Nikola Křístek, expert projektu Unie center pro rodinu a komunitu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podzimní adiktologická konference
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Pracovní skupina národnostní menšiny a cizinci
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Gastouderopvang Holandský boom hlídání dětí a jeho dopady na pečovatele Tijne Berg- le Clercq 30. listopadu 2010.
ZE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH LOKALIT
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Opatření 2.3 JPD 3 „Posilnění kapacit poskytovatelů sociálních služeb v hlavním městě Praha“ Globální grant.
Dominance veřejných vzd. inst. 23 mateřských škol, 16 základních, 3 speciální (praktické), 3 umělecké 5 ZŠ neúplných nedostatek jeslí nárůst počtu dětí.
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
1 Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Nabídka ke spolupráci v oblasti metodiky škol a školských zařízení Přátelské setkání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Potřeby jeslí Mgr. Martina Mandáková. Historické shrnutí Výchova, vzdělávání a péče o děti do tří let v institucionálních zařízeních má v našich podmínkách.
Zdravotnické zařízení městské části Praha 4 mezinárodní projekt Péče o děti jako mezigenerační most CZ.1.04/5.1.01/
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
ROZVOJOVÉ PROJEKTY PRAHA, a.s.
O.s.MOSTY vás vítá na závěrečné konferenci k projektu RADDAR naše téma: Alternativní způsoby podpory rodiny jako prevence institucionalizace.
Předškolní péče na Islandu Jónína Konradsdottir, ředitelka MŠ.
© 2012 Tieto Corporation Pracovní fórum Konkurenceschopnost města Ostravy Tieto Petr Lukasik Generální ředitel Tieto Czech.
Střední škola oděvní a služeb Vizovice.  město Vizovice  město Slušovice.
Studijní info.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
P. SHRNUTÍ DOBRÉ PRAXE ZE ZAHRANIČÍ Lenka Hrkľová Odborný garant mezinárodního projektu Péče o děti jako mezigenerační most Nikola Křístek odborný expert.
Rekapitulace výchozí situace v Kadani.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
P. P Cílem projektu je na základě zkušeností zahraničních partnerů a odborných znalostí našich expertů připravit inovativní vzdělávací program Asistent.
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Komunitní a otevřená škola
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
GRANTOVÉ PROJEKTY VĚCNĚ Leoš Křeček Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Úspěšný projekt č. CZ / E-Úřad E-learningový vzdělávací program pro další vzdělávání pracovníků ve veřejné správě.
Prvouka pro 3. třídu NAŠE VLAST.
P. P Projekt z operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Příjemce dotace: Zdravotnické zařízení městské části Praha.
Oblastní charita Most Název služby: „Rodinné centrum Petrklíč“ Petra Jilemnického č.p. 2457, Most Adresa:
Místní akční skupina Rakovnicko
Vstřícný zaměstnavatel Kritéria soutěže. 1. Organizace práce Vstřícnost a reálné možnosti využívání flexibilních forem práce Další úpravy pracovního režimu.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Prostor pro rodinu Vytváříme prostor, ve kterém je možné sladit svou práci a péči o rodinu Prostor pro rodiče, pro pečující a pro zaměstnavatele.
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Projekt Trojlístek Rovnost příležitostí pro ženy a muže, slaďování práce a rodiny Trojlístek, sblížení tří generací® Mgr. Veronika Horehleďová vedoucí.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Výsledky benchmarkingových analýz v rámci zakázky „Zpracování strategie a funkčních strategií úřadu města“ v rámci projektu „MÚ Nový Bydžov – úřad pro.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Problémová analýza – shrnutí Návrh scénářů řešení –
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Místní akční skupina SVATOVÁCLAVSKO, z.s. Pracovní skupina MAP ORP Kladno Dům Kultury Stochov.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Ostrava, Čavisov, Dolní Lhota, Horní Lhota, Klimkovice, Olbramice, Stará Ves nad Ondřejnicí, Šenov, Václavovice, Velká Polom, Vratimov, Vřesina, Zbyslavice.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Strategické řízení a plánování
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
M_ANIMA radí – Sama sobě vedoucí
POSTOLOPRTY Michaela Hanzlíková.
Organizační řád Městského úřadu Uherské Hradiště Příloha č
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
Název projektu: Ve škole po škole
EVVO v operačních programech
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Metodický a supervizní seminář k praxi III.
Zkušenosti koordinátora podpory seniorů, ORP Roudnice nad Labem
Transkript prezentace:

Nikola Křístek, expert projektu Unie center pro rodinu a komunitu Mezigenerační most Nikola Křístek, expert projektu Unie center pro rodinu a komunitu

Obsah prezentace Úvod Systém péče o děti do tří let Legislativa Popis nabídky služeb Dostupnost a atraktivita pro rodiče Péče o děti předškolního věku Popis kvalifikace a kariérního růstu Dostupnost pro rodiče Úvod Systém péče o děti do tří let Legistava Popis nabídky služeb 1. Kolektivní instituce 2. Nekolektivní instituce Dostupnost a atraktivita pro rodiče Péče o děti předškolního věku Popis kvalifikace a kariérního růstu Provoz MŠ Kurikulum Dostupnost pro rodiče

Úvod

0,4 milionu obyvatel, 9. největší město Polska Správa a kultura, lehký průmysl 4 university, 100.000 studentů

Zdroje informací Školský odbor městského úřadu Úřad práce vojvodství Ředitelky MŠ a ZŠ Expertka partnerské organizace Institut rozvoje lidských zdrojů místní rodiče (neformální rozhovory)

