Internet.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Internet. Zprávy z novin typu „..téměř půl miliardy lidí na celém světě mělo v posledních třech měsících roku 2001 ze svého domova přístup na Internet,
Advertisements

Internet - opakování.
Internet Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_internet
Historie a princip INTERNET.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Organizace Internetu.
Internet - historie.
INTERNET.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
, InforumJiří Šilha, LANius s.r.o. Nové možnosti komunikace knihovních systémů firmy LANius s.r.o. Client-server varianta systému CLAVIUS ®
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
Informatika Internet.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
3IT A RCHITEKTURA INTERNETU ISOC,INCANN,IAB,IANA… Ing. Jiří Šilhán.
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
INTERNET - Je počítačová síť celosvětového rozsahu, spojující stovky zemí, miliony počítačů a miliony uživatelů.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Seznámení s internetem Autor:
Informatika - prezentace
Základy informatilky část 7
Internet Eva Suchardová. Co je to internet Internet je celosvětová síť (WAN). Prakticky se skládá z mnoha menších sítí, jež jsou vzájemně propojeny. Pro.
Internet.
Manažerské informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Internet.
Základy informatilky část 7
Klára Pospíchalová 5. A.  Propojení počítačů  Komunikace, sdílení a předávání informací  Uzly  IP adresa.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Pro předmět Jazykový projev (2014/15) připravila Eva Cerniňáková Jabok - Vyšší odborná škola sociálně.
Internet Pojem Internet se začal vymezovat v polovině šedesátých let, kdy Američané hledali způsob, jak propojit důležitá vojenská pracoviště a tím zajistit.
Protokoly a adresy na internetu
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Etika a Bezpečnost v síti internet
INTERNET Filip Fiala, 4C.  Internet je globální systém vzájemně propojených počítačových sítí. (World Wide Web)  Pro vzájemnou komunikaci v síti se.
NázevInternet Předmět, ročník ICT, sekunda Tematická oblast Základy digitálních technologií AnotaceVýuková prezentace s obrázky a úkoly Klíčová slovaArpanet,
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
1 I NTERNETOVÁ INFRASTRUKTURA. H ISTORIE SÍTĚ I NTERNET RAND Corporation – rok 1964 Síť nebude mít žádnou centrální složku Síť bude od začátku navrhována.
INTERNET Roman Petrla.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Internet Historie, adresy serverů.
Základy informatiky část 6
Internet.
Internet.
Internetové protokoly Autor: Milan Bílek. Internet Internet je celosvětová systém propojených počítačových sítí. Počítače mezi sebou komunikují pomocí.
Internet Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Jan Anděl, Jakub Konečný
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_04.
R.1962 provádí se první počítačový výzkum r.1969 ARPANET r r.1987 Internet r.1989 Hypertext r Internetová stránka r.1990 Internet v.
INTERNET.
Typy počítačových sítí Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel.
INTERNET INFORMATIKA 5. TŘÍDA. Internet si volně můžeme vyložit jako sít, která vzájemně propojuje počítače po celém světě. Někdy se také internet označuje.
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_05 TÉMA: VYNÁLEZY.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
 = jedná se o vzájemné propojení lokálních počítačových sítí pomocí vysokorychlostních datových spojů  vznikl spojením mnoha menších sítí  v každé.
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Internet Historie, adresy serverů
Internet – pojmy, služby
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr
Základní pojmy při používání Internetu
Informační a komunikační technologie
Ústřední knihovna FSS MU
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Provádí se první počítačový výzkum.
Příklad topologie sítě Adresace v internetu MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Internet

Vývoj internetu Zárodek v době studené války Pentagon: jak zajistit spojení ve válečném konfliktu. Maximální odolnost sítě proti zablokování

Vývoj internetu Dvě zásady: Síť nebude mít žádné centrální uzly (decentralizovaný systém) Zpráva rozdělena na části (pakety – balíčky) Jen cílová adresa Putování různými cestami Důvod: Zabránit zachycení zprávy nepřítelem.

