Šetření čtenářské gramotnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Environmentální výchova pro základní školu
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Seminář k PISA 2012 RNDr. Jana Palečková
Hodnocení prací posílaných tutorovi k opravě PhDr. Miroslava Dvořáková 2008.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
PISA 2012 – oblast řešení problémů
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.04 Anotace: Prezentace je zaměřena na vyplňování jednoduchých tiskopisů. Vysvětluje účel podacího lístku a poštovních poukázek.
Pracovněprávní vztahy v organizaci
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Název DUM: Informační společnost
Z praxe do dalšího vzdělávání: aneb potřeby VP identifikované v průběhu pilotního ověřování kompetencí kariérových poradců v rámci projektu IMPROVE Mgr.
Příprava a realizace PISA 2015
Analýza a popis pracovního místa
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Maturitní zkouška z cizího jazyka Anglický a německý jazyk.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Programme for the International Assessment of Adult Competencies Zjištění týkající se postojů dospělých Jana Straková, Dům zahraniční spolupráce Tento.
Pojetí lidského kapitálu a jeho formování
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.19 Anotace: Prezentace je zaměřena na administrativní styl a útvar životopisu, vysvětluje jeho hlavní znaky a funkci. Obsahuje.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.12 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu statického a dynamického. Vzdělávací.
InspIS ŠVP pro ZV, SV.
STARÉ SPLAVY, BŘEZEN 2012 P O D P O R A T A L E N T O V A N Ý C H S T U D E N T Ů A Ž Á K Ů ( Absolventi gymnázií – potenciál pro rozvoj vědy )
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Vlastní hodnocení školy
Využití výsledků PISA ve školách PhDr. Josef Basl, Ph.D., Mgr. Radek Blažek Oddělení zjišťování výsledků vzdělávání.
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici inzerátu, jeho hlavní znaky a funkci. V závěru je cvičení, na kterém si žáci.
Metodika šetření PISA PhDr. Josef Basl, Ph.D.
Průřezová témata klíčových kompetencí
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici oznámení a zprávy, jejich hlavní znaky a funkci. Ke každému slohovému útvaru.
Základní škola, Nemyčeves, okres Jičín. Abychom mohli uplatňovat plánované výchovné a vzdělávací strategie, bylo zapotřebí propracovat didaktický postup.
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
PISA 2012 Matematická gramotnost patnáctiletých žáků
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Úlohy pro rozvoj přírodovědné gramotnosti
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Celoživotní vzdělávání
OECD iLibrary Mgr. Alena Doláková Centrum informačních a knihovnických služeb Odbor informační podpory studia a výzkumu
Pilotní tréninky hotel Zlatý Orel K1- K14 Výsledky hodnocení tréninku kompetencí: Bilanční workshop hotel Troyer
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Mezinárodní šetření a jejich místo v činnostech České školní inspekce Mgr. Tomáš Zatloukal ústřední školní inspektor Závěrečná konference projektu Kompetence.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Analýza neuměleckého textu (5-7 minut) I. porozumění textu; charakter komunikační situace určit, kde je možné daný text najít určit předpokládaného adresáta.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení v GRASS CZECH s. r. o. Vedoucí:Ing. Radka Vaníčková, Ph.D. Oponent:Mgr. Gabriela Lesňáková Autor:Walter Knösel,
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD PISA prosince 2010.
Kvalita a efektivita počátečního vzdělávání ve školním roce 2015/2016
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Přijímání zaměstnanců
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Chebu reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/ Sada.
Konflikt, koření života
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Kurikulum: obsah školní edukace
Výsledky mezinárodního výzkumu OECD
Hlavní manažér SP Kvalita I
Transkript prezentace:

Šetření čtenářské gramotnosti Mgr. Zuzana Janotová Oddělení zjišťování výsledků vzdělávání

Definice čtenářské gramotnosti PISA 2012: Šetření čtenářské gramotnosti Definice čtenářské gramotnosti PISA 2012: „Čtenářská gramotnost představuje porozumění, využívání, posuzování a angažování se v psaných textech za účelem dosažení cílů jedince, rozšíření jeho znalostí a potenciálu a aktivní účasti ve společnosti“.

