Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
RNDr. Eva Zelendová PaedDr. Karel Tomek VÚP Praha září 2008
Taneční a pohybová výchova
TRÉNINK KOMUNIKAČNÍCH A PREZENTAČNÍCH DOVEDNOSTÍ V OBLASTI VELETRHŮ
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Role školního koordinátora EVVO
Výstupy z Úvodního semináře
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
MŠ DUHA Soběslav na cestě ke kvalitě ve vzdělávání Mgr. Krejčová Alena.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Organizační struktura
Období snižování nákladů Důvody proč vzdělávat a jejich zřetelnost Hynek Rais Česká pojišťovna 22. července 2004.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
PROFESNÍ ROZVOJ PEDAGOGŮ PŘEDŠKOLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ,,MATEŘINKY‘‘ CZ.1.07/1.3.42/ Tento projekt je financován ESF a státním rozpočtem ČR.
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
„Zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků Střední školy zemědělské, p.o.“ CZ.1.07/1.3.44/
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
KURIKULUM S Podpora plošného zavádění školních vzdělávacích programů v odborném vzdělávání.
Výsledky dotazníkového šetření potřeb mateřských a základních škol v rámci projektu MAP OP VVV v ORP Turnov.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
SPOLEČNÁ ŘEŠENÍ PRO LEPŠÍ UČENÍ reg. č. CZ.1.07/1.1.00/ LOKÁLNÍ STRATEGIE ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ OHROŽENÝCH ŠKOLNÍM NEÚSPĚCHEM v lokalitě ORP Karviná.
Přechod žáka ze ZŠ na SŠ SPŠ Ostrov Stručný program setkání 7:30-8:30  příprava ve třídách (otázky pro diskusi, vyzvednutí prac.oděvů, poučení.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Název projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE CZ.1.07/2.1.00/ Zahájení projektu: Ukončení projektu: PODPORA – PRAXE – PROFESE.
Profese učitele z pohledu praxe střední školy (vážně i nevážně) Duben 2008.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
KLÍČ Klíčové kompetence v počátečním vzdělávání Barbara Čechová Výzkumný ústav pedagogický v Praze.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
„Multimediální vybavení ZŠ Dvorského“ Datum zahájení projektu: Datum ukončení projektu: Doba trvání projektu: 21,4 měsíce Celkové.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů Lukáš Wodecki
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Analýza potřeb škol Hlavní zjištění
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Aktuální informace o stavu
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Projekt Impuls / Seminář
TECHNOLOGIE PODPORUJÍ DIFERENCIACI VÝUKY
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Projekt Impuls / Seminář
PROFESE UČITELE Radek Šír.
KVALITA rozvojový program kraje
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Konflikt, koření života
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Organizační struktura
Základní škola a mateřská škola ANGEL V Praze 12
Cíle, obsah a prostředky polytechnického vzdělávání
Transkript prezentace:

Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou

Hlavní přínos tvorby ŠVP pro učitelský sbor Tvorba ŠVP pomohla rozvinout uvnitř pedagogického sboru komunikaci na vyšší úrovni než tomu bylo dosud ať už v rámci předmětových komisí nebo celého pedagogického sboru, došlo k rozvoji týmové spolupráce. Tvorba ŠVP pomohla rozvinout uvnitř pedagogického sboru komunikaci na vyšší úrovni než tomu bylo dosud ať už v rámci předmětových komisí nebo celého pedagogického sboru, došlo k rozvoji týmové spolupráce.

Práce předmětové komise přírodních věd ve Vraném nad Vltavou

Práce na tvorbě ŠVP a jeho následná realizace v praxi vedly k hlubšímu zamyšlení pedagogů nad cíli, koncepcí a nad tím, proč vlastně vstupují do hodin – pedagogové si začali mnohem více než do té doby uvědomovat, že vzdělávání není založené jen na znalostech, ale také na utváření dovedností a postojů. Práce na tvorbě ŠVP a jeho následná realizace v praxi vedly k hlubšímu zamyšlení pedagogů nad cíli, koncepcí a nad tím, proč vlastně vstupují do hodin – pedagogové si začali mnohem více než do té doby uvědomovat, že vzdělávání není založené jen na znalostech, ale také na utváření dovedností a postojů.

