Členství v mezinárodních organizacích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Státní symboly České republiky
Advertisements

GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
Mezinárodní politické organizace a seskupení
OSN OSN= organizace spojených národů
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
Mezinárodní integrace
NATO.
Světové organizace.
EVROPSKÁ INTEGRACE EU – OP VK – III/2 ICT DUM 4
ČR-součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Organizace spojených národů
Státní zřízení Královská rodina Vláda Nizozemí.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Mezinárodní organizace a OSN
MEZINÁRODNÍ SPOLEČENSTVÍ
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_ 11- OSN.  Vznikla z členských států protifašistické koalice v roce 1945 jako pokračovatelka meziválečné Společnosti národů VY_32_INOVACE_.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
NIZOZEMSKO Nikola Burkoňová.
Oblast: Západní Evropa Nizozemsko
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
EVROPA A EUROATLANTICKÝ PROSTOR I: STUDENÁ VÁLKA
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
EVROPSKá UNIE.
EU – OP VK – III/2 ICT DUM 15 Vypracovala Ludmila Kebzová.
Oficiální název: Nizozemské království Rozloha: km² Počet obyvatel:16,491,461 Hl. m. Amsterdam Úřední jazyk: nizozemština, fríština Státní.
Země tulipánů, větrných mlýnů a sýrů…
BENELUX Jan Dušek.
Organizace spojených národů
NIZOZEMÍ Leží v západní Evropě Hlavní město: Amsterdam
Západní Evropa v 16. století
OSN (United Nations Organization)
Evropská Integrace Aneb jak to vše začalo
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
UNITED NATIONALS ORGANIZATION*ORGANIZAC E SPOJENÝCH NÁRODŮ*OSN Vypracovala:Lenka Bokůvková Třída:9.A Datum:15.dubna 2008.
OSN Organizace spojených národů Hynková, Ptáček, Baše, Ondra, Zámečník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
NIZOZEMÍ.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : červen.
VY_32_INOVACE_Fi_III_23 Název Politická a hospodářská seskupení států světa, mezinárodní organizace, OSN Název projektu: OP VK Registrační.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Titul. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
SVĚTOVÁ SPOLEČENSTVÍ. 1. Organizace spojených národů (OSN) Založena roku 1945 v San Franciscu Cílem OSN je zachování míru a bezpečnosti ve světě a spolupráce.
Nizozemsko Učivo 8. ročníku Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Vladimír Zeman Datum NázevVY_32_INOVACE_04_Z8_Nizozemsko.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Země BENELUXU Belgie Nizozemí (Holandsko) Lucembursko.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Státověda.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Stát Definice, funkce, typy.
Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
Základní škola, Hradec Králové
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
VY_32_INOVACE_20_ČR – člen mezinárodních organizací
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (anglicky United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO) je jedna ze 14 mezistátních.
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Členství v mezinárodních organizacích Státní symboly Členství v mezinárodních organizacích a historie

Státní symboly Vlajka – Nizozemská vlajka má tři vodorovné pruhy v barvách červené, bílé a modré. Vznikla v době povstání nizozemských protestantských provincií proti španělské nadvládě, kterému velel Vilém Oranžský.

Státní znak – Znak je tvořen lvem s napřaženým mečem v jedné tlapě a ve druhé je svazek šípů. Štít je modrý a je vyplněn zlatými poleny ze znaku Navaska, nad ním je královská koruna a znak podpírají dva lvy.

Hymna – Wilhemus je Nizozemskou hymnou oficiálně od roku 1932. Autor není známý, ale pochází ze středověké písně a její název je odvozen od hrdiny Wilem von Nassov. http://cs.wikipedia.org/wiki/Nizozemsk%C3%A1_hymna

Historie V Nizozemí se vystřídaly 4 státní útvary: - Republika spojených provincií Nizozemí (1581–1795) - Dědičná monarchie (1747–1795) - Francouzská nadvláda (1795–1815) - Nizozemské království (1915-Dnes) První zmínky: Ve starověku se na území dnešního Nizozemska usídlily germánské a keltské kmeny, které mezi sebou soupeřily o moc. Původně se jednalo o konfederaci složenou ze 7 provincií, kterými byly Holandsko, Zéland, Frísko, Groningen, Utrecht, Gelderland a Overijssel.

Kromě těchto zde byla 4 území pod přímou správou generálních stavů Kromě těchto zde byla 4 území pod přímou správou generálních stavů. Konfederace holandských provincií se v roce 1789 transformovala do unitárního státu. Provinciím zůstala specifika ve formě vlastní státní správy, tradice atd. K centralizaci dochází až od roku 1795, za Francouzské nadvlády, především pak, ale až za vlády Ludvíka Bonaparta. Francouzská nadvláda trvala i během války až do roku 1915.

Od roku 1945 je Nizozemské Království jak jej známe dnes Od roku 1945 je Nizozemské Království jak jej známe dnes. Království je rozděleno na čtyři části: Nizozemsko s hlavním městem Haag, Curacao s hlavním městem Willhemstad, Arubu s hlavním městem Oranjestad a nakonec Sint Maarten, což je část ostrova svatý Martin a má hlavní město Philipsburg.

Slávné osobnosti Umělci: Rembrandt van Rijn – malíř - Hieronymus Bosch – malíř - Vincent van Gogh – malíř

Myslitelé – Erasmus Rotterdamský – mnich, filozof díla: Enchiridion militis christiani (Příručka křesťanského vojáka), O výchově křesťanského vladaře (Institutio principis christiani - Christiaan Huygens – matematik, filozof, astronom, objevil měsíc Titan a zkoumal prstence Saturnu

Členství v mezinárodních organizacích Nizozemí je členem několik mezinárodních organizacích: - Ekonomická unie mezi Belgii,Lucemburskem a Nizozemskem(BENELUX) hospodářská unie mezi Belgií,Nizozemí a Lucemburskem, vstup v roce 1948 Evropská unie(EU) - vstup v roce 1952 Severoatlantická aliance(NATO) – vojenská organizace, vstup v roce 1949

Organizace spojených národů(OSN) - cílem OSN je zachování mezinárodního míru, bezpečnosti a zajištění mezinárodní spolupráce, vstup v 1971 Rada Evropy(RE) – zaručuje demokracii, základní lidská práva a svobodu pro své občany, vstup v 1949 Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě(OBSE) – udržuje bezpečnost v členský státech

- Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj v Evropě(OECD) - koordinuje ekonomickou a sociálně-politickou spolupráci členských zemí, vstup v roce 1960 (zakládající stát) - Mezinárodní banka pro obnovu a rozvoj(IBRD) - zajišťuje finanční a technickou pomoc členským státům - Mezinárodní kriminálně - policejní organizace (Interpol) - zabezpečuje policejní spolupráci v kriminálně-policejní oblasti mezi smluvními státy organizace

Mezinárodní telekomunikační unie(IUT) – zajišťuje dodávání služeb v bankovnictví, dopravě, turistice, informacích on-line, elektronickém nakupování, které jsou v členských státech Mezinárodní organizace pro normalizaci(ISO) – zabývá se tvorbou mezinárodních norem a ve všech oblastech normalizace kromě elektrotechniky

Světová organizace duševního vlastnictví(WIPO) – založeno v roce 1967, dozor v oblasti ochrany autorských práv v členských státech, sídlo Ženeva UNESCO - organizace OSN pro vzdělávání, vědu a kulturu, UNESCO je jedna ze 14 mezistátních odborných organizací OSN,sídlí v Paříži