Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Azylový dům pro rodiny s dětmi
Zákon o sociálních službách
Azylové domy v Rakousku • 30 azylů pro ženy, které se staly obětí násilí a jejich děti • První azyl z roku 1978 ve Vídni • Nezávislé NGOs (neziskové organizace)
AZYLOVÉHO CENTRA A STARTOVACÍCH BYTŮ PETROVICE, PRAHA 10 ul. JAKOBIHO
Mgr. Miroslav Prchal, DiS. BRNO, OLOMOUC 2013
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Konference S.A.D. BEZDOMOVEC – KDO TO JE? DOBRÁ PRAXE Azylový dům pro matky s dětmi.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Pokus Jen tak Městská charita České Budějovice. Mnozí dělají charitu, my jsme CHARITA Nestátní nezisková církevní organizace Součást Charity ČR, mezinárodní.
DOMOV PRO SENIORY Reynkova 3643, Havlíčkův Brod
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Základní informace o projektu Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Plzeňském kraji“
CENTRUM SOCIÁLNÍ REHABILITACE Diakonie Dubá. Kdo jsme? jsme pobytové zařízení pro lidi se zdravotním postižením se sídlem v Dubé (okres Česká Lípa) provozovatelem.
Setkání v rámci projektu Grundtvig, založena v roce 2000, je nestátní neziskovou organizací -patří pod Diecézní charitu Litoměřice, je členem.
Farní charita Prachatice
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
ohroženým domácím násilím
SLEZSKÁ DIAKONIE DOBROVOLNÍCTVÍ VE SLEZSKÉ DIAKONII.
SOCIÁLNĚ TERAPEUTICKÉ DÍLNY MPSV
Obor: Sociální práce se zdravotnickým profilem
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Konference Brno - město pro rodiny Poradní sbor Rady města Brna pro rodinu Shrnutí realizovaných pro-rodinných činností Mgr. Ing. Pavel Šmýd,
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Projekty ROP Moravskoslezsko Nové perspektivy v sociální integraci Datum: Místo: Prezentuje: Ostrava David Sventek.
Charitní dům- azylové ubytování pro matky s dětmi a ženy v tísni
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Městský ústav sociálních služeb Chomutov příspěvková organizace města Chomutova Poskytované služby  stravovací a ubytovací služby  zdravotnická péče.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Na Liščině 2 Ostrava - Hrušov ÚMOb Slezská Ostrava odbor sociálních věcí oddělení sociálních služeb.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Nové Zámky – poskytovatel sociálních služeb, příspěvková organizace.
Humanitární sdružení PERSPEKTIVA. Působnost organizace  HS Perspektiva poskytuje služby cílové skupině již 10 let  Sociální rehabilitaci od
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Domy na půli cesty. pobytové služby zpravidla pro osoby do 26 let věku, které po dosažení zletilosti opouštějí školská zařízení pro výkon ústavní nebo.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Pečovatelská služba.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Krizová pomoc.
OBLASTNÍ CHARITA MOST Sociálně aktivizační služby pro
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Azylový dům pro rodiny s dětmi
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě Souvislá praxe Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě

Základní informace o zařízení Charitní dům sv. Zdislavy azylové zařízení pro matky s dětmi v tísni Adresa: Kapitolní 14 Ostrava – Zábřeh 700 30 Telefon: 599 527 494 E – mail: cho.zdislava@caritas.cz www adresa: www.ostrava.caritas.cz Vedoucí zařízení: Anna Stuchlá Sociální pracovnice: Bc. Monika Tvarůžková

Poslání a cíle zařízení Posláním Charitního domu sv. Zdislavy je zabezpečit matkám s dětmi do 18 let a ženám před porodem v nepříznivé situaci bezpečné, přechodné a azylové ubytování se sociálními službami, zaměřenými na předcházení sociálnímu vyloučení a na pomoc samostatně řešit nepříznivou životní situaci a stát se nezávislými na systému sociální pomoci nebo se snažit tuto závislost minimalizovat.

Cíle zařízení: Poskytnutí soukromí, bezpečí a důstojných podmínek. Získávání a rozvoj sociálních dovedností. Orientace ve vlastních právech a povinnostech. Rozvoj schopností a dovedností při vyřizování potřebných osobních záležitostí a základních nároků matek. Podpora matek ve výchově směřující ke zdravému vývoji dítěte. Posílit psychickou soběstačnost při řešení zátěžových situací. Naučit základnímu finančnímu hospodaření a rozvoji praktických dovedností.

Financování zařízení Charita Česká republika je nezisková humanitární organizace, je největším nestátním poskytovatelem sociálně zdravotních služeb u nás.

Azylový dům pro matky s dětmi v tísní získává finanční prostředky těmito způsoby: Platby klientů (nájemné, poplatky za praní a za použití telefonu) Dotace (MPSV, Magistrát města Ostravy) Příspěvky + dary

Organizační struktura

Personální a prostorové vybavení Personální složení Vedoucí zařízení Sociální pracovnice 5 pracovnic sociální péče

Prostorové vybavení 9 pokojů s kuchyňským koutem Herna, která zároveň slouží jako společenská místnost Společná kuchyňka Keramická dílna Zahrada Kancelář vedoucí zařízení, kancelář sociální pracovnice, pracovna pracovnic sociální péče

Skladba klientů z hlediska věku a sociální problematiky Zařízení poskytuje přechodné azylové ubytování se sociálními službami matkám s dětmi do 18 let a ženám před porodem, které se ocitly v nepříznivé životní situaci. Nepříznivou životní situací se myslí domácí násilí nebo ztráta přístřeší, matka se i s dětmi ocitne na ulici.

Pracovní náplň sociální pracovnice Pracovní náplň v azylovém domě: Komunikace se žadatelkami o ubytování. Komunikace se sociálními pracovníky klientek. Mapování situace klientky, hledání cílů. Vytváření individuálních plánů klientek za jejich spolupráce.

Koordinace poskytovaných služeb. Individuální pomoc. Vedení dokumentací a evidencí klientek. Organizování skupinových aktivit. Plánování finančního hospodaření klientek a zaznamenávání tohoto hospodaření. Poskytování instrukcí klientkám při ukončení pobytu.

Byty na půl cesty: Rozhodování o tom komu bude byt přidělen. Individuální pomoc klientkám. Podpora klientek.

Zhodnocení praxe Tato praxe pro mě byla určitě přínosem. Vedoucí zařízení,sociální pracovnice a pracovnice sociální péče byly velice vstřícné. Mohla jsem se setkat s různými sociálními problémy. Doporučuji toto zařízení pro vykonání praxe.