Petržel Petroselinum crispum.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Léčivé rostliny Znáš léčivé rostliny a jejich účinky?
Advertisements

TREND RELAX Velký firemní mítink
NÁPRSTNÍK ČERVENÝ DIGITALIS PURPUREA
Nově pěstované rostliny a jejich využití
Lucie Vidličková Oktáva, 2007/2008
LÉČIVÉ BYLINY v naší zahradě
Bobovité - Fabaceae.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí na ekzémy, odstraňuje.
Kakostovité (Geraniaceae)
Prezentace - Jarmila Kirvejová
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Cibule obecná.
Zelinářské zahrady.
Léčivé rostliny I..
Brokolice Brokolice je jednou z odrůd květáku ale na rozdíl od květáku, který má bílé růžice květenství, má brokolice růžici zelenou nebo fialovou.Je to.
Vitamíny rozpustné v tucích
MUDr.D.Kačaras.  Hypertenze = vysoký krevní tlak Onemocnění se projevuje zvýšeným arteriálním tlakem nad 140/90 mm Hg (závislost na pohlaví a věku) Pokud.
Hana a Petr Ulrychovi Použití třezalky je velmi rozsáhlé: působí antibioticky, čistí krev, má účinky protizánětlivé, dobře působí.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Celer.
ZNAKY ŽIVOTA ROSTLIN.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ročník: třetí Téma:Vybrané.
Používá se v kuchyni,v medicíně i jako droga
IMMUBLEND.
Léčivé rostliny a byliny - sběr a způsoby přípravy Sběr Pro sběr je důležité nejen rostliny dobře znát, ale i dbát na to, aby se sbíraly ve správný čas,
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Miříkovité.
Společenstvo polí a sídel
Brukvovité.
MATEŘÍDOUŠKA OBECNÁ Thymus serpyllum
MRKEV OBECNÁ Daucus carota.
Herbář 7.třída.
ZEMĚDÝMOVITÉ Fumariaceae.
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
KRTIČNÍKOVITÉ SCROPHULARIACEAE.
Miříkovité rostliny. Obecná charakteristika Jsou to byliny Jsou to byliny Často dvouleté Často dvouleté Prostoupené kanálky z vonnými látkami (silicemi)
BYLINKY aromatická (kořeninová) zelenina
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
Miříkovité kmín kořenný kopr vonný.
PREZENTACE NA VYBRANÉ DRUHY ČELEDI TŘEZALKOVITÉ, VŘESOVCOVITÉ (BRUSNICOVITÉ), TYKVOVITÉ Tereza Veřmiřovská, 4. A, 2012/13.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr. Lenka Němcová Název: VY_32_INOVACE_15_EKO8 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Léčivé rostliny.
BYLINKY. MEDUŇKA (čeleď hluchavkovité) vytrvalá listy vonní po citronu východní středozemí, Malá Asie použití: čaj, koření navozuje klid – dobrý spánek,
Kouzlo bylinek:. Vratič obecný: Účinky: antibiotické protirevmatické odpuzuje hmyz Sběr: nať, květ Příklady použití: Mast-na nehojící se rány jako antibiotikum.
AS 2 O 3. Základní informace = arsenik, otrušík, dříve utrejch, utrých  bílá pevná látka  velmi toxický  krystalický nebo amorfní prášek nebo hrudky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
Koření  Koření patří mezi pochutiny  Většinou jsou to produkty rostlinného původu  Mezi koření můžeme řadit i některé druhy zeleniny  Působí příznivě.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Pě7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
VYBRANÉ DRUHY Z ČELEDI MIŘÍKOVITÝCH Jan Matula Ok, 2012/13.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo: CZ.1.07/1.1.26/
Miříkovité Mlynáříková, Sochůrková, Kloučková. Miříkovité (Apiaceae)  Dvouděložné  Jednoleté, dvouleté, vytrvalé  Byliny  Duté, článkované lodyhy.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Miříkovité Čeleď: (Apiaceae)
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
VY_32_Inovace_ Druhy rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
Zelinářské zahrady.
Invazní rostliny 1 Markéta Láchová, 7.E.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
BOTANIKA: dvouděložné rostliny
Byliny Anna Dominová 3.A.
Transkript prezentace:

Petržel Petroselinum crispum

Charakteristika Pochází z východního středomoří Je dvouletá až vytrvalá bylina. V 1. roce vytváří přízemní růžici listů a v 2. roce kvete. Listy = 2-3x zpeřeně trojsečné, s úkrojky obvejčitě klínovitými. Květy = žluto-zelené a jsou sestaveny do okolíků. Plodem je dvojnažka.

Petržel – symbol radosti a slávy HISTORIE Staří Řekové ji spojovali - se smrtí, radostí a slávou Historikové - první zmínky o petrželi již ve 3. století - jako koření v římské kuchařské rukověti. Z vyšších poloh středomoří; dosud planě roste. Od 16. století se rozlišují kořenové i naťové typy a tehdy byla poprvé izolována petrželová silice. U nás se rovněž obecně rozšířila - její nať byla používána ve staročeské kuchyni =>do omáček, tvořila součást nádivek a tradičních vaječných velikonočních pokrmů.

Vitamíny a užitečné látky Hlavní účinnou látkou – silice (70% v plodech; 0,5% v kořenech Nejvýznamnější je - apiol v menším množství - terpeny, felandren, cymol a pinen Flavonoidy (apiin, polyacetylen ) List – větší množství kyseliny listové Kořen, listy i semena - příznivé silice v léčivém množství. Petržel - 85% vody, její vláknina je tuhá = k přípravě na vitaminy a minerálie bohaté šťávy je nutné důkladné rozmělnění a patřičně silný hydraulický lis. Petržel je bohatá na K, Ca, Mg, Mn, Fe, Cl, provitamin A, vitaminy B.

Další účinky: diuretikum - močopudné působení spazmolytikum - uvolňující křečovité stažení hladkého svalstva karminativum - prostředek proti nadýmání stomachikum - prostředek upravující činnost žaludku a podporující trávení afrodisiakum - prostředek podporující pohlavní pud Další účinky: - podporuje odkašlávání - upravuje menstruaci - při poruchách trávení a střevních křečích - výborně pročišťuje pleť - zvýšená chuť k jídlu - zvýšený průtok krve v ledvinách - snižuje krevní tlak

Nežádoucí účinky Obsahové látky petržele - reakce na světlo po zevním dotyku s pokožkou. Chronické užívání vysokých dávek: - poruchy pigmentace - celkové svědění - poškození jater - zánět ledvin - pokles počtu krevních destiček a anémie. Velké dávky – jedovaté = návaly krve do hlavy a stavy opojení.

OBVYKLÁ DÁVKA: Sušený kořen 2- 4 g ve formě nálevu (150 ml vroucí vody zalít dávku a po 10 minutách scedit) Dvakrát až třikrát denně (močopudný účinek).