Filip Metrl a Martin Ulbrich SPŠ Frýdek-Místek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ocelové svodidlový systém s otevíratelným prvkem určený pro přejezdy SDP a potřeby IZS BG 800 Opening Gate Novinka.
Advertisements

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Tato prezentace byla vytvořena
Výroba Zn - modrobílý kovový prvek se silným leskem
Ochrana Ovzduší - cvičení 6 Omezování plynných emisí
Maturitní DLOUHODOBÁ PRÁCE
IKON, s. r. o., Frýdek-Místek Web: Tel: Fax: Mobil: Kompletní.
Pálení porcelánových výrobků.
Pyrometalurgická rafinace
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Alkalické kovy Obecná charakteristika + I
OPAKOVÁNÍ: b) SO2 + H2O → H2SO3 c) Fe + H2SO4 → H2 + Fe2SO4
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_18 Tematická.
1 Ochrana kovových dílů proti korozi je velmi důležitá, ale také drahá Zákazníci požadují vysokou kvalitu Konkurence vás nutí minimalizovat výrobní náklady.
POZEMNÍ STAVITELSTVÍ III stavební klempířství
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast: Stroje a zařízení Tematická oblast:Obrábění, obráběcí stroje a nástroje Téma:Chemické obrábění.
EKOMOR, s.r.o Dozorčí rada Strategie společnosti – návrh cílů.
Řešení otázek na železo
Hliník Stříbrolesklý měkký kov III.A skupiny Vodič tepla, elektřiny
Tato prezentace byla vytvořena
Strusky Kapalné roztoky kovových oxidů (volných i vázaných)
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Základy chemických technologií 2009
Tato prezentace byla vytvořena
Prvky IV.B skupiny titan (22Ti) výskyt: rutil - TiO2 (Austrálie)
Sušení Střední odborná škola Otrokovice
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
EKOMOR, s.r.o Dozorčí rada Strategie společnosti – návrh cílů.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zinek.
Strojírenství Strojírenská technologie Tepelné zpracování kovů (ST12)
Ch_096_Prvky_Vlastnosti a použití chemických prvků-Kovy-Slitiny
Chrom.
ŽELEZNÉ RUDY A JEJICH TĚŽBA
Výroba surového železa
ELEKTROLÝZA.
VODÍK.
Hydroxidy Jan Kolarczyk, Vojtěch Havel. Obecně Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým kationtem. Sloučeniny hydroxylového aniontu OH- s kovovým.
Ostatní způsoby vysoušení
Koroze Povlaky.
KOVY I ŽELEZO, HLINÍK. ŽELEZO latinský název Ferrum značka Fe vlastnosti: šedý, lesklý, pevný, magnetický kov, vysoká hustota, nesloučené se v přírodě.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 21 AnotaceDruhy,
Vytápění Ústřední vytápění. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_11_Kyslík Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení.
Vytápění Kotle pro zplynování dřeva. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
KOVY Výroba kovů redukcí ze sloučenin. KOVY  významná skupina látek využívaná od starověku  většina kovů se v přírodě vyskytuje vázaná ve sloučeninách.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Výroba kovů. Kovy se vyskytují převážně ve sloučeninách – rudách (magnetit, hematit, sfalerit…). Z těchto rud se získávají technologiemi, které jsou založené.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Železo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_57 Název.
Vysoká škola technická a ekonomická Racionalizace procesů logistických aktivit ve společnosti Alfa s.r.o. Autor diplomové práce: Martina Hlatká Vedoucí.
Výroba ocelí Ocel se vyrábí zkujňováním.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy Jesenická 11, Plzeň
Základní hydrometalurgické operace
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ELEKTROCHEMICKÉ VÝROBNÍ PROCESY
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
Vytápění Teplovzdušné vytápění
Svařování plamenem 4 VY_32_INOVACE_22_437
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Sušení těstovin Předmět: Technologie Pekař
Prvky skupiny železa 2. ročník.
VY_52_INOVACE_12 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová ŽELEZO.
Transkript prezentace:

Filip Metrl a Martin Ulbrich SPŠ Frýdek-Místek Mořící linka

Moření - Moření je technologický postup odstraňování oxidických vrstev povrchu kovů po tepelných úpravách. - Mořící prostředí: Jako mořící roztok v naši lince je použita redukční tavenina, která se skládá z hydrooxidu sodného NaOH a hydridu sodného (NaH) - Linka je konstruována pro moření svitků plechů, drátů, trubek, ale i kusového zboží

Technologie moření Moření Oplach Sušení Svitek drátu Moření Oplach Sušení Oschlý svitek se jeřábem svěsí do van s mořícím roztokem, kde zůstane po dobu čtyř až šesti hodin. Mořící roztok jej zbaví všech nečistot (masnoty, prachu) a povrchových nedostatků (vrstva oxidu železa a nežádoucích legujících prvků). Po moření se svitek ponoří do oplachové lázně (chemicky upravená voda) ve které leží po dobu až 10 hodin. Tento proces se několikrát opakuje a voda se průběžně čistí a filtruje od nečistot (lupeny oxidů, prach) Svitek drátu po výrobě dorazí do mořírny, kde se nechá dokonale oschnout. Sušení je poslední úprava v mořírně, při které je opláchnutý svitek uzavřen v sušící vaně, kde jej ventilátory suší vzduchem o teplotě asi 300°c. Po sušení jde čistý svitek zpět k zákazníkovi.

Konstrukce linky Linka je navrhnuta pro montáž na „zelenou louku“. Nemá zapotřebí žádné haly i jeřáb je zabudován do tunelové konstrukce.

Konstrukce linky Mimo tunel je umístěna sušící vana, jeřáb a dopravníky materiálů V ocelové konstrukci je umístěn tunel z PP ve kterém jsou vany: 1x HCL 3x Tavenina 3x oplach 1x tavenina 1x oplach

Konstrukce linky Mimo ocelovou konstrukci jsou umístěny: Zásobníky kyseliny, taveniny a vody Ventilátor a absorbér pro čištění odsávané vzdušiny

Jeřábová jednotka Je navržena přímo na ocelovou konstrukci tak, aby byla možnost pohodlného servisu přímo z ochozu.

Jeřábová jednotka Pojezd po konstrukci je zajištěn elektromotorem a převodovkou na hnané kolo. Hák je navržen na převážení svitků plechů a drátů. Jednoduše jde sesadit z jeřábu a zavěšen ve vaně.

Jeřábová jednotka

Jeřábová jednotka

Ventilátor Odsávání výparů z tunelu je zajištěno radiálním ventilátorem. Všechny kontaktní součásti jsou z PP a oběžné kolo z nerezi.

Ventilátor Ventilátor je poháněn elektromotorem a řemenovým převodem.

Ventilátor

Ventilátor

Demonstrace funkce linky

Demonstrace funkce linky

Konec Děkujeme za pozornost! Použitý SW: Autodesk inventor 11, 2009 Autocad 2009 Microsoft PowerPoint