Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G1 - 19 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OXIDAČNÍ ČÍSLO, ÚVOD DO CHEMICKÉHO NÁZVOSLOVÍ
Advertisements

NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: květen 2013
NÁZVOSLOVÍ SOLÍ.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Názvosloví halogenidů
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Názvosloví halogenidů
HALOGENIDY.
Základy názvosloví anorganických sloučenin
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
I. NÁZVOSLOVÍ.
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Soli Rozdělení solí Charakteristika solí
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Chemické názvosloví anorganických sloučenin 1
NÁZVOSLOVÍ ANORGANICKÝCH LÁTEK.
VY_32_INOVACE_3.2.Ch2N,1.11/Žž Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je RNDr. Pavlína Kochová CZ.1.07/1.5.00/ Autor materiálu:RNDr.
Názvosloví oxidů Mgr. Helena Roubalová
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Ch_090_NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková.
Sulfidy Dvouprvkové sloučeniny síry (S) s jiným prvkem
OXIDAČNÍ ČÍSLO Ch_091_Oxidy_Oxidační číslo Autor: PhDr. Jana Langerová Škola: Základní škola a Mateřská škola Kašava, okres Zlín, příspěvková organizace.
Ch_090_Oxidy_Názvosloví oxidů
NÁZVOSLOVÍ DVOUPRVKOVÝCH SLOUČENIN
Chemické názvosloví halogenidy.
Názvosloví Hydroxidů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_227 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
Názvosloví oxidů.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ
NÁZVOSLOVÍ KYSELIN.
Názvosloví anorganických sloučenin
OXIDY.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Anorganické sloučeniny - úvod
Názvosloví binárních sloučenin
Názvosloví oxidů a sulfidů CH-1 Obecná chemie, DUM č. 1
NÁZVOSLOVÍ OXIDŮ.
NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ.
Názvosloví oxidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví sulfidů Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. VY_32_INOVACE_G1.
Názvosloví dvouprvkových sloučenin
Názvosloví halogenidů Mgr. Helena Roubalová
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Názvosloví sulfidů.
NÁZVOSLOVÍ HYDROXIDŮ.
Názvosloví Oxidů.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_229 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Petr Křížek Předmět Chemie.
NÁZVOSLOVÍ HALOGENIDŮ Tvorba názvu. P OSTUP 1. Z počtu atomů urči oxidační č.- křížové pravidlo slučovací poměr. 2. Přiřaď správné koncovky ( vhodné zpaměti).
HYDROXIDY. Co jsou hydroxidy? Hydroxidy jsou sloučeniny, které obsahují hydroxidové anionty (OH) -1 vázané na kationty kovu. Hydroxidy a jejich roztoky.
HALOGENIDY. Halogenidy jsou dvouprvkové sloučeniny halogenů s jinými kovy, kde halogen má oxidační číslo -I Jejich název je dvouslovný: - podstatné jméno.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Edita NAĎOVÁ Název prezentace 4. Chemické názvosloví Název sady: Obecná a anorganická chemie (pro 3.ročník.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Úvod do názvosloví.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Chemické názvosloví anorganických sloučenin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Autor: Stejskalová Hana
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZVY A VZORCE OXIDOV.
Názvosloví halogenidů
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Halogenidy Co jsou halogenidy Koncovky
Transkript prezentace:

Názvosloví hydroxidů VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Hydroxidy Jsou dvouprvkové sloučeniny xydroxidové skupiny s jinými prvky. Jejich název je dvouslovný. Na prvním místě je podstatné jméno hydroxid s oxidačním číslem (nábojem) –I, tedy: Hydroxid … OH -I

Druhý prvek vytváří přídavné jméno, jehož koncovka je dána oxidačním číslem (nábojem) daného prvku: +I … -ný +II …-natý +III …-itý +IV …-ičitý +V …-ečný, -ičný +VI …-ový +VII …-istý +VIII …-ičelý

Např. hydroxid vápenatý Ca(OH) 2 Na 1.místo se vždy píše prvek s menší elektronegativitou(ox.č.+), na 2.místo částice s větší elektronegativitou (ox.č.-). Tedy … Ca OH Doplníme ox. čísla: Tedy … Ca +II (OH) -I Použijeme křížové pravidlo: Tedy … Ca +II OH -I … vznikne Ca(OH) 2 Molekula Ca(OH) 2 je tvořena jedním atomem Ca a dvěma skupinami OH. Celkově musí být elektroneutrální, tj. 1.(+II) + 2.(-I) = 0.

Příklady halogenidů: +I … hydroxid draselný … K +I OH -I … KOH +II …hydroxid vápenatý … Ca +II OH -I … Ca(OH) 2 +III …hydroxid hlinitý … Al +III OH -I … Al(OH) 3 +IV …hydroxid manganičitý … Mn +IV OH -I … Mn(OH) 4

Odvoď název Cr(OH) 3 Postupujeme obráceným způsobem: Použijeme křížové pravidlo: Cr(OH) 3 tedy … Cr +III (OH) -I Na základě ox. čísla doplníme koncovku: Tedy hydroxid chromitý.

METODIKA: TENTO MATERIÁL BYL VYTVOŘEN JAKO UČEBNÍ DOKUMENT PROJEKTU INOVACE VÝUKY V RÁMCI OP VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST. TÉMA: NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ A HYDROXIDŮ PŘEDMĚT:CHEMIE ROČNÍK:8. AUTOR:MGR. ALEŠ MRÁZEK DATUM: NÁPLNÍ TOHOTO VÝUKOVÉHO MATERIÁLU JE TÉMA NÁZVOSLOVÍ SULFIDŮ A HYDROXIDŮ. MÁ NĚKOLIK ČÁSTÍ: PREZENTACE NA DANÉ TÉMA V POWER POINTU. LZE POUŽÍT JAKO VYSVĚTLENÍ TOHOTO TÉMATU A PRO ZÁPIS POZNÁMEK DO SEŠITŮ. PŘÍKLADY NA DANÉ TÉMA V SMART NOTEBOOKU NA PROCVIČENÍ A ZOPAKOVÁNÍ. LZE POUŽÍT I JAKO OTÁZKY PRO ZKOUŠENÍ U TABULE. JE UVEDENO I SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ. ČASOVÁ DOTACE: DLE POUŽITÍ AŽ 45 MIN. ZDROJ: UČEBNICE CHEMIE 8 – ŠKODA J., DOULÍK P. – NAKLADATELSTVÍ FRAUS 2006