fyziologický porod Porod mimo ústav Ošetření novorozence
Žena a sport.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Uplatnitelnost absolventů bc. oborů a výhody profesního zaměření Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu,
PŘIROZENÁ ANTIKONCEPCE
MĚŘENÍ ČASU A TEPLOTY.
Měření teploty a času Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.10
Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb CW01 - Teorie měření a regulace © Ing. Václav Rada, CSc. ZS – 2009/
Hádej obrázek – měřidla délky
Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měřící Energetické Aparáty, a.s. Měření kvality napětí v elektroměru  Technicky realizovatelné.
Cévní a dýchací soustava
VY_32_INOVACE_6B1 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplo, teplota- pozorování počasí Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
EXTERIÉR - zevnějšek zvířat
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
Procvičování – práce s mapou
Změny teploty vzduchu v průběhu času
Využití zprostředkovaného učení ve výuce 1. třídy základní školy
Diabetes v těhotenství
Poruchy vývoje řeči z materiálu Audio- Fon centra. P. Weberová 6. celostátní odborná konference audiologických sester
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
SOMATICKÝ PROFIL A SOMATOTYP CHLAPCŮ
Lze předejít vzniku diabetes mellitus 2.typu?
Screeningové vyšetření sluchu u novorozenců
 Jiné fyziologické hodnoty  mění se s věkem  viz. učebnice Základní ošetřovatelská péče v pediatrii, pediatrie  u dětí častěji používány pulzní oxymetry,
Závislost výšky hladiny podzemní vody na srážkách
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením teploty Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Přednášky z lékařské přístrojové techniky Masarykova univerzita v Brně
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Jana Dobrá Název DUM: VY_32_Inovace_ Vlastnosti látek Název sady: Člověk a jeho svět 4. ročník Číslo projektu:
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice
Základní škola Karviná-Nové Město Cihelní 1666 tel./fax.: , Škola pro život CZ.1.07/1.4.00/ Druh.
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková Téma: Vlastnosti látek II.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Hiblerův zábal v praxi Ladislav Sieger 2006.
Monitoring a diagnostika kvantity a kvality pohybové aktivity
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Analýza neonatální péče v Jihomoravském kraji za rok 2012
Hodnocení závislosti STAT metody pro posouzení závislosti – jiné pro:
Hiblerův zábal v praxi Ladislav Sieger 2006.
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
VLASTNOSTI LÁTEK II teplota, čas.
Transkript prezentace:

TERMOREGULACE NOVOROZENCE Bc. Lenka Marková Porodní asistentka . Odborní konzultanti: MUDr. L. Kantor, Ph.D. Mgr. V. Vránová, Ph.D.

Edukace: Termoregulace je udržování tělesné teploty zajištěním rovnováhy mezi produkcí a výdejem tepla, a to i za komplikovaných a neustále se měnících podmínek. Sledování je možné prostřednictvím tělesné teploty. V neonatologii je sledování poměrně obtížné.

Otázky: Jakým způsobem se v ČR měří tělesná teplota novorozence? Je dosavadní metoda měření teploty v rektu spolehlivá? Jak přesná a spolehlivá je dosud nepoužívaná metoda měření tělesné teploty ušního bubínku a axily novorozence?

Cíle práce: Výzkumné měření a srovnání teplot v rektu, axile a v ušním bubínku. Případné zavedení měření teploty bubínku do běžné praxe ošetřování novorozenců.

Popis souboru: Změřeno 50 novorozenců (24 chlapců, 26 dívek) Všechny děti porozeny ve FN Olomouc Gestační věk v okamžiku porodu: ø 40 týdnů Porodní hmotnost: ø 3 355 gramů Porodní délka: ø 50 cm Skóre dle Apgarové: v 1. minutě: 8 - 10 bodů v 5. minutě: 9 - 10 bodů v 10. minutě: 10 bodů

Výzkumná metoda: U každého novorozence se individuálně měřila teplota v rektu, axile a na ušním bubínku. v hodinu narození 2 hodiny po porodu 24 hodin po porodu 48 hodin po porodu

Používané přístroje: Rektum: digitální teploměr běžně používaný na oddělení Ušní bubínek a axila: optický přístroj Firstemp genius 3000A, dosud nepoužívaný v neonatologii

Srovnání měření v určitém místě v průběhu času: Rektum: Nejvýznamnější shoda mezi měřením po porodu a ve druhé hodině života. Pak mezi 24. a 48. hodinou života. Bubínek: 100% shoda byla mezi měřením v 24. a 48. hodině. Axila: Nejvýznamnější shoda mezi měřením po porodu a ve druhé hodině života. Ještě významnější závislost byla mezi 24. a 48. hodinou života.

Srovnání měření z rekta, bubínku a axily: Z výsledků měření vyplynulo, že nedošlo mezi uvedenými místy v žádném případě ke shodě při měření těsně po porodu, 2 hodiny, 24 a 48 hodin po porodu. Rektum: bubínek Rektum: axila Axila: bubínek

Diskuse: Měření rektální teploty - nejmenší subjektivní chyby, náročné na hygienu, nosokomiální infekce, riziko poranění. Měření teploty v ušním bubínku - nevýhoda velkého čidla, které netěsní dobře ve zvukovodu. Měření axilární teploty - velká subjektivní chyba, teplota je nestabilní a ovlivnitelná množstvím faktorů.

Závěr: Výsledky práce jednoznačně prokázaly neshodu mezi měřením v rektu, v ušním bubínku a v axile. Nejstabilnější teplota v průběhu prvních 48 hodin je v rektu, potom v axile a nakonec v bubínku. Měření tělesné teploty v bubínku je zatíženo vysokou chybou a v současné době není k dispozici přístroj, který by umožnil měření teploty bubínku u novorozenců.

Děkuji za pozornost!