Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
Advertisements

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu:VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA1_04  Název materiálu: Druhy sil  Tematická oblast:Fyzika 1.ročník  Anotace: Prezentace slouží k seznámení.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673,
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_06 Název materiálu: Vlastnosti a použití škrobů Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_05  Název materiálu: Proud v pevných látkách.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace.
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Skladování, použití. Vady tuků – vliv mikroorganizmů žluknutí tuků – MO a enzymy rozkládají tuk – tento proces podporuje světlo a teplo příměs cizích.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Suroviny pro cukráře II. ročník
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Transkript prezentace:

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY2_18 Název materiálu: TUKY, ROSTLINNÉ OLEJE Tematická oblast: Suroviny, 2.ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Očekávaný výstup: Žák umí vysvětlit, co jsou tuky a rostlinné oleje, jak se získávají, rozdělují a používají. Klíčová slova: tuky, vady tuků, rafinace, rostlinné oleje, panenský olej, jedno druhové oleje, směsné oleje Metodika: Podklad k výuce nové látky. Obor: 29-54-H/01 Cukrář Ročník: 2. Autor: Ing. Lenka Dvořáčková Zpracováno dne: 25. 10. 2013 Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný TUKY ROSTLINNÉ OLEJE Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný CHARAKTERISTIKA TUKŮ bezbarvé, žluté, nahnědlé látky ve vodě nerozpustné silným zahříváním se rozkládají na látky nebezpečné pro lidské zdraví působením světla, tepla, vzduchu žluknou snadno pohlcují pachy a vůně Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný SLOŽENÍ TUKŮ estery vyšších mastných kyselin a glycerolu Mastné kyseliny: NASYCENÉ pevná konzistence tuků živočišné tuky NENASYCENÉ kapalná konzistence rostlinné tuky vhodnější ve výživě Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný ROZDĚLENÍ TUKŮ dle původu dle konzistence dle způsobu úpravy Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Rozdělení tuků dle původu Rostlinné oleje Tuhé rostlinné oleje Živočišné tuky Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Rozdělení tuků dle konzistence tekuté mazlavé tuhé Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Rozdělení tuků dle způsobu úpravy Ztužené pokrmové tuky – směsi rostlinných a živočišných tuků Margaríny Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný VADY TUKŮ mohou být způsobeny zpracováním používáním uložením a skladováním kažení tuků ovlivňuje vlhkost přístup vzduchu a mikroorganismů teplo a světlo Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný SKLADOVÁNÍ TUKŮ ve vhodných skladech, nebo v chladírnách Sklady musí být: suché čisté bez cizích pachů větrané bez přístupu slunečního záření Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný ROSTLINNÉ OLEJE kapalné tuky získané z různých částí rostlin části rostlin: plody, jádra, semena ze zdravotního hlediska jsou vhodnější, než tuky živočišného původu Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Získávání a úprava rostlinných olejů Lisování na lisech za studena – panenský olej za tepla – olej méně kvalitní Extrakce pomocí organických rozpouštědel rozpustí se zbylý tuk Rafinace - čištění Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Přehled rostlinných olejů Olivový olej z plodů olivovníku evropského Řepkový olej ze semen řepky olejky Slunečnicový olej ze semen slunečnice roční Sójový olej ze sójových bobů sóji luštinaté Podzemnicový olej ze semen podzemnice olejné Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Druhy konzumních olejů Podle způsobu výroby panenské – lisované za studena rafinované Podle složení jednodruhové – značkové oleje směsné – směs různých olejů Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Použití olejů v cukrářské výrobě Ke smažení výrobků a pálených hmot, kynutých těst Tuková přísada šlehaných vymazávání plechů, tvořítek Pomocná látka při modelování, Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Kontrolní otázky Podle čeho lze tuky rozdělit? Jak mohou vzniknout vady tuků? Co jsou to rostlinné oleje? Uveď příklady rostlinných olejů? Co je to panenský olej? Co je to rafinace? Vysvětli rozdíl mezi jednodruhovým a směsným olejem. Uveď použití olejů v cukrářské výrobě. Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný Použitá literatura BLÁHA, Ludvík, RNDr. Ivana KOPOVÁ a František ŠREK. SUROVINY: pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 4. aktualizované vydání. Praha: Informatorium, spol.s.r.o., 2007. 4. ISBN 978-80-7333-000-2. Použité zdroje: http://www.ssss.cz/files/kpucebnice/p/pv/1/tuky2.htm http://www.fidespartner.cz/www-fidespartner-cz/3-Produkty/10-Slunecnicovy-olej-Premiol Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný