Mezinárodní výzkum dospělých Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, 21.10.2013 Věra Czesaná, Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
Advertisements

Strategie CŽU ČR a její implementace
VSTUPNÍ ANALÝZY A PRŮZKUM CÍLOVÝCH SKUPIN 1 Projekt HC 198/10 Sledování krátkodobých trendů v poptávce po pracovní síle.
Konference „Předpoklady úspěchu v práci a v životě “
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Aktuální stav dalšího vzdělávání v České republice
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Mezinárodní výzkum dospělých Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PIAAC v České republice a jejich implikace pro veřejné politiky Konference,
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Obecně  Dělí se na objektivní a subjektivní  Objektivní – politické ekonomické demografické urbanizační ekologické Subjektivní –sociální skupina, znalost.
Podpora částečných úvazků?
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
Mezinárodní výzkum dospělých Programme for the International Assessment of Adult Competencies První zjištění z výzkumu OECD PIAAC MŠMT, Tento.
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Cloverleaf Limited s.r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky v rámci Operačního.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Společné povinné vzdělávání: utopie nebo nezbytnost? Jana Straková Sociologický ústav AV ČR.
Brno–město pro rodiny Projekt ANIMA PLUS CZ Inovativní opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání Mgr. Lenka Zemanová.
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
1 Jak se sociální původ patnáctiletých žáků odráží v jejich počítačové gramotnosti? Josef Basl Doktorský seminář VSP 1. března 2007.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
SLUŽBY ZAMĚSTNANOSTI A PRÁCE S NEZAMĚSTNANÝMI Téma: Programy vzdělávání a pracovního výcviku FSS MU Brno, 2006.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Závěrečná konference. V rámci KA 07 – Profesní vzdělávání byla pro účastníky projektu zajištěna řada rekvalifikačních kurzů, které měly za úkol zvýšit.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Celoživotní vzdělávání
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Rodičovské vzdělávání jako součást celoživotního učení Klára Šeďová
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Mezinárodní výzkum dospělých Workshop k výsledkům výzkumu MŠMT, Věra Czesaná, Národní vzdělávací fond Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Další vzdělávání a rozvoj kompetencí

 Vazba mezi DV a gramotností  Účast na DV v mezinárodním srovnání  Jaký je vliv DV na kompetence různých sociálních skupin  Jaké jsou bariéry účasti na DV a koho nejčastěji postihují 2

Další vzdělávání a rozvoj kompetencí  PIAAC – prokázal, že účast v DV významně ovlivňuje postavení jedince na trhu práce  Vztah DV a funkční gramotnosti je významný a oboustranný - spirála  Formy DV: formální, ne formální a informální - všechny složky byly sledovány v šetření PIAAC  Lidé s vyššími funkční gramotností se účastní dalšího vzdělávání s větší pravděpodobností a také ve větším rozsahu co do počtu vzdělávacích aktivit během roku i celkového počtu hodin, které ve vzdělávání stráví.  Nejvýraznější rozdíly v úrovni kompetencí mezi účastníky a neúčastníky DV se projevují v určitých kritických skupinách populace – pro ně je také přínos DV největší 3

Účast na dalším vzdělávání v posledních 12 měsících 4 Zdroj: Eurostat, AES  míra účasti na DV v ČR (37) je pod průměrem zemí EU 27 (40%) sice jen mírně, ovšem ve srovnání s našimi západními sousedy Rakouskem a Německem (50%) a zejména ve srovnání se severskými zeměmi (až 70%) silně zaostává.  v posledních letech česká populace stagnuje, zatímco evropský průměr se stále zlepšuje. Rozdíl v chování mužů a žen - zájem českých mužů o DV se snížil, zatímco u žen došlo ke zvýšení a prakticky se dotáhly na úroveň mužů.

Numerická gramotnost účastníků a neúčastníků neformálního DV dle pohlaví a věku (populace let) 5  největší rozdíly mezi účastníky a neúčastníky se koncentrují do urč. věkových skupin M (předdůchodový věk), Ž (věk aktivního mateřství)  kritická období specifická podpůrná opatření (podpora zaměstnavatelů, vzdělávací programy široce přístupné včetně moderních forem a prostřednictvím médií

Čtenářská gramotnost účastníků a neúčastníků neformálního DV dle dosažené úrovně vzdělání (populace let) 6  Velmi výrazné rozdíly mezi účastníky a neúčastníky jsou ve skupině osob se základním vzděláním  Uvnitř této skupiny je i největší rozptyl v kompetencích – různorodost důvodů proč tyto osoby nedosáhly vyšší úrovně vzdělání Efektivní podpora účasti těchto osob v dalším vzdělávání by tedy měla být více zacílená a individualizovaná.