Vývoj internetu 1964 Vyvinuta počítačová síť s technikou přepojování balíčků (packet-switching) Princip dnešního internetu Vysoká bezpečnost a spolehlivost Pro Pentagon vyvinula firma RAND Corporation

Vývoj internetu 1969 První jednoduchá počítačová síť ARPAnet – financovaná agenturou ARPA (Advanced Research Projects Agency) ministerstva obrany 4 uzly: UCLA (University of California, Los Angeles) SRI (Stanford Research Institute) UCSB (University of California, Santa Barbara) University of Utah

Vývoj internetu 1971 Arpanet: 16 uzlů Elektronická pošta e-mail v síti ARPANET 1972 Internet Working Group (INWG) – příprava jednotných komunikačních protokolů

Vývoj internetu 1973 K ARPANETU připojení zahraniční uživatelé: University College of London Royal Radar Estabilishment Norway FTP – ustaven komunikační protokol 1976 Královna Alžběta II posílá první e-mail

Vývoj internetu 1980 Komunikační protokol 1982 EUNET – Evropean UNIX Network Holandsko, Švédsko, Dánsko, Velká Británie

Vývoj internetu 1983 Oddělení MILNET od ARPANET Připojení NSFNET, ta převzala úlohu páteřní sítě Vytvořeny DNS servery (Domain Name Server) 1000 počítačů

Vývoj internetu 1989 První vyhledávací služba ARCHIE v rámci FTP serverů Tim Berners Lee v interním dokumentu CERN popisuje možnost vytvoření distribuovaného systému jako nadstavba nad informačními zdroji. První myšlenka WWW.

Vývoj internetu 1990 Prototyp serveru WWW Československo se připojilo na Eunet a EARN 1991 Vyhledávací služba navigačního typu Gopher Československo se připojilo na internet

Vývoj internetu 1992 Založen CESNET (Czech Educational and Scientific Network) Uživatelů internetu 1 000 000 Vzniká termín „surfovat po internetu“, který vytvořil Jean Armour Polly

Vývoj internetu 1993 Prohlížeč NCSA MOSAIC – rozvoj WWW

Vývoj internetu 1993 OSN a Bílý dům připojeny on-line na internet Umožněno komerční poskytování připojení prostřednictvím tzv. poskytovatele (provider)

Vývoj internetu 1994 Netscape Navigator

Vývoj internetu 1995 Registrace internetových domén zpoplatněna 2000 CESNET odprodal svou komerční složku Značka mu zůstala pod označením CESNET 2 Budování nové páteřní akademické sítě s kapacitou 2,5 GB/s.

Komu patří Internet Internet nemá žádného právoplatného vlastníka Administrativa a rozvoj zajišťuje Internet Architecture Board (IAB) Založen v roce 1983 Několikrát reorganizované

Komu patří Internet IAB zahrnuje několik složek IETF – Internet Engineering Task Force –rozvoj protokolů sady TCP/IP IETF soustřeďuje asi 50 pracovních skupin IANA – Internet Assigned Numbers Autority – přidělování číselných i jiných identifikátorů v rámci Internetu NIC – Network Information Center – centra poskytující pomoc, informace, přístup k dokumentaci a další služby na Internetu

Co je to internet Globální informační systém Logicky propojen do jednoho celku prostřednictvím globálního adresního prostoru založeného na IP Podporuje komunikace prostřednictvím TCP/IP Veřejně nebo privátně dostupné služby založené na komunikační a další infrastruktuře Neustálý vývoj

Internet a informace

Našel jsem to na internetu Na internetu je uloženo obrovské množství informací Na internetu lze nalézt prakticky jakékoliv téma (i návod na bomby) Ano, ale kde? Našel jsem to, co jsem hledal?

