Obecná charakteristika živých soustav

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOCHEMIE.
Advertisements

Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Život, živé soustavy, jedinec, biologický druh
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Život na Zemi.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Obecná biologie.
Základy přírodních věd
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Biochemické děje Předmět: Chemie.
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Ekologické aspekty liniových staveb
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
Projevy života Život je jeden z nejsložitějších přírodních dějů, které probíhají v organismech. Hlavní projevy života: PŘÍJEM POTRAVY VYLUČOVÁNÍ DÝCHÁNÍ.
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Základní struktura života
Rostliny.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Datum vytvoření: VY_32_INOVACE_BIO.S6.11.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_BIOLOGIE 2_20 Tematická.
Biotické podmínky života
Biochemie Úvod do biochemie.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Biologie.
Metabolismus ba kterií. – Bakterie se složením prvků zásadně neliší od ostatní živé hmoty – Stejně jako buňky rostlinné a živočišné obsahují biogenní.
Metabolismus bakterií
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Úvod do ekologie.
- zabývají se studiem živých soustav
Živá příroda.
Základy biologie člověka
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
EKOSYSTÉM L E S Autorem materiálu a veškeré fotodokumentace, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Biotické podmínky života
Obecné biologické principy
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
BUŇKA.
INTEGROVANÝ VĚDNÍ ZÁKLAD 2
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Úvod do systému rostlin
BUNĚČNÁ STAVBA ŽIVÝCH ORGANISMŮ
Potravní pyramida, potravní řetězec
Základní ekologické pojmy
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Chemické složení organizmů. Mezi přírodní (organické) látky patří: cukry (sacharidy) tuky (lipidy) bílkoviny (proteiny) nukleové kyseliny.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
BUŇKA – základ všech živých organismů
Vznik a vývoj života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka.
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje BUŇKA VY_32_INOVACE_23_461 Projekt.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_BUŇKA 1_P1-2
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov, přísp. organ.
2. Organismus a prostředí Základy ekologie pro střední školy 1.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
3. Vlastnosti živých soustav
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Bi1BK_ZNP2 Živá a neživá příroda II Buněčná stavba živých organismů
EVOLUCE ČTYŘNOŽCŮ Hana Bednářová
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Obecná charakteristika živých soustav

Kategorie živých soustav jedinec druh populace individua vyššího řádu

Jedinec (organismus) živá soustava, která vykonává všechny základní biologické funkce, je schopna samostatného života individuální vývin (ontogeneze) je časově omezen jednobuněčný, mnohobuněčný př. konkrétní rostlina

Druh soubor jedinců, kteří jsou shodní v podstatných znacích navzájem se kříží a dávají plodné potomstvo vývoj druhu (fylogeneze) probíhá v řádu milionů let př. blatouch bahenní

Populace souhrn jednotlivých organismů téhož druhu, žijících v určitém místě a v určitém čase př. populace pampelišek na louce

Individua vyššího řádu vyšší forma živých soustav než je mnohobuněčný organismus společenstva tvořená různě diferencovanými jedinci téhož druhu jedinci nemohou žít samostatně př. včely, mravenci, termiti

Obecné vlastnosti živých soustav přítomnost nukleových kyselin a proteinů jako hlavních molekulárních složek ve všech živých soustavách vysoká organizovanost a stupňovité (hierarchické) uspořádání živé soustavy jsou otevřené – se svým okolím vyměňují látky, energii a informace schopnost samoregulace (autoregulace)

autoreprodukce a schopnost vyvíjet se metabolismus – souhrn enzymových reakcí, které probíhají uvnitř živých soustav, zajišťují přeměnu látek a energií přijatých živou soustavou autoreprodukce a schopnost vyvíjet se vývoj individuální (ontogenetický) vývoj druhový (fylogenetický)