Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."— Transkript prezentace:

1 Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_Bi 1.13 Dělení buněk Vytvořeno: 05.06.2013 Ověřeno: 16.10.2013 Třída: Ve 1

2 Dělení buněk - Cytologie Vzdělávací oblast:Obecná biologie Předmět:Biologie Ročník:1. ročník Autor:Ing. Sedláček Ladislav Časový rozsah:2 vyučovací hodiny Pomůcky:základní informace o vzniku života učebnice Klíčová slova:Profáze, metafáze,anafáze, telofáze Anotace:Materiál je určen pro výuku v odborném předmětu biologie – dělení buněk.

3 Dělení buněk Buněčnému dělení předchází dělení jádra, které v případě tělních – somatických buněk pojmenujeme jako mitózu. V případě vzniku pohlavních buněk pojmenujeme jako meiózu.

4 Mitóza Z mateřské buňky vznikají 2 dceřinné s 2n počtem chromozomů, jaký měla mateřská buňka. Období mezi dvěma děleními se nazývá interfáze. Mitóza probíhá plynule, ale pro názornost ji rozdělujeme na 4 fáze: 1. Profáze 2. Metafáze 3. Anafáze 4. Telofáze

5 Mitóza

6

7 Profáze Chromozomy se zkracují, tloustnou - jsou viditelné (elektronovým mikroskopem). Jaderná membrána zaniká. Centriol se rozdělí na dva a jde k opačnému pólu buňky, vytvoří se dělící vřeténko. Chromozomy se v místě zvaném centromera ohýbají do tvaru podkovy. Celý proces v optimálních podmínkách trvá 30 – 60 min.

8 Profáze Centriol je stálá struktura při povrchu jádra, která se skládá z bílkovinných vláken. Dělící vřeténko – je přechodná struktura z bílkovinných vláken, která se na počátku dělení vytváří a na konci zaniká.

9 Metafáze Chromozomy se seřadí v centrální (rovníkové) rovině a připojí se přes centromery na vlákna dělícího vřeténka. Podélně se rozštěpí na dva chromozomy sesterské.

10 Anafáze Sesterské chromozomy se zkrácením vláken dělícího vřeténka posouvají k opačným pólům buňky v počtu 2n trvá to několik minut.

11 Telofáze Je opakem profáze. Chromozomy se prodlužují, přestávají být viditelné, vytváří se jaderná membrána, dělící vřeténko zaniká. Po jaderném dělení nastává dělení buněčné, tzv.: cytokineze, u živočišné buňky naškrcením, u rostlinné buňky vytvořením buněčné přepážky.

12 Otázky a odpovědi 1.Co je to mitóza ? Dělení jádra somatických buněk. 2. Jak probíhá mitóza? Ve čtyřech fázích: profáze, metafáze, anafáze, telofáze. 3. Vysvětli pojem metafáze. Chromozomy se seřadí v centrální (rovníkové) rovině a připojí se přes centromery na vlákna dělícího vřeténka. Podélně se rozštěpí na dva chromozomy sesterské.

13 Použité zdroje BUMERL, J. a kol.: Biologie 1 – pro SŠ. SPN: Praha 2005, vydání 1., ISBN 80-7235-314-4. http://geneticsys.tripod.com/mitoza.htm Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola."

Podobné prezentace


Reklamy Google