Koncepce čtenářské gramotnosti Šetření čtenářské gramotnosti Koncepce čtenářské gramotnosti Tři základní vlastnosti úloh Situace (kontexty a účely čtení) Formáty a typy textů Postupy (čtenářské procesy, mentální činnosti, přístupy Obtížnost úloh je ovlivňována pomocí vlastností textu a proměnných týkajících se dovedností).

Situace Osobní Veřejné Vzdělávací Pracovní Šetření čtenářské gramotnosti Situace Osobní (např. osobní dopis, beletrie, informační texty) Veřejné (oficiální dokumenty nebo veřejná oznámení Vzdělávací (např. učební texty) Pracovní (např. pokyny k práci, návody, hledání zaměstnání v inzerci)

TEXTY FORMÁT TEXTU TYPY TEXTŮ souvislý vyprávění výklad nesouvislý Šetření čtenářské gramotnosti TEXTY FORMÁT TEXTU souvislý (vyprávění, výklad, popis, polemické texty, pokyny) nesouvislý (seznamy, tabulky, grafy, diagramy, jízdní řády) smíšený (článek v časopise, příručka, reportáž) TYPY TEXTŮ vyprávění výklad popis polemický text (diskuze) Instrukce (recept, návod) transakce

Postupy Vyhledávání a získávání Propojování a interpretace Šetření čtenářské gramotnosti Postupy Vyhledávání a získávání - úlohy zaměřené na získávání informací Propojování a interpretace - úlohy zaměřené na vztahy mezi určitými částmi textu, v rámci celého textu, čtenář má vytvořit interpretaci Posuzování a vyhodnocování - úlohy zabývající se posouzením obsahu textu a posouzením formy textu, čtenář vychází z vědomostí, které v textu nejsou obsaženy, aby je dal následně do souvislosti s textem

Vztah mezi koncepčním rámcem a dílčími Šetření čtenářské gramotnosti Vztah mezi koncepčním rámcem a dílčími škálami dle aspektů Čtenářská gramotnost Využívání informací pocházejících přímo z textu Vyhledávání a získávání informací Získávání informací Propojování informací a interpretace Utváření celkového porozumění Vytváření interpretace Využívání znalostí, které v textu nejsou obsaženy Posuzování a vyhodnocování informací Posuzování obsahu textu a jeho vyhodnocování Posuzování formy textu a její vyhodnocování

Prezentace získaných výsledků čtenářské gramotnosti Šetření čtenářské gramotnosti Prezentace získaných výsledků čtenářské gramotnosti 1. pomocí počtu bodů na škálách výsledků na celkové škále na pěti dílčích škálách postupy textový formát 2.pomocí šesti úrovní způsobilosti Vyhledávání a získávání Propojování a interpretace Posuzování a hodnocení Souvislé Nesouvislé

Ukázka textu Na prvním místě divadlo Šetření čtenářské gramotnosti Ukázka textu Na prvním místě divadlo

Ukázka otázky z nejvyšší úrovně způsobilosti Šetření čtenářské gramotnosti Ukázka otázky z nejvyšší úrovně způsobilosti Na prvním místě divadlo – Otázka 3 Co dělaly postavy ve hře krátce před tím, než se zvedla opona? Situace: osobní Formát textu: souvislý Typ textu: vyprávění Postup: Propojování a interpretace Formát otázky: otázka s tvorbou krátké odpovědi Stupeň obtížnosti: úroveň 6 Popis otázky: vyžaduje schopnost vysoké úrovně interpretace a pochopení smyslu otázky ve vztahu k textu. Žáci musí rozlišovat mezi postavami a herci.

Šetření čtenářské gramotnosti Ukázka otázky z nejvyšší úrovně způsobilosti (úloha k textu Na prvním místě divadlo) Postavy : „Právě jsme přišli z jídelny, kde jsme se výborně navečeřeli a vypili dvě lahve šampaňského.“ Hlasitý mužský hovor - herci

Výsledky zemí OECD v jednotlivých úrovních čtenářské gramotnosti Šetření čtenářské gramotnosti Výsledky zemí OECD v jednotlivých úrovních čtenářské gramotnosti

Mgr. Zuzana Janotová Oddělení zjišťování výsledků vzdělávání Fráni Šrámka 37, 150 21 Praha 5 Tel.: +420 251 023 248 Email: zuzana.janotova@csicr.cz ǀ www.csicr.cz