Roman Menhart Creation of cell state ontology - cell states and cell relation statistics.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OBECNÁ BIOLOGIE MITÓZA
Advertisements

Vítejte ve světě buněčného cyklu
Počasí tabulka v MS Excelu Mgr. Jitka Křičková, Mgr. Jitka Rybenská.
M I T Ó Z A.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Projekt – úkoly, zdroje, vazby úkolů, náklady Ing. Jiří Šilhán.
Gymnázium a obchodní akademie Chodov
12. listopad 2013zpracoval: Výzkum programu a auditoria ČT OBSAHOVÁ ANALÝZA ZPRAVODAJSTVÍ Metodika výběru příspěvku.
Statistické zpracování dat RNDr. Eva Reiterová, Ph.D.
DalšíPředchozíTÉMA: M. K a d l e c o v á M. K a d l e c o v á.
AUTOR: Ing. Helena Zapletalová
Omnis cellula e cellula (každá buňka je z buňky)
Buněčný cyklus je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení doba trvání cyklu se nazývá generační doba buněčný cyklus.
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
YEAST AND CANCER Nobel Lecture, December 9, 2001 LELAND H. HARTWELL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_257 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Úvod  Nejdůležitější vlastností grafu je sdělit dané informace.  Grafy mohou mít různou podobu (barevné, plastické…).  Vždy je důležité, aby se z nich.
Buněčné dělení.
Profáze, metafáze, anafáze, telofáze
Poděkování: Tato experimentální úloha vznikla za podpory Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu: „Modernizace výukových postupů a zvýšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Tabulkový procesor – Excel 2010 Práce se sloupci a řádky Sloupce Řádky (nastavení šířky sloupce i řádku)
Jméno autora Zdeňka Sudová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2 Inovace.
Genetika.
Buněčný cyklus MUDr.Kateřina Kapounková
Test pro kvintu B 15. prosince 2006
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_533.
Zadání Podle předlohy si připravte tabulky se kterými budete pracovat.
Rozmnožování buněk.
Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník:7. Datum vytvoření:Duben.
ŘÍZENÍ DOPRAVY POMOCÍ SW AGENTŮ Richard Lipka, DSS
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Univerzita třetího věku kurz Pokročilý Tabulkový procesor 2.
Zpracování záznamů GPS dispečerských vozů DPO Vedoucí projektu : doc. Ing. Petr Rapant, CSc. Zpracovává : Radim Balon, G363 Vysoká škola báňská – Technická.
INFORMATIKA 9 MS Excel I. III2 – I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Buněčný cyklus.
Součástí této prezentace bude pravděpodobně diskuse, jejíž výsledkem budou akce. Pomocí aplikace PowerPoint lze navržené akce zaznamenávat v průběhu prezentace.
Dělení buněk.
Buněčné dělení Základy biologie
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Biometrie v bankovnictví
Redukční dělení – meiosa
2014 Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/
Rozmnožování buněk
Základy programu Excel
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Finanční matematika 3. (finanční gramotnost) Jednoduché úrokování
Lékařská mikrobiologie I Růst bakterií, růstová křivka
BUŇKA – základ všech živých organismů
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozmnožování buněk - meióza
Buněčná stěna, buněčné jádro
Mitóza, Meióza Test pro kvinty podzim 2006.
Meióza - vznik buněk s redukovaným počtem chromozomů ( 2n -> n)
Reprodukce buněk Nové buňky mohou v současné etapě evoluce vznikat pouze dělením buněk již existujicích. Dělením buněk je zajišťována: Reprodukce jedinců.
Živočišná Buňka.
NÁZEV ŠKOLY: ČÍSLO PROJEKTU: NÁZEV MATERIÁLU: TÉMA SADY: ROČNÍK:
3. cvičení Buněčný cyklus.
MS Excel – Vytváříme nový graf
Buněčný cyklus buněčný cyklus (generační doba) - doba mezi dvěma mitózami (rozdělení buňky na dvě dceřinné) - velmi variabilní, podle typu tkáně.
3. cvičení Buněčný cyklus.
Buněčné dělení – část 1. Markéta Láchová, 7. E.
Informatika – Práce s grafy
Mitóza Nepřímé dělení Mitóza Je nejčastější způsob, kterým se dělí jádra tělních (somatických) buněk Období života buňky od jejího vzniku až po zánik.
Transkript prezentace:

Roman Menhart Creation of cell state ontology - cell states and cell relation statistics

Supervisor - Dalibor Štys

Buněčné linie Buňky L929 s Lactobacillus caseii - Jedná se o myší fibroblasty, které jsou na tomto obrazku kultivovány společně s L-caseii 650 ze sbírky lactobacillu – Milcom Tábor a mikroskopovány při zvětšení 20x. F

Buněčný cyklus a jeho fáze Je cyklus, kterým prochází eukaryotická buňka od svého vzniku po další dělení. Tedy od dělení po dělení buňky. Doba trvání cyklu se nazývá generační doba. Buněčný cyklus se skládá z několika fází přípravných -souborně nazývaných jako interfáze - období od konce jedné mitózy po začátek druhé) a vlastního buněčného dělení. Mitóza má tyto fáze:. Profáze. Metafáze. Anafáze. Telofáze

Ecell Program je vytvořený pro jednoduché označování zkoumaných buněk, jejich propojení, určení stadia buňky a jejich vzájemných interakcí Na mikroskopu se v časových intervalech snímají buňky – jejích stadia, pohyb, dělení a tyto fotky se pak přes program Ecells nahrají a dále zpracovávají. Dále zde můžeme vyexportovat geneaologie a následně na to je převést do programu Excel a vytvořit grafy buněčných cyklů.

Označování buněk

Označené buňky a jejich vzájemné propojení

Cíle projektu Pomocí programu Ecell analyzovat jednotlivé fáze buněčného cyklu a dále na základě výsledných grafů porovnat jejich délky. Naším úkolem je otestovat, zda doby existence různých fází buněčného cyklu lze využít k diagnostice stavu buněčné monovrstvy. Předpokládáme že doby existence různých fází buněčného cyklu závisí na počtu a typu mezibuněčné interakce Analyzovaná sekvence bude základem pro automatizaci analýzy.

Délka existence interfáze

Další činnosti Otestování programu na vytváření protokolů – Expertomica protocol generátor Mikroskopování a fotografování heteroploidní buněčné linie – L929 s lactobacillus casei 650 a bez nich. Následné zpracování do filmové podoby. A porovnání rychlosti buněčného dělení. Vyzkoušení nového menšího zařízení pro kultivaci buněk

Program Expertomica protocol generator

Nové kultivační zařízení Kultivační zařízení je umístěno přímo na mikroskopu, tudíž můžeme dokonale sledovat proces kultivace. Ke snímání jsem použil cameru Imaginsource. A microskop značky Nikon ECLIPSE TS100

Podílel jsem se na určování několika setů buněčných linii v programu Ecell. Testoval jsem program Expertomica protocol generátor, který zaznamenává údaje o zkoumaném vzorku. (kultivační podmínky, celkový počet snímku, frekvenci snímání) Otestoval jsem novou kultivační komoru. Vytvořil filmy z nasbíraných screenů.

Děkuji vedoucímu projektu Doc. RNDr. Dalibor Štys CSc. Za ochotu, podporu a pomoc. Mým spolupracovníkům: Štefan Mikulics, Dalibor Štys, Kacper Bojda, Karina Romanova. Za dobrou a přijemnou spolupráci. Děkuji Petru Císařovi za pomoc s programem Ecells A především organizátorům Letní školy.

Děkuji za pozornost