Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, 11. 12. 2012 Brno, 13. 12. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ASEP pracovní setkání Praha Brno.
Advertisements

Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Překlad Bath profilu 2.0 Martin Vojnar
IPAC - novinky • Slovník – požadavky na změny • Úprava csv • Identifikační čísla vědců • Bookmark - navrhované změny • Fasety • Mobilní IPAC • Nové druhy.
Pracovní setkání ASEP • Ukládání plných textů do ASEP ( příprava na hodnocení) ASEP jako repozitář, ASEP jako archiv • Citace a recenze v ASEP.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Autor práce – autoritní záznam zápis autora – základní pravidla garant - výběr garanta, zápis oddělení – zápis, kontrola aktivita – označení současných.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
ANL+ Karolína Košťálová Komise pro služby
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha.
ASEP-ARL Pracovní seminář Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i
Seminář pro začátečníky. Zpracovatel - 1 Pokud zpracovatel není vědec Potřebuje úplné podklady, na jejichž základě zpracuje záznam a odešle ho k vystavení.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Bibliografická a rešeršní činnost
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha Brno
Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce klienta – (vyhledání projektů a VZ.
Pracovní seminář říjen 2013 Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ASEP - seminář – Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Vkládání záznamů do databáze OBD
ASEP školení pro začínající zpracovatele
Jak se dělá digitální matematická knihovna Miroslav Bartošek Vlastimil Krejčíř ÚVT MU Brno.
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Jarní seminář ASEP 2008 Jana Doleželová Praha, Brno Knihovna AV ČR.
Seminář ASEP Kolektiv ASEP Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha , Brno
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
ARL – web formuláře přihlášení. ARL – web formuláře vstupní obrazovka Vytvoření nového záznamu LIMITY zobrazení DATA.
SEMINÁŘ Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Petra Bártková, Knihovna AV ČR Praha.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna akademie věd, v. v. i. Praha,
ASEP-ARL Jana Doleželová Seminář Knihovna AV ČR, Praha.
Pracovní seminář ASEP IPAC 3 - novinky.
AUTORITY Autoři Konference. Autoři - webovský formulář Pravidla  Web formuláře: nejdříve ověříme, jestli autor už v rejstříku je – vybereme ho z rejstříku.
ASEP - seminář Praha Brno Jana Doleželová Pobočka Knihovny AVČR v Brně.
Podzimní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
KLIENT ARL školení pro pokročilé listopad Vyhledávání: zvolím bázi (epca nebo auth) zvolím jednoduché vyhledávání z rolety zvolím pole pro vyhledání.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Klient ARL a IPAC pohled zpracovatele Nina Ramešová, Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
Školení, Náchod 18. dubna 2007 Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková.
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
Pracovní setkání ASEP Jana Doleželová, Knihovna AV ČR Praha Brno.
Kopie záznamů s daty Aktuální rok sběru: Zpracovatel pouze kopie záznamů svého ústavu ve formuláři (doporučujeme) v klientu U záznamů již odevzdaných:
Pracovní setkání Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
SEMINÁŘ ARL-EPCA Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT ARL Školení pro pokročilé. Autority Přehled autorit odkazování (provázání) x spojování opravy – postup (přidání RČ, mazání autorit) další funkce.
Vyhledávání v IPACu Přístup ze stránek Knihovny AV ČR (ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz) Data od roku 1993 Kontrola zpracovaných.
Autority – granty. Granty výběr z autorit – číslo projektu, ústav.
Pracovní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR Praha – Brno
KLIENT školení pro pokročilé Duben Klient - program Nahrání klienta, sériové číslo Poplatky od června, celoroční? –(v červnu bude splátka za rok.
Databáze Bibliografie dějin českých zemí jako cesta k plným textům v domácích i zahraničních knihovnách Václava Horčáková Elektronické služby knihoven.
Verze 22 systému Aleph školení klienta 1. Struktura systému Typy bází: Bibliografická – obsahuje bibliografické záznamy – KNA01 ostrá báze Administrativní.
ASEP školení pro začínající zpracovatele Základní informace o zpracování a vkládání dat přes webovské formuláře.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Seriály v Souborném katalogu ČR Danuše Vyorálková červen 2009.
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Vyhledávací techniky a editace v klientovi ARL
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Seriály v Souborném katalogu ČR
(ústavní bibliografie ASEP – systém ARL, zkušební provoz)
AUTORITY Autoři Konference.
Transkript prezentace:

Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,

OBSAH Sběr dat – RIV Zpracování v letech sběru Porovnání záznamů s vysokými školami Čištění autorit IPAC3 Repozitář v roce 2012 Statistiky, služba OCR, handle Diskuze

SBĚR 2012 Fyzická kontrola - návrat poskytnutých dokumentů „RV je vázána přepravní kapacitou úřadu ( )“ Výsledky hodnocení v RIV –

SBĚR 2012 opravy Záznamy, které byly z RIV vyřazeny/znovu zařazeny (vypořádání připomínek) T4 – dosud není znám výsledek => OPRAVY až v roce 2013 Pozn. K povinným výtiskům: pokud není výsledek zatříděn v NKP jako monografie, bude vyřazen! Pokud chybu dělal jiný spolutvůrce – musí se upozornit, aby ji napravil.

