TÉMA: Daň z nemovitostí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Advertisements

JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Daně.
Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
1 PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha – Bratislava – Kyjev Jaroslava Fojtíková Da ň ový poradce.
1 Daň z nemovitostí a místní poplatky jako finanční zdroj obcí a měst Alena Holmes Zdeňka Jirásková Odbor – Majetkové daně, daň silniční, poplatky a oceňování.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daň z nemovitých věcí Označení materiálu:
Daňová soustava – přímé daně II. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 10. prosince 2014.
Bydlení, domácnost, příprava na samostatný život
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Jak dál s daní z nemovitostí? Odbor legislativy majetkových daní a poplatků Alena Holmes.
Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 11 Daň z nemovitostí.
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
PRÁVNÍ PŘEDPISY V OBLASTI OCEŇOVÁNÍ
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Majetkové daně Daň z nemovitostí
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Majetkové daně Daň z nemovitostí I – daň z pozemků
Zdanění nemovitých věcí
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.) Poplatník převodce (prodávající); nabyvatel. Předmět daně - úplatné nabytí např.: pozemku; stavby; částí.
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Majetkové daně Michal Radvan. Definice majetkových daní Přímé daně Přímé daně Vyměřované na základě majetku (in rem) Vyměřované na základě majetku (in.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Majetkové daně Daň z nemovitostí II – daň ze staveb Michal Radvan.
Oceňování pojištěného majetku
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
Přímé daně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz, ISSN: ,
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Řešení příkladů Daň z nemovitostí Marie Manková. 1. Vypočítejte základ a výši daně z nemovitosti pro rok 2012 u stavebního pozemku o výměře 950 m 2 ležícího.
Majetkové daně Daň z nemovitých věcí Michal Radvan.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ II. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Daň z nabytí nemovitých věcí 1. Předmět daně Tato daň je novinkou od roku 2014, kdy nahradila daň z převodu nemovitostí Právně ukotvena Zákonným opatřením.
MÍSTNÍ DANĚ WORKSHOP VEŘEJNÁ SPRÁVA Mgr. Martina Handlosová 3. květen 2011.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Majetkové daně Michal Radvan.
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec;
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
VÝPOČET POPLATKU ZA ODNĚTÍ LESNÍCH POZEMKŮ - chybný princip
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Majetkové daně Daň z nemovitostí
VY_62_INOVACE_ , příklady na daň z nemovitých věcí - ze staveb
Daň z nemovitostí.
Finanční právo II Majetkové daně, daň z hazardních her, poplatky, JOPP
Zamezení dvojímu zdanění
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
Reálné daně Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
2. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - staveb
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Majetkové daně II. Daň z nemovitých věcí Daň z nabytí nemovitých věcí
Transkript prezentace:

TÉMA: Daň z nemovitostí Cílem tohoto tématu je popis a analýza daně z nemovitostí.

Poplatník daně z nemovitostí vlastník spoluvlastník nájemce při splnění zákonných podmínek uživatel

Předmět daně z pozemků Druh pozemku Zemědělská půda Nezemědělská půda Orná půda, chmelnice, vinice, sady ovocné, zahrady Louky, pastviny Nezemědělská půda Lesní pozemky Vodní plochy Stavební pozemky Zastavěné plochy a nádvoří Ostatní pozemky

Důvody pro osvobození od daně z nemovitostí veřejně prospěšné využití ochrana životního prostředí podpora bydlení a výstavby staveb pro bydlení omezená možnost využití nemovitost je ve vlastnictví určitého subjektu

Nárok na osvobození od daně z nemovitostí

Vynětí z předmětu daně pozemky zastavěné stavbami lesní pozemky, na nichž se nacházejí lesy ochranné a lesy zvláštního určení, vodní plochy s výjimkou rybníků sloužících k intenzívnímu a průmyslovému chovu ryb, pozemky určené pro obranu státu.

Zastavěná plocha a nádvoří půdorys stavby nádvoří pozemek stavba

Základ daně a sazby Zemědělská půda: výměra * CENA Orná půda, chmelnice, vinice, sady ovocné, zahrady – 0,75 % Louky, pastviny – 0,25 % Nezemědělská půda: výměra Stavební pozemky - 2 Kč Zastavěná plocha a nádvoří – 0,2 Kč

Korekční koeficienty 1,0 v obcích do 1 000 obyvatel 1,4 v obcích nad 1 000 obyvatel do 6 000 obyvatel 1,6 v obcích nad 6 000 obyvatel do 10 000 obyvatel 2,0 v obcích nad 10 000 obyvatel do 25 000 obyvatel 2,5 v obcích nad 25 000 obyvatel do 50 000 obyvatel 3,5 v obcích nad 50 000 obyvatel a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech 4,5 v Praze; pro jednotlivé části obce může obec obecně závaznou vyhláškou koeficient, který je pro ni stanoven, zvýšit o jednu kategorii nebo snížit o jednu až tři kategorie v členění koeficientů; koeficient 4,5 lze zvýšit na koeficient 5,0. Obec může obecně závaznou vyhláškou pro všechny nemovitosti na území celé obce stanovit jeden místní koeficient ve výši 2, 3, 4 nebo 5. 

