Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní seminář k metodám evaluací aktivit v oblasti globálního rozvojového vzdělávání (GRV) Praha, 2010 Analýza monitoringu a evaluace globálního rozvojového.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
ECVET v Programu celoživotního učení
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Moravská asociace podnikatelek a manažerek PODPORA PODNIKÁNÍ JAKO MECHANISMU PRO SOCIÁLNÍ ZAČLENĚNÍ DOPORUČENÍ VZEŠLÁ Z MEZINÁRODNÍHO PARTNERSTVÍ TASE.
Konference Dobrovolnictví v obci – jak na to? Soběslav, října 2013 Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci -
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
 SROP 3.3 = příprava na čerpání fin.zdrojů EU v programovém období – absorpční a administrativní kapacita Budování rozvojového partnerství za.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Benchmarking Benchmarking je metoda řízení kvality, která zapojené
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Komunitní sociální práce
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
EFEKTIVITA VEŘ. PROSTŘ. SPOKOJENOST OBYVATEL SYSTÉM VZÁJEMNĚ PROPOJENÝCH INFORMACÍ SUR ČR, strategie minist. KVALITA VEŘ.SPRÁVY Regiony KVALITA ŽIVOTA.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
UKONČENÍ ADMINISTRACE Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Tisková konference
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
REGIONÁLNÍ VEŘEJNÝ ZÁJEM
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Komunitární program PROGRESS
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Transkript prezentace:

Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro NVF projekt Awareness Raising for the European Employment Strategy (VP/2004/015) podporovaný Evropskou komisí Praha 2005

Rámec výzkumné zprávy

Otázky, které jsme si položili Co vědí lidé pracující v oblasti politiky zaměstnanosti o Evropské strategii zaměstnanosti? Co je Evropská strategie zaměstnanosti? Jak se provádí v EU a v ČR z perspektivy dobré veřejné správy? Jak ji vylepšit? Jaké jsou příklady dobré praxe?

Jaký byl teoretický základ? Při zpracování jsme vycházeli z teorie víceúrovňového vládnutí ( ne ) zaměstnanost nemůže být chápána pouze jako národní problém zaměřujeme se na propojení nadnárodní, národní, regionální a místní úrovně v oblasti tvorby politiky zaměstnanosti

Jaké jsme použili metody? Dokumenty úroveň EU: zprávy různých sítí odborníků a sociálních partnerů, akademické projekty a oficiální zprávy evropských institucí úroveň ČR: oficiální vládní dokumenty, studie VÚPS a části mezinárodních komparativních studií Strukturované rozhovory, dotazníky pro průzkum a pozorování

Co lze ve zprávě najít? Přehled situace v oblasti (ne)zaměstnanosti v EU a ČR Popis tvorby politiky zaměstnanosti v EU a ČR Evropská strategie zaměstnanosti, dlouhodobě nezaměstnaní, ženy a starší lidé v ČR Analýza tvorby a implementace ESZ v ČR z pohledu dobré veřejné správy Doporučení Příklady dobré praxe

Popis a analýza Evropské strategie zaměstnanosti

Proč ESZ? Není to jen strategie, ale i nová forma vládnutí – Komise ji prosazuje i v jiných oblastech Má vést k šíření informací a učení zapojení úrovní veřejné správy a dalších subjektů propojení jejich činností společnému vnímání problémů společnému postupu při jejich řešení

Jak funguje ESZ? (I.) Cíl podpořit koordinaci politik zaměstnanosti, spolupráci a vzájemné učení na základě sdílení informací a příkladů dobré praxe Postup: Společný rámec na úrovni EU Společné ukazatele Tvorba Národní akčních plánů s cílem převést evropská vodítka do národních a regionálních strategií Sledují se evropské cíle a respektují národní a regionální odlišnosti Pravidelné sledování a hodnocení (ostatními státy) Společná zpráva o pokroku zpracovaná Komisí

Jak funguje ESZ (II.) Nástroje: rozšiřování informací doporučení společná pravidla Principy otevřenost partnerství koordinace propojenost efektivnost

Jak proces ESZ probíhá?

Výstupy výzkumného projektu

Co vyplynulo z analýz? 1. Úroveň povědomí o ESZ Obecně Komise volá po cílených informacích o ESZ zejména na národní, regionální a místní úrovni Přesto pozornost médií nízká (přílišná složitost a byrokratičnost, absence negativních zpráv) V ČR Nízké, podobně složité upoutat média Informace nejsou spojeny s praktickými problémy měst, krajů či veřejnosti

Co vyplynulo z analýz? 2. Zapojení a partnerství Obecně Snaha Komise o větší zapojení samospráv a dalších partnerů Úsilí samospráv být součástí procesu Zapojení většinou při šíření informací či implementaci V ČR Samosprávy přes významné kompetence v regionálním rozvoji, sociální oblasti, dopravě nejsou zapojeny do ESZ, nejsou partery vlády při její tvorbě

Co vyplynulo z analýz? 3. Koordinace a propojení Obecně Liší se v jednotlivých státech, někde vedle národních také regionální a místní plány zaměstnanosti Zlepšuje se koordinace mezi jednotlivými úrovněmi veřejné správy, ale není dostatečná Nedostatečné propojení mezi ESZ a ESF, inkluzí atd. V ČR Každá úroveň aktivní v oblasti zaměstnanosti, ovlivňuje situaci žen, dlouhodobě nezaměstnaných, starších Koordinace neexistuje v rámci ESZ Nedostatečné propojení mezi ESZ, ESF, inkluzí atd.

Co vyplynulo z analýz? Doporučení pro ČR Povědomí o ESZ Srozumitelná kampaň – ESZ nástroj řešení problémů regionů, měst, obcí i občanů, praktické příklady Otevřená debata nad úspěchy a neúspěchy Partnerství Zapojení samospráv či jejich asociací do tvorby NAPZ Koordinace a propojení Využití existujících struktur – Poradní sbory při ÚP, Regionální rady pro rozvoj lidských zdrojů, Regionální rady pro NUTS2 – propojení mezi ESF, ESZ, politikou inkluze, atd.