ENERGIS 24 - základní teze Zapojení do sítě environmentálních, vzdělávacích a poradenských středisek Soulad s metodickým pokynem MŠMT Respektování závěrů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

ENERGETICKÉ SUROVINY - ELEKTRÁRNY
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Aspekty kogenerační výroby z OZE
Výpočet práce z výkonu a času. Účinnost
Energetické řízení. Energetické řízení metoda Monitoringu & Targetingu Ing. Josef Pikálek 10. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby.
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Rozvodná elektrická síť
ANO? Zajímáte se o některou z těchto oblastí?
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
okres Frýdek - Místek 1040 obyvatel 860 ha KO SPOV MsK příklad dobré praxe (komunitní spolupráce, zelené úřadování)
Operační program Podnikání a inovace Nové výzvy a záměry do budoucna
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Ing. Jiří Štochl, technický ředitel, TEDOM-VKS s.r.o
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Podpora eko-inovací a environmentálních technologií Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. 16. MEZINÁRODNÍ SYMPOZIUM INOVACE, PRAHA 2009.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Putování po zdrojích, přenosu a efektivním užití energie v budovách Putování po zdrojích, přenosu a efektivním užití energie v budovách Lucie Kalová a.
Společnost Skanska je tu pro vás
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Zeměpis Ročník : 8.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Úmluva primátorů a starostů v podmínkách ČR Yvonna Gaillyová Ekologický institut Veronica Seminář NSZM, Praha,
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
PUTOVÁNÍ PO ZDROJÍCH, PŘENOSU A EFEKTIVNÍM UŽITÍ ENERGIE Klára Andrlíková a kolektiv –
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Lukáš Feřt, SPŠ dopravní, Karlovarská 99, Plzeň
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Progresivní technologie a systémy pro energetiku1 V001 Analýza rozhodujících uzlů oběhů parních elektráren Doc. Ing. Michal KOLOVRATNÍK, CSc.
NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Prezentace pro účastníky konference: NOVÁ ENERGETICKÁ STRATEGIE EU A ČR Udržitelná výroba energie –
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
Energetický průmysl. Co to je? Energetika je průmyslové odvětví, které se zabývá získáváním, přeměnou a distribucí(rozdělování) všech forem energie Jedná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Výroba elektrické energie - obecná část
Transkript prezentace:

ENERGIS 24 - základní teze Zapojení do sítě environmentálních, vzdělávacích a poradenských středisek Soulad s metodickým pokynem MŠMT Respektování závěrů energetické „Pačesovy“ komise – podpora technického vzdělávání v energetice

Legislativní rámec MŠMT Dne MŠMT vydává metodický pokyn č.j / k zajištění environmetálního vzdělávání, výchovy a osvěty – EVVO. Celoživotní vzdělávání v oblasti OZE Přenos nových poznatků: Věda a výzkum - Průmysl - Školství

Legislativní rámec MŽP a financování Projednání konceptu Environmentální Energetika s vedoucím oddělení vzdělávání a osvěty MŽP Ing. Miroslavem Novákem, a náměstkyní ministra Ing. Rut Bízkovou Financování ze SFŽP - Programy III Environmentální vzdělávání, osvěta a poradenství: Částka Kč na projekt

Soulad s energetickou koncepcí Podpora technického vzdělávání Sledování nových vývojových trendů, zavádění nových technologií do systému vzdělávání i do praxe. Legislativní rámec MPO

Financování z MPO Projednání koncepce a podání žádosti v programu EFEKT 2009 – program E 1 Výstava, kurz, seminář v oblasti energetiky

První vlaštovka pro školy Exkurze u větrné elektrárny - (2x1500 kW) Bioenergetické centrum Roštín – 3,7 MW Staveniště FV – elektrárny 1,5 MWp Tepelný zdroje s kogenerací 300 kW el. TČ 200 kW zapojeného ke chlazení a ohřevu Ubytování v nízko energetickém domě Prohlídka zdroje CZT na biomasu Kořenová čistírna odpadních vod – Hostětín

Příprava týdenního projektu Výběrový pobytový zájezd akreditovaný u MŠMT, zahrnutý do celoživotního vzdělávání Putování po energetických zdrojích Cesta energie přenosovou soustavou Užití energie v budovách a její úspory Nízkoenergetické stavitelství

Spolupráce při výběru studentů VUT – Brno ZČE - Plzeň VEC - TU – Ostrava ČVUT – Praha VŠCHT – ústav ochrany ovzduší Střední školy

Podle Einsteinova ekvivalentu hmoty a energie jen desetimilióntina procenta hmoty se změní v energii. Jedna kapka vody obsahuje přibližně tolik energie kolik vyrobí průměrná elektrárna. Hoření 0, % Štěpení 0,1% Slučování 1% Anihilace 100%

Civilizace zrozená z ohně ?

Sadi Carnot publikuje práci Úvahy o pohybové síle ohně.

Parní motor s rotačním pístem

Více na www:parnímotory.sk

Parní turbíny mají různé výkonové i technické parametry, ale vždy se jedná o stejný technický princip, kdy síla vodní páry uvádí do pohybu lopatky turbíny.

Stirlingův Motor s vnějším spalováním

První komerční Stirlingův motor

Solární aplikace Stirlingova Motoru

První vlaškovka v oblasti výkonu cca 100 kW - horkonzdušná turbína

Bioplynové stanice Koncem roku 2006 pracovalo v Německu 3800 agregátů na BIOPLN s celkovým výkonem 1200 MW. Koncem roku 2006 pracovalo v Německu 3800 agregátů na BIOPLN s celkovým výkonem 1200 MW. Masovost použití je dána zjednodušenou legislativou v ČR zaznamenáváme podobně prudký rozvoj Masovost použití je dána zjednodušenou legislativou v ČR zaznamenáváme podobně prudký rozvoj

Bioplynové stanice v ČR Jako nástroj k decentralizaci soustavy Jako nástroj k decentralizaci soustavy Ve ¾ roku 2008 SFŽP přijal 380 žádostí na Ve ¾ roku 2008 SFŽP přijal 380 žádostí na O dotaci na výstavbu bioplymových stanic O dotaci na výstavbu bioplymových stanic SFŽP vřadil 80 žádostí a 300 je v hodnocení SFŽP vřadil 80 žádostí a 300 je v hodnocení

Plnění horních pater fermentoru před navezením do anaerobního stupně

ČOV Havlíčkův Brod KJ TEDOM Cento T140

ČOV Havlíčkův Brod KJ TEDOM Cento T140

Jaderná alternativa?

Prolomení těžebních limitů ?

OZE nepokrývají ani rostoucí spotřebu elektrické energie… Ospalé spotřebiče cca 400 MW V Rakousku je to celých 800 MW Co teprve když je někdo zapne?

Naše energetická náročnost V přepočtu na práci lidských svalů na každého z nás pracuje více než 30 otroků a to nás některé země ve spotřebě energie ještě převyšují. Kde se ale berou ti otroci, co na nás pracují když bylo otrokářství zrušeno?

Novodobé otrokářství ? Ta odpověď je velice jednoduchá, protože „za jediný rok ze zemských hlubin vytěžíme tolik uhlí, ropy a zemního plynu, kolik se jich tam vytvořilo během předchozích dvou milionů let.

Potenciál energetických úspor A změna myšlení jedinou cestou z zajištění trvale udržitelného rozvoje Výrobky z dlouhým životním cyklem Výrobky s krátkou ekologickou stopou Nové stavební materiály

Stavba z nepálených cihel a slámy

Mgr. Radovan Šejvl www:energis24.cz Tel: Elektřina s vůní dřeva … Energis 24

Environmentální energetika Celostní medicína Celostní architektura Celostní energetika