Školící a akreditační centra

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
Inovační kurz pro sanitáře VFN v Praze
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Základní škola, Brno, Štolcova 16
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Darja Hrabánková Navrátilová
Hodnocení škol a školských zařízení
Mgr. Hana Drábková 27. května 2010
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
Lektorka Mgr. Blanka Kadeřávková
Personální informační systém
Tisková konference Vzdělávací projekt „Zdravá nemocnice“
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů Konference „Podpora vzdělávání zdravotnických pracovníků z fondů Evropské unie“ Hotel ILF
Projekty prohlubování vzdělávání lékařů a nelékařů
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Financování celoživotního vzdělávání zdravotnických pracovníků
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Úloha personální práce v podniku Organizování procesu změn ve struktuře a kvalitě lidských zdrojů organizace v souladu s potřebami, které jsou dány požadavky.
ošetřovatelství a porodní asistence
Vzdělávání nelékařských zdravotnických pracovníků ve FN Ostrava
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Role edukační sestry v intenzivní péči
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Podpora inovací prostřednictvím spolupráce VŠ s podniky Ing. Eva Bosáková, CSc.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Daniel Jirkovský Ústav ošetřovatelství UK 2. LF a FN Motol
současná medicína vyžaduje dokonalé technické zázemí,
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Pracovní setkání Vzdělávání zdravotnických pracovníků prostřednictvím finančních prostředků z ESF.
Novinky ve specializačním vzdělávání
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
1 #. 2 KLINICKÁ BIOCHEMIE © Biochemický ústav LF MU (V.P.) 2010.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
Klinická hodnocení a farmakologie pro 3.tisíciletí – multimodální edukační platforma CZ.1.07/2.4.00/
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Vzdělávání zdravotníků. Transformace specializačního vzdělávání – 2 fáze  Fáze – změna zákonů (lékaři a nelékaři) – realizováno v roce 2008  Fáze.
Sledování dekubitů jako indikátoru kvality ošetřovatelské péče na národní úrovni Prezentace výstupů Praha,
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Mezinárodní den sester květen 2009
Charakteristika a specifika oboru:
Individuální projekt OP VVV
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Obor zdravotních služeb MZ
Kariérové poradenství a podnikavost
Transkript prezentace:

Školící a akreditační centra Václav Vyskočil Osteocentrum Fakultní nemocnice PLZEŇ

Školící akreditované centrum Otevřené, efektivní a moderní centrum, které je založeno na dobře fungujícím vzdělávacím společenství. Prostor, kde je lékař kvalitně připravován pro rozvoj svých schopností, kde jsou všichni účastníci a partneři vzdělávacího procesu spokojeni a kde jsou účelně využívány všechny zdroje.

Koncepce rozvoje Pojem koncepce rozvoje představuje spojení dvou pojmů. Koncepce obecně představuje způsob pojetí, myšlenkovou osnovu, či hlavní záměr jak dosáhnout daného cíle, což je v tomto případě rozvoj, neboli vzestup, či progres dané problematiky (Kvasil, 1986).

Strategické řízení Strategické řízení je specifická složka řízení organizace, která řeší základní problémy jejího fungování. Prostřednictvím strategického řízení vrcholový management integruje organizaci v jeden celek, soustřeďuje její síly, vytváří, upevňuje a zjišťuje systémové vazby mezi jednotlivými činnostmi a útvary za účelem dosažení strategických cílů (Bělohlávek, 2001).

Vzdělávací akreditační systém v osteologii Cílem vzdělávání v nástavbovém oboru klinická osteologie je získání potřebných teoretických znalostí a praktických dovedností v oblasti prevence, diagnostiky, diferenciální diagnostiky a léčení metabolických chorob kostí v oboru klinická osteologie, které umožňují samostatnou činnost, případně řízení týmu v ambulantní či lůžkové péči.

Vzdělávací akreditační systém v osteologii Podařilo se připravit ucelený program v nástavbovém oboru klinická osteologie, získání potřebných teoretických znalostí a praktických dovedností v této oblasti. Významnou roli v administrativních i praktických procesech sehrála IPVZ. Výhodou je zaběhnutý systém, zkušenosti i zázemí pro celou řadu nezbytných činností.

Povinná praxe Akreditované pracoviště - počet měsíců klinická osteologie, pracoviště s akreditací I. nebo II. typu - 12 měsíců klinická osteologie, pracoviště s akreditací II. typu - 2 měsíce z toho pracoviště dětské osteologie - 1 týden

Doporučená doplňková praxe Pracoviště počet týdnů nefrologie - dialyzační provoz a transplantační centrum 2 revmatologie 1 diabetologie a endokrinologie 1 ortopedie 1

Teoretické znalosti Detailní seznámení se s fyziologií a patofyziologií kostního metabolismu a jeho změnami u metabolických chorob kostí. Seznámení se s fyziologickým vývojem skeletu a jeho možnými poruchami. Detailní ovládání teoretických podkladů metabolických chorob kostí, především postmenopauzální osteoporózy.

Teoretické znalosti Znalost základů klinických projevů metabolických chorob kostí a jejich klinické diagnostiky. Detailní seznámení se se zobrazovacími metodami používanými při diagnostice metabolických chorob kostí. Zvládnutí metabolismu kalcia a dalších minerálních látek ve zdraví i nemoci.

Teoretické znalosti Seznámení se s metabolismem vitamínu D. Orientace v základech genetiky metabolických chorob kostí. Ovládnutí znalosti patofyziologických a patobiochemických podkladů změn laboratorních vyšetření v diagnostice metabolických chorob kostí a v jejich diferenciální diagnostice.