Poplatník daně ze staveb Vlastník Stavby Bytu Nebytového prostor Nájemce Spravované Pozemkovým fondem, převedené na MF

Předmět daně ze staveb

Vynětí z předmětu daně ze staveb 12

Vynětí z předmětu daně ze staveb Stavby rozdělené na byty nebo samostatné nebytové prostory, stavby přehrad, stavby, jimiž se upravuje vodní tok, stavby vodovodních řadů a vodárenských objektů včetně úpraven vody, kanalizačních stok a kanalizačních objektů včetně čistíren odpadních vod, stavby rozvodů energií, stavby sloužící veřejné dopravě.

Nárok na osvobození od daně z nemovitostí

Základ daně ze staveb stavba = výměra půdorysu nadzemní části stavby v m2 půdorys je průmět svislých částí obvodového pláště stavby na pozemek byt a sam. nebyt. prostor = upravená podlahová plocha = výměra podlahové plochy * 1,2

Sazby daně ze staveb u obytných domů 2 Kč za 1 m2 zastavěné plochy; u ostatních staveb tvořících příslušenství k obytným domům z výměry přesahující 16 m2zastavěné plochy 1 Kč za 1 m2 zastavěné plochy, u staveb pro individuální rekreaci a rodinných domů využívaných pro individuální rekreaci 6 Kč za 1 m2 zastavěné plochy a u staveb, které plní doplňkovou funkci k těmto stavbám, s výjimkou garáží, 2 Kč za 1 m2 zastavěné plochy, u garáží vystavěných odděleně od obytných domů a u samostatných nebytových prostorů užívaných, jako garáže 8 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy, u staveb užívaných pro podnikatelskou činnost a u samostatných nebytových prostorů užívaných, pro podnikatelskou činnost, 1. sloužících pro zemědělskou prvovýrobu, pro lesní a vodní hospodářství 2 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy, 2. sloužících pro průmysl, stavebnictví, dopravu, energetiku a ostatní zemědělskou výrobu 10 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy, 3. sloužících pro ostatní podnikatelskou činnost 10 Kč za 1 m2 zastavěné plochy nebo upravené podlahové plochy, u ostatních staveb 6 Kč za 1 m2 zastavěné plochy, u bytů a u ostatních samostatných nebytových prostorů 2 Kč za 1 m2 upravené podlahové plochy.

Další nadzemní podlaží stavby pro podnikání - vždy ostatní stavby - nad 2/3 zastavěné plochy

Výpočet daně ze staveb sazba daně se zvyšuje o 0,75 Kč za každé další nadzemní podlaží

Výpočet daně ze staveb – stavba pro podnikání sazba daně se zvyšuje o 0,75 Kč za každé další nadzemní podlaží

Výpočet daně u staveb pro podnikání základní sazba podle převažující výměry podlahové plochy využití, a to pro každou budovu samostatně zvýšení o každé další nadzemní podlaží o 0,75 Kč případně to celé * koeficient uplatněný obcí

Zdaňovací období a základ daně zdaňovací období daně z nemovitostí = kalendářní rok základ daně se stanoví k 1. dni zdaňovacího období

Výběr daně z nemovitostí zdaňovací období = kalendářní rok základ daně k 1. dni zdaňovacího období daňové přiznání do 31.1. daného období při změně vlastníka při jiné změně jen dílčí daňové přiznání splatnost do 31.5. daného období nebo ve splátkách

Placení daně z nemovitostí Daňová povinnost je menší než 5000 Kč – jednorázově do 31.5. Poplatník provozující zemědělskou výrobu – dvě splátky (31.8. a 30.11.) Ostatní – dvě splátky (31.5. a 30.11.)

Příklad Slečna Jiřina vlastní dvoupodlažní obytný dům (půdorys všech pater je stejný), jehož půdorys má obsah 80 m2. Na pozemku, jehož rozloha je 400 m2, stojí také garáž o rozměrech 10 x 5 m a dvě samostatně zkolaudované stavby – prádelna o výměře 25 m2 a dílna o výměře 17 m2. Všechen majetek slečny Jiřiny se nachází na katastrálním území obce Lhota, která má 1250 obyvatel. Obec zvýšila korekční koeficient o jeden stupeň nahoru. Vypočítejte, kolik má slečna Jiřina zaplatit na dani z nemovitostí.