Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Z obnovitelných zdrojů
Advertisements

Aspekty kogenerační výroby z OZE
Aktivní domy a inteligentní regiony
Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Obnovitelné zdroje energie a krajské energetické koncepce Obsah prezentace Analytická část ÚEK Přístupy stanovení energetického potenciálu OZE v kraji.
Energetický management budov
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
Energetická bezpečnost regionu Workshop v rámci projektu Energetický Inovační Portál CZ-PL.
Sluneční elektrárna.
Solární Střešní solární elektrárna Informace pro majitele nemovitostí.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
BIOPLYN v ČR STAV A PŘEDSTAVENÍ POTENCIÁLU ROZVOJE
Pohled Ministerstva životního prostředí na zákon o podpoře obnovitelných zdrojů Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Bioplynové Elektrárny Projekt je realizován na základě finanční podpory MŠMT.
Moderní zařízení pro energetické využití odpadů (EVO) malých kapacit
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Využití obnovitelných zdrojů energie, energeticky soběstačné obce
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Žákovská prezentace z přírodovědných exkurzí
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Společnost Skanska je tu pro vás
Smart cities Kde vzít peníze??. Jaké aktivity lze zahrnout do Smart cities? Např IBM říká:
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Společenské a hospodářské prostředí
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
Možnosti úspor v Domovech pro Seniory. Nabízíme našim zákazníkům více než pouze výrobky!
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Pardubický kraj – EPC projekty Ing. Milan Vich, energetický manažer Pk
Elektroenergetika úvod do předmětu.
PLYNOVÁ KOTELNA V BYTOVÉM DOMĚ
Větrná elektrárna Autoři: Jakub Vlasák Jiří Folta Nabídka pro ministerstvo průmyslu.
Název projektu Změna vytápění Mateřské školky a Domu s pečovatelskou službou na vytápění biomasou Tomáš HojdaMartin Paťha Luboš RypáčekMartin Müller.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Odvětví průmyslu Česka
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Využití energie Slunce
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Větrný Jeníkov Bohumil Belada.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Elektroenergetika úvod do předmětu.
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Výroba elektrické energie - obecná část
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer 2017-04-08 Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer Skanska a.s., divize Pozemní stavitelství, závod 02 1

Obnovitelné zdroje energie jako nedílná součást energetického mixu Způsoby získávání energie z obnovitelných zdrojů : Solární energie Fotovoltaika Sluneční kolektory Vodní elektrárny Větrné elektrárny Využití biomasy anaerobní zpracování- bioplynové stanice spalování Geotermální energie Nízkoenergetické,pasivní a aktivní domy Inteligentní budovy 2

Energetická koncepce ČR Dodnes není jasně vytyčená Není důraz na úspory Decentrální zdroje – úspory v přenosech Špičkové a pološpičkové režimy

Vývoj BPS v ČR

Vývoj výroby elektřiny z bioplynu (celkem)

Vývoj výroby tepla z bioplynu (celkem)

Výhody BPS pro zemědělce Materiálově - spotřeba podestýlek, hnoje a kejdy, nekvalitních produktů, zbytků siláží, zbytky krmiv, třetí seče z pastvin a údržby krajiny Výnos - digestátu, závlahové vody Energeticky - Výroba elektřiny a tepla - možnost úspor nákupu Ekonomicky - Finanční výnosy z prodeje el. energie a tepla pravidelně vyrovnané cash flow - Záruka spotřeby rostliných produktů - nezávislost na trhu i počasí. Podnikatelsky - Možnost využití vyprodukované energie a tepla pro další rozvoj podniku - sušárny, provozovny, skleníky, atd. Ekologicky - Kvalitnější hnojení- zabránění splachům do vodotečí, kvalitní závlaha.

Výhody BPS pro obce BPS je možná jako základ pro CZT BPS možno zpracovávat BRKO BPS s hygienizací-jako koncovka OV BPS s hygienizací možno zpracovávat kuchyňské odpady

BPS podle principů Skanska Vstupní suroviny-BRO Možnost zpracování veškeré biomasy z údržby krajiny Vyhnilý digestát bude použit jako kvalitní hnojivo i jako podestýlka (po odvodnění) Výkon libovolný dle místních podmínek Možná akumulace energie (bioplynu) Možnost zpracovávat OV Použitím principu Skanska Větší kogenerační jednotka Elektrická účinnost 42% Tepelná účinnost 42,3% Větší množství vyrobené elektřiny o 4% Vyšší investice o 25% Využití Biokatalyzátoru navýšení produkce bioplynu o 15% Vyšší roční výnos z provozu o 57% Zkrácení doby návratnosti o 2,6 roku 9

Rekonstrukce výtopen s CZT 10

BPS s využitím průmyslových vzorů Skanska

Schéma BPS 12

ESO Kněžice Okres Nymburk Bioplynová stanice s kotelnou a CZT Elektrický výkon 330 kW Tepelný výkon 1,2 MW EEA – European energy award 2007 Cena za ekologický přínos realizovaného projektu – Stavíme ekologicky 2008 13

"Schéma soustavy Kněžice" 14

Efekty využití návrhů Skanska Zvýšení hrubého zisku Zkrácení doby návratnosti investice Vyšší efektivnost výroby elektrické energie Vykrytí energetické denní špičky Vyšší kvalita a spolehlivost distribuční sítě Vyšší energetická soběstačnost Snížení emisí do životního prostředí 15

Aktuality Konference Bioplyn 2014-Evropa eviduje 13 800 BPS a ČR 487 Budoucí novela v 2. pol.roku 2014-zvýhodnění energií z BPS-MPO Rozhodnutí vlády-o nepodpoře jaderné energie

Děkuji za pozornost Kontakt Ing. Jiří Zima, jiri.zima@skanska.cz, tel. 731 598 262 17