Ověřování kvality řízení informačních systémů a kvality informačních produktů není alternativou, ale nutností Eva Horáková, MZČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
HISTORICKÝ VÝVOJ 1900 Výrobková normalizace, vojenský průmysl
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ. Organizace projektu  Jedná se o optimální uspořádání lidí, věcí a nehmotných složek aktivit do struktur  Jednotlivé složky se uspořádají.
Firma ABC– cesta k budoucnosti. Dlouhodobé cíle projektu: nastavit systém řízení cílů a následně implementovat ve firmě ABC připravit prostředí /SW MBE/
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Evropský sociální fond
Facility management ČSN EN
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. –
Management kontinuity činností organizace
Aukro.cz – projektový management v e-commerce Tereza Kabrdová.
3. Životní cyklus a procesy projektu
 CONEO STRUKTURA PREZENTACE 1.Vymezení pojmu analýza tréninkových potřeb, přístup CONEO 1.Úrovně a metody ATP 2.Rozhraní zadavatel -dodavatel, vztahy.
Akreditační systém v ČR – kvalita produktů IT
ITIL Information Technology Infrastructure Library.
Systém managementu jakosti QMS
Příručka jakosti Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D.
Systém managementu jakosti
Práce s mezinárodními dodavateli Školení na řízení plánování a procesů PPP Twinningový projekt CZ/2005/IB/FI/04 Mikko AJ Ramstedt Senior Project.
Aktivita č. 6 Návrh a zavedení systému řízení kvality Workshop Výsledky analytického šetření.
Pohled zhora. Z čeho vycházíme... Jedinou konstantou dneška je změna Změna musí být řízená Změny musí být dosaženo efektivně Projektů je kolem nás mnoho.
Řízení realizace Pro IT, a.s. Ing. Jarmila Šarmanová … průzračnost, která je vidět.
Outsourcing ICT systémová a aplikační integrace v pojetí O2 Projekt Integrace sítě Ministerstva zemědělství.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Program zahájení - Petr Pavlinec, KÚ role systémového integrátora - Martin Vimr, PH organizace projektu - Vladimír Kvarda, PH obsazení projektového týmu.
Využití procesního řízení při správě nemocničního informačního systému ve VFN Všeobecná fakultní nemocnice Jiří Haase 20. května 2003.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
NÁRODNÍ DIGITÁLNÍ ARCHIV
1. Úvod do problematiky Pojmy a definice Podnik v dynamickém prostředí
RNDr. Jana Sýkorová SOŠ a SOU technické, Třemošnice, Sportovní 322
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
 P1 - Strategické plánování  P2 - Systém managementu jakosti a legislativy  P3 - Řízení informací  P4 – Audity.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Management systému řízení kvality
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Ing. Daniel Kardoš Systém ManagementDesk – nástroj řízení kvality a bezpečnosti podle ISO 9 001, ISO , ISO , ISO a ISO Ing.
Proces řízení kvality projektu Jaromír Štůsek
Zásady SLP, ČSN EN ISO 15189:2003 SLP – správná laboratorní práce
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
6. Koncepce řízení projektů
Několik námětů a otázek k zamyšlení a výběru
2. Životní cyklus a procesy projektu
IAF MD 18:2015 Aplikace ISO/IEC 17021:2011 v oblasti řízení služeb (ISO/IEC )
ZÁKLADY SYSTÉMŮ MANAGEMENTU 1. ČÁST
BUDOVÁNÍ SYSTÉMŮ MANAGEMENTU
Personální plán pro podnikatelský plán
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Trendy v řešení bezpečnosti informací (aspekty personalistiky) F.S.C. BEZPEČNOSTNÍ PORADENSTVÍ a.s. Tomáš Kubínek
PRINCeGON – metodika řízení projektů Ministerstva vnitra
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
1 Architektura IS podporující manažerské řízení 9. MEZINÁRODNÍ KONFERENCE O INFORMATICKÉ PODPOŘE PERSONÁLNÍCH PROCESŮ V OZBROJENÝCH SILÁCH A STÁTNÍ SPRÁVĚ.
SIKP – Státní informační a komunikační politika Prezentace – aplikace vybraných zákonů ve společnosti NeXA, s.r.o. Eva Štíbrová Zdeňka Strousková Radka.
MANAGEMENT 6 Kontrolování. Poslání 5. manažerské funkce Včasné a hospodárné zjištění, rozbor a přijetí závěrů k odchylkám, které v řízeném procesu charakterizují.
Přednáška Akce: Přednášející: Ing. Zdeněk Čežík | Konzultant managementu a podnikových procesů | TFM Výzvy Facility managera.
KPV/PIS KPV/PIS  Jaroslav Plzák  Lukáš Choulík  Tomáš Kraus Websol s.r.o.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
Systém managementu jakosti
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
KPV/PIS Websol s.r.o. Jaroslav Plzák Lukáš Choulík Tomáš Kraus.
PROJEKTOVÉ ŘÍZENÍ V NEZISKOVÝCH ORGANIZACÍCH
Systém managementu SSHR
Systém managementu SSHR
farmakovigilanční audit
Transkript prezentace:

Ověřování kvality řízení informačních systémů a kvality informačních produktů není alternativou, ale nutností Eva Horáková, MZČR

Obsah Kdy je projekt úspěšný Zvláštnosti projektů v prostředí státní správy Specifika IT projektů Řízení kvality IT projektů Proč selhávají IT projekty Shrnutí

Kdy je projekt úspěšný léta šedesátá - úspěch měřen v technických pojmech (funguje/nefunguje výrobek) léta osmdesátá - projekt realizován včas, v rámci rozpočtu, v přijatelném stupni kvality nové tisíciletí - včas - v rámci rozpočtu - v požadované kvalitě - přijat zákazníkem - zákazník dovolí dodavateli uvádět ho jako referenci - další parametry - bezpečnost, ochrana životního prostředí... - splňuje max. ½ všech projektů

Zvláštnosti projektů v státní správě (1) Role vrcholového managementu - malá zkušenost s projektovým řízením, obavy z tohoto způsobu řízení - neschopnost činit rozhodnutí a nést za ně plnou zodpovědnost - zásahy do projektů z různých míst Dominance linie nad projekty - ve většině organizací státní správy není zavedeno projektové řízení - liniové úkoly mají automaticky přednost před projektovými - malé pravomoci projektových manažerů Politické vlivy - nestabilita státní správy (volební cyklus) - politicky motivované zásahy do rozhodování o projektech - časté změny priorit Problém s kapacitami lidských zdrojů - fluktuace - neochota úředníků k progresivním změnám v zaběhnutém stylu práce - nemožnost motivace odměnami nebo naopak sankční postihy

Zvláštnosti projektů v státní správě (2) Nesprávně stanovené či často se měnící parametry projektu - nejasný cíl projektu, či časté změny v důsledku nejasných požadavků - neexistence hnací cíly pro změnu (zisk) - nejasná vize budoucího fungování státní správy Byrokratická omezení - silný vliv legislativy - zdlouhavé a nepružné schvalování projektů, formalismus - setrvačnost, malá odvaha ke změnám (iniciativa se „trestá“) Specifika výstupů projektů - dopad velkých projektů na celou společnost - chybějící, popř. nedůsledná kontrola výstupů - cílem projektů není dosažení zisku Finanční zdroje - ze státního rozpočtu, či obtížně dostupných prostředků EU - omezené rozpočtové zdroje - nedostatek prostředků na školení a vzdělávání

Specifika IT projektů IT prostředí je ovlivňováno dynamičností doby U ½ dokončených IT projektů nelze najít vazbu na procesy, kvůli nimž vznikly Zadavatelé nejsou schopni nastavit projekt tak, aby efektivně uspokojil klíčové potřeby Interní projekty často nemají definované finanční náklady, trpí procesní a provozní slepotou Jak startují IT projekty? Role projektového manažera jako role navíc, kterou zvládne kdokoliv

Řízení kvality IT projektů Řízení kvality v průběhu projektu je levnější a vede rychleji k výsledkům než následné odstraňování závad a nedostatků Plánování kvality - popis obsahu a rozsahu projektu - výstupy projektu - požadavky na jejich kvalitu Zajištění kvality - jaké standardy a postupy budou využity - jaké parametry je třeba dodržet - řešení konfliktů týkajících se kvality Kontrola kvality - prověrka (předimplementační, postimplementační) - audit (interní, nezávislým auditorem)

Proč selhávají IT projekty Cíle nejsou jasně stanoveny a pochopeny, zadání je nepřesné, požadavky jsou mnohoznačné, očekávání a termíny nejsou realistické Chybí vzdělávání v oblasti projektového řízení, nedostatečná investice do týmového školení a rozvoje, nedostatek kvalitních a zkušených vedoucích projektů Práce na projektech je vykonávána na rámec běžných povinností, neochota přijímat osobní zodpovědnost Je mnoho různých HW a SW komponent od mnoha dodavatelů, nejsou vyjasněna rozhraní uvnitř i vně systému, plánování pouze hladké implementace bez opatření proti možným problémům Nepoužívání metodiky (závazné standardy, definované procesy...), neukládání a nesdílení znalostí

Shrnutí Hledáme nalezené a objevujeme objevené Nedostatečně využíváme mezinárodně ověřené postupy popsané v normách ISO Nedostatečně využíváme ověřování kvality pomocí akreditovaných certifikačních orgánů a zkušebních laboratoří certifikace = garance kvality

Děkuji za pozornost