SBĚR 2013 termíny Struktura? Hodnocení? Termín odevzdání dat poskytovatelům ? Statistiky AV – leden 2013

SBĚR DAT v roce sběru % záznamů z celkového počtu jde do RIV 80% záznamů je uloženo „správně“ v daném roce sběru 10-15% záznamů mohlo být uloženo již dříve 5% záznamů je uloženo „dopředu“ 60% záznamů roku sběru je uložena v květnu - prosinci, 40% v lednu – dubnu následujícího roku

SBĚR poměr dat ASEP:RIV

SBĚR DAT FAQ -1 Dotaz mohou být uloženy do ASEP a RIV i starší záznamy? ANO Do ASEP i do RIV je možno vkládat i starší „zapomenuté“ záznamy.

SBĚR data dle roku vydání

SBĚR data dle ročního období

SBĚR DAT FAQ - 2 Lze uložit záznam do ASEP a odevzdat do RIV v dalším roce sběru? ANO KLIENT – záznamy lze nastavit v poli C26d na další rok sběru (2014) Existuje nějaký závazný termín, do kdy po vyjití textu (knihy, článku v časopise) musí autoři uložit zápis do databáze ASEP/ARL? NE

SBĚR 2013 porovnání s UK a dalšími VŠ Data budou naimportována do systému, ve kterém mají záznamy vysoké školy a porovnána. Výpisy pak budou zaslány, vystaveny a bude možno je případně upravit, sjednotit (garant, autoři…) Termín realizace: Únor 2013

SBĚR 2013 Opravy chyb v „našeptávači“

SBĚR 2013 čištění autorit Autority v ASEP: Projekty Autoři Souborný záznam sborníku Konference Periodika - zajišťuje KNAV Nástroj: klient ARL (mazání, spojování)

SBĚR 2013 vymazání autorit Lze vymazat autority, na které není navázán žádný záznam.

SBĚR 2013 čištění autorit – projekty 1 KNAV doplnila projekty z CEP do systému. Projekt není v CEP a má tam být uveden Problém – nelze vykazovat výsledky na tento projekt. Je nutno požádat poskytovatele, aby projekt doplnil. Je možné vytvořit „přechodnou“ autoritu projektu a jakmile bude projekt do CEP doplněn, autoritu projektu v ASEP upravit.

SBĚR 2013 čištění autorit – projekty 2 Projekt je v CEP, není v ASEP Zpracovatel může sám vytvořit autoritu v ASEP. Projekt je v ASEP chybně, nejsou tam všechny údaje Zpracovatel je oprávněn upravit autoritu projektu, doplnit chybějící údaje. Projekt je v systému a nezobrazuje se u ústavu, resp. řešitele. Do autority projektu se musí doplnit pole C31 resp. C35.

SBĚR 2013 kontrola projektů na AA

SBĚR 2013 čištění duplicit autorů ústavu Spojení různých autorit jedné osoby

SBĚR 2013 další kontroly Kontrola duplicit záznamů (výstupy klient) Kontrola správného zápisu údajů (UTISI )

SBĚR 2013 FAQ 3 - mimo ASEP Záznamy mimo ASEP slouží: K uložení záznamů, které autor vytvořil na jiném pracovišti (mimo AV) k vytvoření úplné bibliografie autora. K uložení záznamů, které autor vytvořil, ale nepatří do ASEP. K vytvoření duplicitních záznamů, v případě, že se opomněl uvést nějaký projekt.

IPAC 3IPAC 3 – od konce prosince

IPAC 3

Vývoj systému ARL COSMOTRON IPAC 3 – úpravy v roce hledání dle pravostranného a levostranného zkrácení zobrazení – fazet začlenění IPACu do stránek instituce IPAC v mobilu

REPOZITÁŘ Počet uložených plných textů do IR AV

Uložené plné texty druh dokumentu

Uložené plné texty rok vydání

REPOZITÁŘ první rok Vytvořena metodika ukládání. Nápověda. Prověřeno a upraveno workflow zpracování. Založeny webové stránky repozitáře. OCR úprava plných textů Trvalý odkaz „handle“ Periodika AV v SHERPA/DOAJ Celkem uloženo 1358 plných textů.

Statistiky statistiky Počet stažených dokumentů/čas. období Počet uložených plných textú/čas.období Nejstahovanější dokumenty Statistiky viditelné pro ústav Statistiky pro veřejnost

Shrnutí Ukládání nových záznamů (statistiky AV - leden) Kontrola autoritních záznamů (zprac.) Úprava chyb, které se objevují v „našeptávači“ (KNAV) Úpravy báze pro RIV (leden, únor) Porovnání dat s VŠ – (únor) Vývoj repozitáře