Tvorba ŠVP a následná práce podle něj vedly ke zvýšení potřeby se dále vzdělávat formou individuálně vybíraných seminářů a dílen nebo formou vzdělávání celého pedagogického sboru. Učitelé pochopili, že nemohou vystačit s tím, co znají z doby svého studia. Svět se velmi rychle mění a na tyto změny je potřeba reagovat – jedná se vlastně o celoživotní učení, ke kterému jsou vedeni i žáci. Tvorba ŠVP a následná práce podle něj vedly ke zvýšení potřeby se dále vzdělávat formou individuálně vybíraných seminářů a dílen nebo formou vzdělávání celého pedagogického sboru. Učitelé pochopili, že nemohou vystačit s tím, co znají z doby svého studia. Svět se velmi rychle mění a na tyto změny je potřeba reagovat – jedná se vlastně o celoživotní učení, ke kterému jsou vedeni i žáci. I vedení škol bylo nuceno klást větší důraz na další vzdělávání, kreativitu, aprobovanost, odbornost, … pedagogů. I vedení škol bylo nuceno klást větší důraz na další vzdělávání, kreativitu, aprobovanost, odbornost, … pedagogů.

Další vzdělávání učitelů ve Vraném nad Vltavou

Tvorba ŠVP a následná práce podle něj postupně vede i k proměně a obohacení forem výuky, rozšiřuje se nabídka aktivačních metod práce (skupinová práce, projektové vyučování, hraní rolí, diskuse, mapy vztahů, …) a také propojenost jednotlivých vzdělávacích oborů. Tvorba ŠVP a následná práce podle něj postupně vede i k proměně a obohacení forem výuky, rozšiřuje se nabídka aktivačních metod práce (skupinová práce, projektové vyučování, hraní rolí, diskuse, mapy vztahů, …) a také propojenost jednotlivých vzdělávacích oborů.

Rozvoj týmové spolupráce a komunikace ve Vraném nad Vltavou

Hodina přírodopisu ve Vraném nad Vltavou

ZŠ Vrané nad Vltavou – výuka v přírodě

Vzrostl též tlak učitelů na zmodernizování školy z hlediska pomůcek, technologií i vlastního prostoru. Vzrostl též tlak učitelů na zmodernizování školy z hlediska pomůcek, technologií i vlastního prostoru.

Nová počítačová pracovna ve Vraném nad Vltavou

V červenci byla zahájena rekonstrukce a přístavba školy ve Vraném nad Vltavou

Práce na tvorbě vlastního ŠVP umožnila učitelům mnohem více realizovat své představy (vize), např. tím, že se otevřely brány pro vytváření nových předmětů – Globální a Dramatická výchova, dílčí projekty atd. Práce na tvorbě vlastního ŠVP umožnila učitelům mnohem více realizovat své představy (vize), např. tím, že se otevřely brány pro vytváření nových předmětů – Globální a Dramatická výchova, dílčí projekty atd.

Globální výchova ve Vraném nad Vltavou

Rozvoj evaluačních a autoevaluačních nástrojů, které umožňují pedagogům kvalitnější zpětnou vazbu

Vrané nad Vltavou

Rizika neschopnost a neochota se přizpůsobit rostoucím nárokům na pedagogickou práci neschopnost a neochota se přizpůsobit rostoucím nárokům na pedagogickou práci časová náročnost práce a neadekvátní finanční ohodnocení časová náročnost práce a neadekvátní finanční ohodnocení syndrom vyhoření syndrom vyhoření přechod na střední školy a představy rodičů – malá informovanost veřejnosti přechod na střední školy a představy rodičů – malá informovanost veřejnosti nejasná politická situace ve státě nejasná politická situace ve státě