„SNÍDANĚ S NOVINÁŘI“ Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky 22. ledna 2013 Best Western Premier Hotel MAJESTIC PLAZA Praha.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proč byla studie vytvořena ?
Advertisements

Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_09.
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
DPH Vypočítej sazbu DPH.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_09.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE_ 478
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Jednotlivé kroky při účtování
Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?
Daň z přidané hodnoty.
Vzorce na umocnění.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Obchodní logistika Přímá výrobková rentabilita
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
Klubový materiál. Zjednodušený multilevelmarketing cesta za finanční nezávislostí je naše Naše.
Daň z přidané hodnoty.
Holínská, Eva: Základy účetnictví BIVŠ LS 2009/ Stručný obsah 7. přednášky účetní zobrazení koloběhu aktiv a pasiv na rozvahových účtech (tzv. jednořadově)
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů fyzických osob - příklad Označení.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B10 Autor Ing. Karla Havelková Období vytvoření Říjen.
Zábavná matematika.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám 1 Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_UCE_013.
Základy financí 8. hodina.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Daň z přidané hodnoty a její účtování
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_PI_3_17.
Potravinářský sektor pod tlakem sankcí a řetězců Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
DPH – daň z přidané hodnoty
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Dlouhodobý majetek Odpisy
- DODACÍ LIST – seznam zaslaného zboží a jeho množství (resp. seznam provedených prací). Odběratel si podle dodacího listu může zkontrolovat úplnost dodávky.
Vypracoval: Rychtaříková Eva Materiál: VY_32_INOVACE_468
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
MATERIÁLOVÉ ZÁSOBY Charakteristika a členění materiálových zásob
Úvod do účetnictví.
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
12 April Co ohrožuje kvalitu potravin? Ing. Hynek Strnad Potravinářská komora ČR.
MĚŘENÍ VÝSLEDKU HOSPODAŘENÍ
* HOSPODAŘENÍ PODNIKU 2 Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví.
5 Optimalizace zásob Servisní logistika prof. Ing. Václav Legát, DrSc.
METODIKA PROJEKTU Postavení a význam cestovního ruchu v České republice Přínosy cestovního ruchu pro Českou republiku sledované období červen.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Zásoby Účtování o zboží
Zásoby Účtování výrobků
Výpočty v Excelu Vzorce.
Trendy ve spotřebě potravin v České republice
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kalkulace jídla Prezentace_17
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_614 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty – souvislý.
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Má české potravinářství ještě nějakou budoucnost? Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Autor bakalářské práce: Simona Marešová
Účetnictví Ing. Hana Jurajdová, Ph.D.
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Životní cyklus organizace
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Transkript prezentace:

„SNÍDANĚ S NOVINÁŘI“ Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky 22. ledna 2013 Best Western Premier Hotel MAJESTIC PLAZA Praha

MARŽE ≠ ZISK principielně diskuse o konkrétní marži je zavádějící, protože: - jde o byznys - jednotlivá marže je zkreslující, jde o celkový průměr Potravinářská komora ČR (stejně tak Zemědělský svaz ČR) manipuluje s cenami potravin za účelem odvedení pozornosti na jiný článek potravinářského řetězce (obchodníka) využívá nesprávného vzorce - dělí NÁKLADY ZA PRODANÉ ZBOŽÍ místo TRŽBAMI ZA ZBOŽÍ - aby záměrně vycházelo vyšší procento marží účelově vybrané konkrétní výrobky – nevypovídající pro informace o segmentu zboží stejně účelově pouze v jednom momentu nikoli sledováno v časové řadě, aby hodnoty mohly být vypovídající Marže

M= TZ - NZ; MP= M / TZ * 100 Jde o tržby a náklady bez DPH (opravdu součást účetnictví firem, účty 604 a 504). Marže je samostatnou položkou výkazu zisku a ztráty, který musí předkládat právnické osoby spolu s daňovým přiznáním FÚ. Maximální výše marže dle uvedeného vzorce nemůže nikdy přesáhnout 100 %. Příklad: 1) TZ Kč, NZ - 80 Kč M=100-80= 20 Kč MP=20/100*100= 20% 2) TZ Kč, NZ Kč M= = 20 Kč MP= 20/240*100= 8,3% TZ -tržby za zboží NZ - náklady na prodané zboží M – marže MP - marže v procentech Vzorec výpočtu marže dle metodiky ČSÚ:

Mléko 1 l (1,5 % tuku) Počítáno dle dat ČSÚ (ČERVENEC 2012) Cena pro dodavatele Prodejní cena vč. DPH Prodejní cena bez DPHDPH 14%Marže v KčMarže v % 13,0018,4916,222,273,2219,85% průměrná marže MLÉKA za 2012 (do října) zpracovatele39,83% obchodníka21,24% Marže – příklad publikovaného výpočtu Mléko 1 l (1,5 % tuku) - Zdroj: Právo, 22. prosince 2012 Cena pro dodavatele Prodejní cena vč. DPH Prodejní cena bez DPHDPH 14%Marže v Kč Marže dle PK v % Marže správná dle vzorce ČSÚ 8,9313,5011,851,652,9232,6924,64% Vysvětlivky k tabulkám: Ceny pro výpočet marže jsou uváděny bez DPH. Do cen dodavatelů jsou započteny slevy, bonusy či poplatky. Pod písmeny A až F jsou skryty obchodní řetězce, cena pro dodavatele je po odečtení všech slev. PK ČR navýšila údaj o marži o 33 %

Máslo 250 g - Zdroj: Právo, 22. prosince 2012 Odběratel Cena pro dodavatele Prodejní cena vč. DPH Prodejní cena bez DPHDPH 14%Marže v KčMarže v % Marže správná dle vzorce ČSÚ A23,6439,9035,004,9011,3648,0532,46% B23,0637,9033,244,6610,1844,1430,63% Průměr23,3538,9034,124,7810,7746,1031,57% Šunkový salám 1 kg Odběratel Cena pro dodavatele Prodejní cena vč. DPH Prodejní cena bez DPHDPH 14%Marže v KčMarže v % Marže správná dle vzorce ČSÚ A102,74169,00148,2420,7645,5044,2830,69% B98,77181,00158,7722,2362,0062,7737,79% Průměr100,76175,00153,5121,5053,7553,5334,36% Marže – Příklad dalších potravin

Děkuji za pozornost. Ing. Zdeněk Juračka prezident SOCR ČR předseda SČMSD