Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Sourozenec u porodu? ANO či NE?
Technika,tak jak ji vidím já…
Oddělení vzdělávání trenérů FAČR. Motto Dovolte sobě i druhým se cítit dobře.
Bez léčby to jde Mgr. Pavel Nepustil Sdružení Podané ruce, o.s.
Ideový závěr Co si mám z přednášky odnést (+ komentáře k užití statistiky v biologii)
Vývoj člověka - postnatální
Když si zvířata hrají Ondřej Zatloukal. Co je to hra?  chování bez vážného obsahu, při němž dochází k naprosto volnému mísení různých prvků chování i.
PSYCHICKÉ STAVY.
Dětský svět Dětské naivní teorie
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Marie Sádlová Neurovědy 2012
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Přínos dobrovolnického programu pro onkologické pacienty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Aneb jak snadno nás ego a rozum ošálí.. Tento test prý před lety dávali lidem v Americe. Malé děti většinou odpověděli správně. Dospělí většinou zcela.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Obecná psychologie II
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Výklad Výklad VY_32_INOVACE_ČJ-S 8.,9.15.
Vědomí – teorie vědomí Koukolík, F. (2003). Já. O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování Sternberg, kap. 3 Kulišťák, P. (2011). Neuropsychologie, Praha:
Neverbální komunikace
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Autismus aneb selhání nejen teorie mysli
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Zhodnocení naplnění 2. Komunitního plánu sociálních služeb města Olomouce v letech Zdislav Doleček Olomouc.
Poznání se v zrcadle = sebeuvědomění?
Hodnota a význam dobrovolnictví Třetí odborné setkání k tématu uznávání neformálního vzdělávání Praha, Evropský dům,
Cíle pozorování, kategorie a jednotky pozorovaného chování
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mirror Self - Recognition ( MSR ). KONTROVERZNÍ TÉMA SROVNÁVACÍ PSYCHOLOGIE V roce 1970 přišel poprvé Gordon Gallup s důkazem, že šimpanzi jsou schopni.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Komunikace mezi generacemi
Každý den jsme trochu starší…
Zpracovala: Erika Vash Jarmila Strachoňová Lenka Russwurmová
Emoce: Jak víme, že zvířata mohou cítit?
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Socializace,
ROČNÍKOVÁ PRÁCE BIORYTMY
Tělesné sebepojetí.
- Hravost je jedním z důležitých předpokladů, jak se něčemu naučit - Zvídavému chování se odborně říká explorační – aktivní vyhledávání a zkoumání nových.
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
centrální porucha zpracování řečového signálu
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 1. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Cíle projektu a projektové aktivity Aktivity na národní úrovni  Podpora Národní pracovní skupiny v práci na  Národním akčním plánu ochrany práv dětí.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Sebevědomí Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Zdravé sebevědomí je základem zdravého a plnohodnotného života Sebevědomí staví.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Mimoverbální komunikace
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
VNÍMÁNÍ, POZNÁVACÍ SCHOPNOSTI
Vývoj člověka Ontogeneze.
Intuitivní rozhodování
Socializace Kejřová.
Význam sociálních podnětů pro rozvoj empatie a mentalizace aneb dívej se mi do očí Schopnost orientace v pocitech jiného člověka má neurobiologický základ,
Témata kognitivní psychologie
Děti jsou DAR... jak je MILOVAT ?!?
Každý den jsme trochu starší…
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Předsudky a stereotypy
Transkript prezentace:

Vědomí – sebeuvědomování, zrcadlové neurony, teorie mysli Koukolík, F. (2006). Sociální mozek. Praha: Karolinum, kap. 5, Koukolík, F. (2003). Já. O vztahu mozku, vědomí a sebeuvědomování, Praha: Karolinum

sebeuvědomování Uvědomování sebe sama ve chvíli, kdy jsme si vědomi, že si někdo vědom nás (vidím a vím, že vidím, dívá se někam, takže vidí a já vím, že on ví, že něco vidí); zcela automaticky přisuzujeme projevům chování druhých lidí mentální stavy Sebepozorování vlastních akcí; dívám se, jak moje ruka leží na stole – uvědomuji si dotyk a jsem si vědom, že ji pozoruji Sebe(roz)poznávání – v zrcadle, aso po roce a půl Sebepoznávání jako uvědomění si sebe jako součásti nějaké skupiny, kultury (autobiografie)

sebeuvědomování levá hemisfra jako „interpret“ já (vs. někdo jiný) teorie mysli

sebeuvědomování – vývojový pohled mezi 2. a 4. rokem života cca 11 měsíců – sledování pohledu druhého člověka mezi 15 a 24 měsícem poznává se v zrcadle (šmouha v obličeji) po roce a půl – hra „jsem jako“ kolem 4 roku většina dětí– pochopení, že mé přesvědčení, vědění, poznání může být mylné zavřená bonboniéra – co je vevnitř: „bonbony“. Když tam jsou pastelky dítě se usměje, je překvapené. Na dotaz, co řeknou kamarádi „bonbony“ = budou sdílet omyl (dítě mladší 3 let řekne „pastelky“

zrcadlové neurony Rizzolatti, Fogassi a další – cca 1992 a dál určité neurony v mozku opic (v motorické oblasti před příčnou rýhou), které řídí pohyby, jsou v akci i tehdy, kdy opice pozoruje jinou opici při tom, jak tyto s pohyby provádí. neuronální aktivita probíhá i v době, kdy opice tyto pohyby sama nevykonává.

zrcadlové neurony také když o pohybu slyšíme nebo mluvíme; zrcadlení aktivity jiných lidí i když vnímáme pocity druhých - nezprostředkované porozumění pocitům druhé osoby (ZN v insule) zrcadlové neurony také doplňují pozorované části scény tak, aby vznikla očekávaná celková sekvence- základ intuice

zrcadlové neurony zrcadlové neurony- od narození (zrcadlení výrazu tváře u novorozených opic – např. vystrčení jazyka) zrcadlení je základem sociálních vazeb – máme tendenci více času sdílet s těmi, kdo nás zrcadlí, neuvědomované (preference in-group modelů) zrcadlení v dyadické spolupráci –pravděpodobně podklad rozvoje jazyka ZN – kódování intencí (např u opic ZN reagovali, když experimentátor uchopil jídlo a dával ho k puse, ale ne když to jen napodoboval)

Aktivace zrcadlových neuronů při pohledu na robota, aktroida a člověka. Převzato z Saygin et al., 2012

zrcadlové neurony pokusy o“využití“ nových poznatků léčba u mozkové mrtvice – častější sledování onemocněním „ztracených“ akcí – lepší zotavování těchto činností („observation therapy“) opice separované od matek –podobné symptomy jako autistické děti –narušení rozvoje zrcadlení?

Zrcadlová skříňka využívající poznatků teorie zrcadlových neuronů při léčbě fantomové bolesti. Převzato z Hanling et al., 2010