Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Opravy pneumatik Vyvažování kol

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Opravy pneumatik Vyvažování kol"— Transkript prezentace:

1 Opravy pneumatik Vyvažování kol

2 Oprava pneumatiky opravným sprejem
Jde o rychlou metodu umožňující pokračovat po defektu v jízdě. Nejde však o plnohodnotnou opravu - následně je nutné pneumatiku nechat opravit v pneuservise, protože není zaručena dlouhodobá těsnost.

3 Oprava pneumatiky knotem
Metoda určená primárně pro opravy na cestách. Oblíbená zejména mezi motorkáři ale je použitelná i pro automobily. Hlavní výhodou je, že pneumatiku není nutné demontovat z ráfku a zároveň odpadá i vyvažování kola. Dnes takto pneumatiky opravují i některé autoservisy.

4 Oprava pneumatiky hřibem
Jde o nejrozšířenější metodu v autoservisech. Oprava se provádí z vnitřní strany pneumatiky, proto je nutné ji demontovat. Stejně jako předchozí metody slouží pouze k opravám běžných průpichů v běhounu.

5 Oprava pneumatiky vulkanizací za tepla
Touto metodou lze opravit větší poškození či průrazy a také poškození bočnice. Jde o pracnou a technologicky náročnou metodu kterou nabízí jen málo pneuservisů.

6 Oprava opotřebeného běhounu prořezáváním
Prořezávat lze pouze pneumatiky se zesílenou vrstvou běhounu označené nápisem REGROOVABLE. Tyto pneumatiky se vyrábějí zejména pro užitková vozidla. U dálkových autobusů se nesmějí používat na přední nápravě. Sada nových pneumatik na nákladní automobil může snadno přesáhnout cenu Kč, prořezávání proto představuje zajímavou finanční úsporu.

7 Oprava opotřebeného běhounu protektorováním
Dnes dosahují protektory vysoké kvality. Z pneumatiky se obrousí stará vrstva běhounu a bočnic. Po nanesení nového materiálu se provádí lisování za tepla. Díky vulkanizaci se jednotlivé vrstvy spojí v jeden celek. Cena protektorů je výrazně nižší než cena nové pneumatiky.

8 Vyvažování kol

9 Vyvažování kol Rozeznáváme statickou a dynamickou nevyváženost kola.
Statická se projevuje kmi-táním kola ve směru, který povoluje odpružení kola, tedy ve svislém směru.

10 Vyvažování kol Dynamická nevyváženost se projevuje kmitáním kola ve směru, který povoluje uložení kola, tedy kmitáním do řízení. Dynamické nevyvážení tedy poznáme na řízené nápravě kmitáním volantu.

11 Vyvažování kol Vyvažovací závaží:
Dříve se vyráběla olověná, dnes zinková nebo ocelová Narážecí Dnes se používají téměř výhradně na ocelová kola Nalepovací Nekazí vzhled u litých kol, nehrozí poškrábání laku při aplikaci závaží. Vyvažovací prášky Použití spíše u nákladních automobilů. Nejsou s nimi nejlepší zkušenosti.

12 Vyvažování kol Přesnost vyvažování závisí na rychlosti a tíhovém zatížení kola. Čím větší jsou otáčky kola, tím větší odstředivá síla na nevývažek působí. Kola osobních automobilů vyvažujeme s přesností 5 gramů, u velmi rychlých vozidel 0 gramů (samotná vyvažovačka má jistou toleranci nepřesnosti). Kola nákladních automobilů díky nižší provozní rychlosti a vysokému zatížení nemají tendenci kmitat ani při nevyváženosti ve stovkách gramů. Postup vyvažování je ve videu v odkaze níže.

13 Zkouškové otázky Jaké jsou možnosti oprav pneumatik?
Objasněte problematiku vyvažování kol. Jaké jsou tolerance vyvažování? Jaké znáte druhy vyvažovacích závaží?


Stáhnout ppt "Opravy pneumatik Vyvažování kol"

Podobné prezentace


Reklamy Google