DV zpomaluje pokles kompetencí s věkem 7

Vazby kompetencí a informálního učení 8  Informální učení: neorganizované učení v zaměstnání (součást výkonu profese) + v běžném životě (volnočasové aktivity)  Vazba mezi kompetencemi a informálním vzděláváním je silná - i při kontrole pro věk, pohlaví a vzdělání  Numerická gramotnost souvisí s používání matematiky v práci i v běžném životě,  Schopnost řešit problémy v prostředí IT souvisí používáním počítače v práci i ve volném čase;  S úrovní čtenářské gramotnosti souvisí čtení a psaní doma ve větší míře než čtení a psaní v práci. Vysvětlení: práce s texty v zaměstnání má zřejmě spíše rutinní charakter, kdy se opakuje jedna šablona vyjadřování (často jde o formuláře, instrukce, příručky, zprávy a platí to i pro složitější formy textů. Schopnost získat podstatné informace i z neznámého textu vyžaduje variabilnější průpravu a zkušenosti s prací s různými typy textů - což více poskytuje čtení a psaní ve volném čase  Lidé s vyšší úrovní čtenářské gramotnosti se věnují čtení ve volném čase častěji. Ve všech věkových skupinách je souvislost čtení ve volném čase a úrovně funkční gramotnosti podobně silná, s rostoucím věkem se nemění.

Nejdůležitější důvod neúčasti na vzdělávání u lidí, kteří měli zájem se zúčastnit 9  Překážky DV : vytíženost v práci, finančními překážky, péče o rodinu  Péče o rodinu – druhá nejčastější překážka pro ženy s nejvyšší funkční gramotností (úroveň 4a5) Nabídka DV ve vhodném čase a formě  Nedostatek podpory zaměstnavatelů je u žen vyšší než u mužů stimulace zaměstnavatelů a podpora DV mimo zaměstnání

Poučíme se? 10  Vazba mezi účastí na DV a kompetencemi je silná – DV přináší nejen specifické znalosti a dovednosti pro výkon zaměstnání ale zvyšuje i obecnou gramotnost.  Obecnou gramotnost a základní kompetence lze rozvíjet nejen prostřednictvím organizovaných programů a kurzů, ale i netradičními způsoby informálního učení – velká rezerva a význam zejména pro sociální skupiny, které mají významné bariéry (objektivní i subjektivní) pro zapojení do kurzů tradičního typu  Udržování základních dovedností u starších věkových kohort, kdy dochází k oslabování kognitivních schopností jednotlivce, je stejně důležité jako jejich rozvoj u mladé populace.  Ženy - nedostatek podpory zaměstnavatelů, během rodičovské dovolené bez ohledu na své profesní zařazení přístup k firemnímu vzdělávání úplně ztrácí. Nedostatečný přístup k DV – vliv na další uplatnění – nevyužitý potenciál - systémově zlepšit přístup: tlak na zaměstnavatele + další možnosti DV vč. e-learningu + stimulace + doprovodné služby během vzdělávání (hlídání dětí apod.)

11  Velkou výzvou pro další vzdělávání v ČR a systém jeho podpory a rozvoje zůstává zapojení osob s nižším vzděláním a mimo zaměstnání a zvýšení jeho intenzity.  bariéry účasti na dalším vzdělávání spočívají v oblasti postojů k němu  Poradenské a informační služby nefungují dostatečně tak, aby zvyšovaly povědomí o důležitosti DV a pomáhaly vybírat v nabídce DV – s ohledem na specifické nároky různých sociálních skupin.  Měly by být rovněž nastaveny programové nástroje, které by skutečně efektivně podpořily vzdělávání nízkokvalifikovaných osob jak v rámci podnikového vzdělávání, tak v rámci rekvalifikací a programů organizovaných úřady práce či jinými orgány.

DĚKUJI ZA POZORNOST Věra Czesaná Národní vzdělávací fond, o.p.s. 12 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky DALŠÍ INFORMACE Česká webová stránka: Webové stránky OECD: