Specifika domácí paliativní péče u dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Charcot – Marie – Tooth v dětském věku
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Klinická propedeutika
ODDĚLENÍ CHRONICKÉ RESUSCITAČNÍ A INTENZIVNÍ PÉČE PRO DĚTI - PILOTNÍ PROGRAM V NEMOCNICI HOŘOVICE MGR. PAVLÍNA HESOUNOVÁ.
Ztráta dvojčete v těhotenství, při porodu a krátce po narození
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Těhotenství, dětství a dospívání
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Mgr. Vendula Baboučková. A – akce R – rehabilitace P – pomoc I – integrace D – dobrovolnost A – agapé (-láska pečující), křesťanská láska, sounáležitost,
Ing.Miroslava Rýparová
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
DMO OLGA BÜRGEROVÁ.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Anamnéza v pediatrii Vyšetření dítěte
Inspirováno přednáškou Doc. MUDr. Ondrejčáka, CSc.
Pediatrie - dětské lékařství
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Základní principy geriatrie
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Dětský hospic.
Biologická léčba v dětské psychiatrii
Pediatrie - dětské lékařství
Paliativní péče, podpůrná péče léčba bolesti atd…
Rozvoj činnosti a modernizace vybavení Centra vývojové péče Neonatologického oddělení FN Plzeň Fakultní nemocnice Plzeň , Plzeň.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Občanské sdružení rodičů a přátel dětí s handicapem ORION Adresa: Centrum ORION Panská 1493 Rychnov nad Kněžnou Telefon:
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
LĚČEBNĚ OZDRAVNÉ POBYTY PRO DĚTI MOŘSKÝ KONÍK VZP ČR MUD R. PAVEL HORÁK, CS C., MBA ŘEDITEL VZP ČR.
Odlišnosti lůžkové a primární péče o děti a dorost MUDr. Alena Šebková Předsedkyně OSPDL ČR.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
CYSTICKÁ FIBRÓZA CYSTICKÁ FIBRÓZA (CF) závažné geneticky podmíněné onemocnění.
Česká iniciativa pro astma obecně prospěšná společnost Prof. MUDr. Petr Pohunek, CSc.
Somatopedie Speciální pedagogika zabývající se osobami s poruchami hybnosti, dlouhodobě nemocnými a zdravotně oslabenými.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Screening sluchu u nejmenších dětí a jednostranný defekt
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Kolpingova rodina Smečno
DMO dětská mozková obrna
Okruhy činnosti práce sestry v ordinaci PL
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
REALITA HEMATOLOGICKÝCH NÁDORŮ A DALŠÍCH ONEMOCNĚNÍ KRVE V ČR Doc. MUDr. Jaroslav Čermák, CSc. Ústav hematologie a krevní transfuze, Praha.
Vyšetření sluchu u nejmenších dětí
Charcot-Marie-Tooth v dětském věku
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Pedie Co mají společné?.
DMO (dětská mozková obrna)
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Neonatologie v České republice (a v Mostě)
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Specifika domácí paliativní péče u dětí Bronislava Husovská Mobilní hospic Ondrášek Praha 14. listopadu 2014

Paliativní péče o dětí - WHO je aktivní a úplná péče o dětské tělo, mysl i ducha a zahrnuje také podporu rodiny začíná v okamžiku stanovení diagnózy, pokračuje bez ohledu na to, jestli dítě dostává léčbu namířenou proti nemoci Asociace pro dětskou paliativní péči (ACT) rozšiřuje časový průběh trvání paliativní péče na období po úmrtí

Základní pojmy Život limitující onemocnění dítěte (angl. life limiting disease) je nevyléčitelné onemocnění, které vede k předčasnému úmrtí. Přes veškeré léčebné postupy, zkracuje a ohrožuje život, neexistuje způsob, jak jej vyléčit či jeho progresi zastavit. Život ohrožující onemocnění je pak takové, u kterého existuje vysoká pravděpodobnost předčasného úmrtí, ale je tu i šance dlouhodobého přežití do dospělosti.

Terminální péče paliativní péče poskytovaná během poslední fáze nemoci (v terminálním stavu)

Komu je paliativní péče určena 4 okruhy nevyléčitelných onemocnění: Onemocnění, u nichž je kurativní léčba možná, avšak může selhat (nádory, selhání jater, ledvin, srdce…) onemocnění, jejichž vyléčení není možné a smrt v dětském věku je pravděpodobná (cystická fibróza, AIDS…) progresivní onemocnění, léčba je od začátku paliativní (dědičné poruchy metabolismu, neurodegenerativní choroby, svalové dystrofie…) těžká neprogredující onemocnění s rizikem smrtelných komplikací (DMO, těžké vrozené vývojové vady…)

Principy paliativní péče Sloužíme v nejlepším zájmu dítěte Netýká se smrti, ale života, který smrtí končí. Cílem je život co nejkvalitnější, a to zejména z pohledu dítěte a rodiny. Neléčíme příčinu, ale příznaky, které dítě obtěžují. Dítě podrobujeme pouze nezbytným vyšetřením, při aplikaci léků volíme nejméně invazivní přístupy. Prvořadým rozhodovacím článkem je dítě a jeho rodina.

Věková hranice děti od narození do 19 let Patří zde i prenatální období (onemocnění diagnostikována v rámci prenatálního screeningu) Perinatální paliativní péče

Domácí péče - výhody domov je pro dítě nejpřirozenější místo známé osoby, vůně, zvuky…, pocit bezpečí intenzivní prožívání jeden druhého opečovat dítě až do konce i poté, nevzdálit se mu smíření a klidný smutek pro pozůstalé

Odlišnosti a specifika Počet umírajících dětí je ve srovnání s dospělými velmi malý Příčiny úmrtí jsou podstatně jiné než u dospělých Onemocnění, která se v dospělém věku nevyskytují Stejná nemoc může mít zcela jiný průběh Jedinečnost dětské fyziologie a anatomie Časový průběh nemoci dítěte je jiný (několik dní, měsíců, let)

Odlišnosti a specifika Přizpůsobit celou péči stupni vývoje dítěte Rozlišit potřeby kojenců, předškolních dětí, školních dětí, dětí v pubertě a adolescentů Odlišné schopnosti a komunikační dovednosti (ve vývojových stádiích, s ohledem na diagnózu) Právo na vzdělání a přiměřený vývoj Individuální přístup dle schopností a potřeb dítěte

Pečující rodiče, sourozenci, prarodiče dětský lékař zdravotní sestra sociální pracovník psycholog duchovní dobrovolníci fyzioterapeut speciální pedagog - raná péče PL, OL

Spolupráce Dětské kliniky, oddělení, OL, PL Raná péče Dětské stacionáře Zdravotní klaun Dlouhá cesta Nadace krtek Dobrý anděl

Kazuistika Chlapec – 7 let Rodina: otec, matka, bratr Dg.: DMO, Westův syndrom V péči MHO 2 roky V ohrožení života Epileptické záchvaty, infekce dýchacích cest Dechová rehabilitace – asistor kašle Půjčení pomůcek Odlehčovací služba – stacionář MHO

Na závěr… Nerozhodujeme o životě a smrti… …pouze spolurozhodujeme o tom, co uděláme s časem, jenž nám byl dán… Gandalf, Pán prstenů