Teoretické znalosti Detailní znalosti o prevenci a terapii metabolických chorob kostí, možnostech farmakologické léčby a jejích limitech. Znalost základů farmakoekonomiky. Znalost problematiky rehabilitace i posudkového hodnocení metabolických chorob kostí. Znalost základních právních předpisů a sociálně právních předpisů.

Znalosti z hraničních a příbuzných oborů Orientace v diagnostice a léčení základních interních poruch, informovanost o možnostech ortopedického řešení metabolických chorob kostí. Znalost poruch kostního metabolismu u pacientů s chorobami revmatickými, endokrinními a chorobami ledvin.

Praktické dovednosti Schopnost samostatně postupovat v diagnostice a diferenciální diagnostice metabolických chorob kostí, vypracování terapeutického plánu, posudkového zhodnocení a návrhu na preventivní opatření. Schopnost organizačně a administrativně řídit a plánovat provoz všech typů osteologických pracovišť.

Pracoviště Osteocentrum FN Plzeň Personální předpoklady pro školení celkem 5 lékařů a 6 sester. Přístrojové vybavení 3 moderní DXA přístroje. Prostorové: 4 ambulance + náběrová místnost studijní místnost 2 recepce 17 místností celkem pro školení Připravenost: zkušenosti s výukou mediků i řešením grantů 4 ambulance, náběrová místnost, studijní místnost, 2 recepce, Připravenost: zkušenosti s výukou mediků i řešením grantů

Lékaři a finanční zajištění projektu

Lékaři Negativní vjem: podpora se netýká základních oborů Motivace: 24 000 Kč Problémy: velká administrativa pravidla upřesňovaná “za pochodu“ většinou ústní přísliby ne vždy validní informace nedefinovaná legislativa

Lékaři Připravenost: vzdělávací centra a konkurence NCONZO (Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů) Pozitiva: dobrá spolupráce s administrátory významná teoretická i praktická podpora od IPVZ snaha vyjít vstříc, pomoci, předat zkušenost

Nelékaři a finanční zajištění proškolení Prohlubování a zvyšování úrovně odborných znalostí nelékařských zdravotnických pracovníků a jiných odborných pracovníků ve zdravotnictví se zaměřením na odborné profesní vzdělávání a vzdělávání v manažerských dovednostech. Registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.00/46.00001

Nelékaři překvapivý vysoký zájem kurzy jsou naplněné >60% dobrá komunikace s IPVZ a administrátory

Příklad spolupráce ve vzdělávání studentů LF v rámci EU Cíl: účast Sächsische Schweiz Klinik Sebnitz na výuce studentů - Universität Dresden Profit: Sebnitz: Akademisches Lehrerkrankenhaus Plzeň: volitelný předmět s praktickou částí v Německu

Příklad spolupráce ve vzdělávání studentů LF v rámci EU Volitelný předmět: Diagnostika a léčba poruch dýchání ve spánku LF UK Plzeň Garant: Plicní klinika FN Plzeň, ORL klinika 5. ročník letní semestr 5 dní 7 - 10 studentů Doba trvání: 6. rok

Příklad spolupráce ve vzdělávání studentů LF v rámci EU před 2 roky smlouva s MU Brno prostřednictvím Plicní kliniky FN Brno letní praxe gynekologie, chirurgie, interna 6 studentů 4. ročníku letos 1. rok

Příklad spolupráce ve vzdělávání studentů LF v rámci EU V jednání: 2. LFUK Praha prostřednictvím Plicní kliniky FN Motol Volitelný předmět: Diagnostika a léčba poruch dýchání ve spánku 5. ročník 2 x ročně 2 x 5 studentů

Výsledek spolupráce Sächsische Schweiz klinik Sebnitz 1. v síti Asklepios se spoluprácí s univerzitami v zahraničí Plzeň Brno Praha

Další záměry a výhody Nutno specifikovat náklady na vzdělávání. Regionální působnost - finanční krytí. Vzdělávací program zvyšuje konkurenceschopnost daného pracoviště. Školitelé i školenci si uvědomují hodnotu vzdělání. Nerozhoduje jen kvalita vybavení, personálního zabezpečení, ale i cena.

Hlavní koncepční záměry Vytvářet předpoklady a vzbudit zájem o celoživotní vzdělávání. Vytvářet vhodné podmínky pro zkvalitnění vzdělávání. Klást důraz na informační a komunikační technologie.

Hlavní koncepční záměry Zavádět do výuky efektivní metody – skupinové, projektové vzdělávání, které vedou k týmové práci, k vzájemné pomoci, respektu, sounáležitosti, k řešení problémů (využít zkušeností koordinátorů z IPVZ). V kontrolní činnosti zajišťovat objektivní hodnocení práce a výsledků vzdělávání.

Přínos pro školící pracoviště Závěr Přínos pro školící pracoviště Definovat kompetence a cíle programu výuky. Identifikovat existující nástroje použitelné pro výuku. Vytvořit prostředí, které dokáže ocenit výuku a vypracovat si zpětnou vazbu.

Přínos pro školící pracoviště Závěr Přínos pro školící pracoviště Vypracovat smysluplnou metodu plánování s ohledem na výukové a školící programy. Vyvinout systémy, které se využijí při sledování klinické praxe a školení. Pokusit se objektivizovat výsledky vzdělávání a zohlednit jeho efektivitu a využitelnost pro zkvalitnění péče v regionu.