11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkušenosti Centra technické normalizace ČIA
Advertisements

Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Vlastní a franšízingové prodejny … … stejné nebo odlišné kanály?
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
ECVET A NÁVRH ZPŮSOBU JEHO ZAVÁDĚNÍ V ČESKÉ REPUBLICE Lenka Chvátalová.
Projekt IQ auto = IQ Industry VIZE: DOSÁHNOUT SHODY MEZI POTŘEBAMI KVALIFIKOVANÉ PRACOVNÍ SÍLY ZE STRANY PRŮMYSLU A NABÍDKOU TRHU PRÁCE VYMEZENOU ODBORNÝMI.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Národní síť Místních akčních skupin České republiky v kontextu rozvoje venkova Olomouc František Winter.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
11 Procesy a procesní řízení 22 Další charakteristiky procesu má svého vlastníka (osoba odpovídající za zlepšování procesu) má svého zákazníka (interního.
Změny v podnikové praxi vyplývající ze zákona o platebních službách Ondrej Simon.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Celostátní síť pro venkov
Ing. Jaroslav Prachař Dětská obuv a značka kvality CZECH MADE.
Michal Pluta Česká spořitelna, a.s. IX / 2008
ISO 9001:2000. CONNEX Východní Čechy a.s. 22/6/2004-Seminář PVT Strana:2-Connex Card  Realizace a provoz jednotného platebního a odbavovacího systému.
Finanční gramotnost v počátečním vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy RNDr. Jindřich Kitzberger náměstek ministra.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MŽP Od regulace k ekoefektivnosti – nové zkušenosti a podpora pro podniky Tomáš Kažmierski
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
1 Nová značka kvality: Bezpečnost dětských hřišť a sportovišť Libor Dupal.
Vznik, podstata a význam Single Euro Payments Area
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
E M A S - Systém environmentálního řízení a auditu Zavádění EMAS na MŽP Porada OVSS
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Poskytování služeb na vnitřním trhu EU. Obsah I.Směrnice o službách na vnitřním trhu. II.Způsob implementace v ČR. III.Přínosy zákona o volném pohybu.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Zkušenosti ze zavedení systému řízení kvality informačních služeb
Národní strategie finančního vzdělávání (inspirovaná Koncepcí informačního vzdělávání na vysokých školách v ČR)
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
S€PA – platební služby pro €vropany Česká národní banka Praha, 21. září 2010 Ing. Tomáš Hládek, ředitel sekce peněžní a platebního styku Česká národní.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Jak předcházet finančním problémům Odbor: Finanční a strategické služby 2011.
STANDARDIZACE V EOC inTEGROVANÉ DOPRAVNÍ SYSTÉMY Ing. Jiří Matějec Koordinátor pracovní skupiny Platby v dopravě SDT (ITS&S Czech Republic)
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s Bezpečnostním výborem SBK V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr.
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Aktivity Centra EUROGUIDANCE Jitka Morčušová, Alice Müllerová Centrum Euroguidance Praha,
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Inovační potenciál ČR Technologický profil ČR Cena Inovace roku 2011 Pavel Švejda Seminář Inovace a technologie v rozvoji.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR K čemu slouží Technologický profil ČR pro inovační firmy? Jsme připraveni na zvládnutí inovačních procesů? Pavel Švejda.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph. D
1 Projekt Brno-Zdravé město. 2 Cíl zlepšení zdraví a kvality života obyvatel podpora udržitelného rozvoje Projekt Zdravé město Zásady mezioborová spolupráce.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Návrh nařízení Evropského parlamentu a Rady o elektronické identifikaci a důvěryhodných službách pro elektronické transakce na vnitřním trhu (eIDAS) Lucie.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
9/28/20161 ČESKÁ TECHNOLOGICKÁ PLATFORMA PRO POTRAVINY FINANCOVÁNÍ ČINNOSTI Plenární zasedání České technologické platformy pro potraviny Praha, duben.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Výzva k předkládání žádostí
Transkript prezentace:

11 Konečný spotřebitel a SEPA Libor Dupal Předseda SČS

22 Témata prezentace Úvod (o Sdružení českých spotřebitelů) Finanční služby: Zapojení spotřebitelů SEPA a konečný spotřebitel

33 Úvod (o SČS) Založeno 1990, nejstarší sdružení Celostátní působnost –Regionální kontaktní místa Oblasti působnosti –Standardizace (technické předpisy, posuzování shody, akreditace, dozor nad trhem, metrologie). Zakladatel Kabinetu pro standardizaci, o.p.s. – viz –Bezpečnost výrobků –Potraviny, bezpečnost, kvalita (Pracovní skupina Potraviny a spotřebitel)

44 Úvod (o SČS) Oblasti působnosti (2) –Vyhlašování ceny Spokojeného zákazníka v regionech –Platforma pro mimosoudní urovnání sporů při MPO, kontaktní místa –Poradenství, vzdělávací akce, semináře, tiskoviny –Finanční služby Mezinárodní zapojení –ANEC –ISO COPOLCO

55 Finanční služby: Zapojení spotřebitelů Reaktivní opatření –Reakce na nepříznivé skutečnosti (poradenství, pomoc při reklamacích, …) Pro-aktivní opatření –Prevence – realizace projektů a spolupráce s preventivními účinky: samoregulace, vzdělávání, posilování informačních toků, …

66 Finanční služby: Zapojení spotřebitelů Pro-aktivní opatření - Kooperace s partnery MF – (Expertní a pracovní skupiny při MF) –PS pro kvalitu distribuce –PS pro finanční vzdělávání Profesní asociace: ČBA, AFIZ, USF Cíl: Posilování funkce samoregulace Příklad: Dohoda s ČBA o zajištění monitoringu plnění Standardu pro mobilitu klientů – postupu při změně bank

77 Finanční služby: Zapojení spotřebitelů Pro-aktivní opatření - Kooperace s partnery Zastoupení SČS v Národním koordinačním výboru pro implementaci SEPA v ČR

88 SEPA a konečný spotřebitel Očekávání spotřebitele: –Žádné „technické“ průvodní potíže při zavádění –Lepší / vyšší kvalita služeb –Nižší cena –Zajištění odpovídajících bezpečnostních opatření při platebních transakcích

99 SEPA a konečný spotřebitel „Technické“ průvodních jevy při zavedení –Minimalizace; systém zaváděn v době, kdy ČR není členem Eurozóny

10 SEPA a konečný spotřebitel Lepší / vyšší kvalita služeb x nižší cena –Cíle SEPA: „… vyšší úroveň služeb, efektivnější produkty, cenově výhodnější možnosti realizace plateb …“. Jednoduchý způsob placení účtů v EUR (vnitrostátní i přeshraniční); Snadné odsouhlasení plateb na výpisu z účtu; Jednoduchý postup refundace; … CENA ?

11 SEPA a konečný spotřebitel Bezpečnostní opatření Institut „zmocnění“ pro věřitele k vybrání platby Časové omezení (36 měsíců) Možnost elektronické formy (nutno jen na dobrovolné bázi) Institut „předběžného avíza“ před výběrem platby Institut odvolání autorizované transakce (8 týdnů) Institut refundace při neoprávněné transakci (13 měsíců) Identifikace věřitele „identifikátorem“

12 SEPA a konečný spotřebitel Očekávání spotřebitele - ZÁVĚR Věříme v přínos SEPA z hlediska kvality služeb a souvisejících bezpečnostních opatření; Že organizační a technické průvodní jevy se spotřebitele negativně nedotknou; –Rádi bychom věřili, že jednotný celoevropský platební systém se projeví nižší cenou transakcí a souvisejících služeb pro konečného spotřebitele.

13 Kontaktní údaje Děkuji za pozornost Libor Dupal