Obsah prezentace Úvod Systém péče o děti do tří let Legislativa Popis nabídky služeb Dostupnost a atraktivita pro rodiče Péče o děti předškolního věku Popis kvalifikace a kariérního růstu Dostupnost pro rodiče Úvod Systém péče o děti do tří let Legistava Popis nabídky služeb 1. Kolektivní instituce 2. Nekolektivní instituce Dostupnost a atraktivita pro rodiče Péče o děti předškolního věku Popis kvalifikace a kariérního růstu Provoz MŠ Kurikulum Dostupnost pro rodiče

Systém péče o děti do tří let … od přelomového roku 2011 Systém péče o děti do tří let

Péče <3 Kolektivní instituce Nekolektivní instituce Jesle (Żłobek) Dětský klub (Klub dziecięcy) Opiekun dzienny (Pečovatel) Niania (Chůva)

Kolektivní instituce (J&DK) - poslání Péče a vzdělávání dle individuálních potřeb Pobytové podmínky obdobné domácímu prostředí Podpora psychomotorického vývoje dítěte odpovídající jeho věku.

Kolektivní instituce (J&DK) - organizace Péče a vzdělávání dle individuálních potřeb Pobytové podmínky obdobné domácímu prostředí Podpora psychomotorického vývoje dítěte odpovídající jeho věku.

Kolektivní instituce (J&DK) - zřizovatelé Města a obce Právnické osoby a organizační jednotky bez právní subjektivity Fyzické osoby …. Registrace v rejstříku městského úřadu

Kolektivní instituce (J&DK) - poslání Péče a vzdělávání dle individuálních potřeb Pobytové podmínky obdobné domácímu prostředí Podpora psychomotorického vývoje dítěte odpovídající jeho věku.

Kolektivní instituce (J&DK) - péče 1 pečovatel se stará až pro 8 dětí, nebo až 5 dětí ve skupině, pokud je ve skupině dítě, které je hendikepované nebo které ještě nedosáhlo jednoho roku věku dítě.

Dětská pečovatelka (2 roky) Tělesná výchova Preventivní medicína Anatomie a fyziologie dítěte Psychologie s elementy pedagogiky a sociologie Rozvoj dítěte Výchova dítěte Technické vzdělávání Umělecké vzdělávání Hudební výchova Dětská literatura Praktické vyučování (praxe)

<3 Jesle Dětský klub Až 10 hodin péče Kvalifikovaná Pečovatelka stavba a hygiena: Požadavky na min 2 místnosti Poplatky za ubytování a stravování stanovuje osoba zřizující jesle. Možnost dotace z obecního rozpočtu Až 5 hodin péče Kvalifikovaná Pečovatelka stavba a hygiena: Požadavky na 2 místnosti, min 1 místnost odpovídá Poplatky za ubytování a stravování stanovuje osoba zřizující DK.

Péče <3 Kolektivní instituce Nekolektivní instituce Jesle (Żłobek) Dětský klub (Klub dziecięcy) Opiekun dzienny (Pečovatel) Niania (Chůva)

Kolektivní instituce <3 Pečovatelka Chůva Smluvní vztah I samotná matka (drahá) certifikace Dohoda dle hodin Profesionální pečovatelka Bez kvalif. nároků, ale administrativní náročnost

Péče <3 : dostupnost Krátká mateřská (pův. 24 týdnů, nyní odstupňováno až do dvou let) Rodičovský příspěvek 400 PLN do 6. let

Péče <3 : dostupnost Jesle: Zájem a Kvalita X Nedostupnost Dětské kluby: Nabídka X Cena a Kvalita Pečovatelka: Podpora X Nedostupnost Chůva: Flexibilita X Administrace …. Mimosystémová chůva

Péče <3 : možnosti zlepšení snížení byrokratické zátěže snížení závazků z pracovně-právních vztahů standard kvality péče o dítě přechod od kvalifikačního modelu ke kompetenčnímu odstranění sociální nerovnosti v možnosti využívat Jesle

Obsah prezentace Úvod Systém péče o děti do tří let Legislativa Popis nabídky služeb Dostupnost a atraktivita pro rodiče Péče o děti předškolního věku Popis kvalifikace a kariérního růstu Dostupnost pro rodiče Úvod Systém péče o děti do tří let Legistava Popis nabídky služeb 1. Kolektivní instituce 2. Nekolektivní instituce Dostupnost a atraktivita pro rodiče Péče o děti předškolního věku Popis kvalifikace a kariérního růstu Provoz MŠ Kurikulum Dostupnost pro rodiče

Mateřské školy Městské i soukromé 75% dotací na soukromé Mírná diverzita v metodice

Druhy péče o dítě Speciální (7 dětí, 2 učitelé) Integrační (5 z 20. dětí, 1/5 specialista) Obecné

Kurikulum Státní standard Ročníkový standard Možnost specifického kurikula Montessori, Daltonský plán, Froebel, Multičetná inteligence dle Gardnera

Kariérní postup Stážista Smluvní učitel Jmenovaný učitel Diplomovaný učitel

Kritéria pro přijetí Věk (přednost mají děti ve věku od 5. let) Neúplná rodina Postižení či neplnoprávnost rodičů Dítě z pěstounské či neúplné rodiny Další kritéria příbuzné děti ve školce, místo bydliště apod.

Pravomoci rodičů zástupce v příjímací komisi názor při hodnocení ředitele ovlivňují školní vzdělávací program organizují přídavné aktivity (piknik apod.) hodnotí ředitele a učitele (při přechodu na vyšší stupeň)