Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Radiální ložiska s bodovým stykem
Advertisements

Mazání valivých ložisek
Tato prezentace byla vytvořena
Ložiska, utěsňování a mazání
Digitální učební materiál
Radiální ložiska s čárovým stykem
Spojení částí stroje Pohyblivé a pevné P4.
Třecí síly v denní i technické praxi
SEKUNDÁRNÍ TRH UŽITKOVÝCH VOZIDEL
Utěsňování spojů.
Ložiska.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Digitální učební materiál
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
© Emotron AB Účinný a spolehlivý provoz Ventilátory Kompresory Dmychadla.
Určeno pro 2. ročník oboru mechanik strojů a zařízení
Digitální učební materiál
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální učební materiál
Strojírenství Stavba a provoz strojů Hřídelové spojky ST26
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Digitální učební materiál
Tato prezentace byla vytvořena
Kontroly a údržba zalévaných transformátorů. Pracovní podmínky - prostředí  krytí x přístupnost  zvířata  teplota, vlhkost, prach, nečistoty  volný.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: LIBOR VOSÁHLO Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_MATERIÁL.
Tato prezentace byla vytvořena
my.cz Název školy Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Luboš Bělohrad Název šablony.
Vysoké učení technické v Brně
Mazání mobilních pracovních strojů (traktorů)
Témata pro spolupráci s VUT Petr Hill
Wankelův motor Střední odborná škola Otrokovice
Části a mechanismy strojů 1
Části a mechanismy strojů 1
Ostatní strojní součásti, převody
ZPV Industrial, s.r.o. zajišťuje
Lanové převody Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŽIVOTNOST STROJNÍCH SOUČÁSTÍ (základní pojmy) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Moravec. Dostupné z Metodického.
Confidential Modernizace 1 › Řada ROBUST › Nízký vývin tepla › Vysoké rychlosti › Materiály › Použití speciálních ocelí (SHX, EP) a keramických materiálů.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch panelových staveb.
Palivová soustava vznětového motoru OB21-OP-STROJ-SMV-JEŘ-U
VY_32_INOVACE_AUT1_19 Mazání spalovacích motorů. -zmenšit třecí ztráty a opotřebení pohybujících se částí motoru -odvést část tepla z motoru -zlepšit.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada21 AnotaceKluzná.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceKluzná.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Zapalovací svíčky Tematická oblast:Zapalování Ročník:2. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada22 AnotaceValivá.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 27 Anotace.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Stroje a zařízení – části a mechanismy strojů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
Confidential Montáž ložiska na hřídel 1. Confidential Montáž ložiska na hřídel 2 › Správný utahovací moment matice zajistí správné nastavení předepnutí.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_A_11.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru strojírenství Vzdělávací.
Číslicově řízené stroje, technické vybavení NC a CNC strojů.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338 Hradec Králové Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_11_B_01.
ČSN EN Výbušné atmosféry – Část 37: Neelektrická zařízení pro výbušné atmosféry – Neelektrické typy ochrany bezpečnou konstrukcí „c“, hlídání.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Čistota při montáži a manipulaci
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oboru strojírenství.
Strojní součásti Části strojů.
Vzduchové clony DoorMaster Comfort C a D
Opravy pneumatik Vyvažování kol
Transkript prezentace:

Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky LOŽISKA Rozdíl mezi kluznými a kuličkovými ložisky

Konstrukce Kluzná - pánev nebo pouzdro a hřídel nebo čep Valivá - vnější a vnitřní kroužek, valivá tělesa (kuličky, válečky …), klec a popřípadě kroužek pro udržení maziva a zamezení přístupu prachu a nečistot

Kluzné ložisko

Ventilátor s kluznými ložisky

Ventilátor s kluznými ložisky

Kuličkové ložisko

Ventilátor s kuličkovými ložisky

Kluzná ložiska - výhody jednoduchost a nižší cena snadná montáž s přesným uložením hřídele možnost oprav poškozených ložisek (oprava nebo výměna pánví a čepů) schopnost tlumit rázy a vibrace možnost použití ložiska v extrémních teplotách (podle maziva)

Kluzná ložiska - nevýhody větší ztráty třením menší únosnost zejména při rozběhu a doběhu a při nízkých otáčkách nároky na dostatečné a kvalitní mazání náchylnější k zadření většinou vyžadují záběh

Valivá ložiska - výhody velká únosnost i při nízkých otáčkách (rozběh, doběh) podstatně menší ztráty třením malá spotřeba maziva a menší nárok na kvalitu a spolehlivost mazání odolnost proti zadření a zvýšeným provozním teplotám (do 200°C) snadná údržba a výměna běžně dostupná v prodeji

Valivá ložiska - nevýhody vyšší cena obtížnější montáž nedají se opravit, pouze vyměnit pro malou plochu nemají schopnost tlumit rázy a vibrace hlučnější (více parazitních zvuků)

Poruchy a údržba kluzných ložisek Při správném provozu jsou třecí plochy od sebe odděleny vrstvou maziva, na kterém závisí životnost i parametry ložiska. Mazací systém ložiska musí být naprosto spolehlivý. Nejčastěji dochází k zanesení maziva prachem, popřípadě k vysychání popř. unikání maziva, což má za následek vyšší hlučnost a posléze i smrt  ložiska.

Poruchy a údržba valivých ložisek K poruše nebo opotřebení ložiska může dojít nejen vlivem únavy materiálu, ale i špatným namontováním nebo mazáním. K zadření ložiska může dojít vlivem nečistot, následkem malých vůlí nebo přepětím ložiska. Vznikají potom nepatrné otlačeniny, rýhy, a jiné nerovnosti povrchu oběžných drah, nebo dokonce odlupování materiálu, což vede k rázům při provozu ložiska a jeho následnému zničení. V provozu je důležité zajistit jejich správnou vůli, čistotu a mazání. Ložiskový prostor je třeba chránit před pronikáním nečistot a unikáním maziva. Používají se těsnící kroužky nebo jiné ucpávky. Správně namontované a ošetřené ložisko má zpravidla podstatně delší životnost než udává výrobce.

Vlastnosti ventilátorů vyšší otáčky = vyšší vibrace a hluk velmi důležitá vlastnost ventilátorů, jež velmi výrazně ovlivňuje výsledné vibrace, hluk a posléze i životnost, je kvalita vyvážení rotoru (jestliže si rozmontujete ventilátor a pozorně se podíváte na rotor, lze najít malé kousky kovových drátků, nebo jiné závaží, které kompenzují nerovnováhu vzniklou jistými tolerancemi ve výrobě)

Cena, hluk a životnost kluzná kuličková menší cena větší cena menší hluk větší hluk menší životnost větší životnost