Proces vyhledávání Vyhledávače Nikdo neobsáhne všechny novinky Zvykli jsme si používat internet Pomoc s vyhledáváním: Vyhledávače

Vyhledávání − otázky Na internetu lze najít všechno Je to opravdu univerzální zdroj? Co je na internetu je volné Ochrana autorských práv Co je na internetu je správně Není žádná cenzura Ale ani žádná kontrola

Úspěšnost vyhledání Relevance: Vztah mezi dotazem uživatele a jednotlivým dokumentem z množiny nalezených dokumentů Dokument je relevantní, je-li jím uspokojena informační potřeba uživatele

Úspěšnost vyhledání Odpověď systému na dotaz = množina nalezených dokumentů Relevance odpovědi závisí jen a pouze na dotazu Dnes systémy porovnávají a nabízí alternativy

Hodnocení vyhledávání Přesnost (precision) Jak velká část nalezených dokumentů je relevantních

Hodnocení vyhledávání Úplnost (recall) Jak velká část relevantních dokumentů se vůbec našla

Hodnocení vyhledávání Častá chyba: uvažuje se pouze úplnost Je třeba uvažovat i přesnost Když dostanu 1000 výsledků, které mi nejsou k ničemu…

Internet jako zdroj informací Lze na něj pohlížet různě: Gigantické uskupení počítačů Celosvětová elektronická knihovna Soubor programů Soubor on-line zdrojů

Co je správné Internet je zdrojem informací Internet je zdrojem dezinformací Většina dokumentů neprochází vydavatelským procesem (!) Výjimka Wikipedie

Jak zjistit důvěryhodnost Stejné jako posuzování informací z jiných zdrojů Zdravý skepticismus

Orientační pomůcky pro hodnocení Chyby – příliš mnoho chyb v textu (typografické, faktické, opominutí, nedbalá úprava…) Zastaralé informace – autor se informacím nevěnuje, není dohledatelné datum vzniku, nefunkční odkazy…

Orientační pomůcky Názory vydávané za fakta – zejména politické informace, recenze produktů Nemusí být na první pohled zřejmé Caveat emptor (lat. cavere = mít se na pozoru + emere = koupit, emptor = kupec) nechť si dá pozor ten, kdo kupuje. Stará římskoprávní zásada – že by už tehdy byli podvodníci?

Orientační pomůcky Tendenční publikování a střet zájmů Při zkoumání je důležitý zdroj Sponzor: skrytý vliv na publikování Pozor na „tisíce děkovných dopisů“

Co je možné aneb manipulace Facebook Výzkum chování Určité skupině podsouvány upravené informace Kontrolní skupina informace bez úpravy Srovnání (údajně výzkum) Máme možnost poznat, že jsme manipulováni???

Orientační pomůcky Klamání – supervýhodné nabídky, problém poctivosti dodavatelů přes internet U výrobků časopisy spotřebitelských testů Stiftung Warentest www.test.de Dtest v ČR www.dtest.cz

Vyhodnocení informace Každou informaci je třeba zhodnotit Je lépe být nedůvěřivý Ověření informace z více zdrojů Nevěř ničemu co slyšíš a jen polovině toho, co vidíš

Kdo vyhledává Vyhledávací systém Robot Index Vyhledávací stroj

Vyhledávací stroj

Robot Pravidelně prohlíží WWW dokumenty Z nich se vytváří index Maximální aktualizace (pracují nepřetržitě) Typicky textové informace Někteří prohlížejí bez omezení Někteří stanovenou oblast (např. jeden server nebo doména)

Index Organizace nashromážděných údajů Seznam klíčových slov s připojenými www dokumenty Dnes už dynamický systém, indexace slovních spojení Dynamická nabídka nejčastějších slovních spojení

Vyhledávací stroj Má uživatelské rozhraní pro zadávání dotazů Dotaz porovnán s indexem Předloženy výsledky

A teď už je to jen na nás