PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
1 Stavební kameny Národního akční plánu pro energii z obnovitelných zdrojů Euroenergy, spol. s r. o
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
Legislativní překážky urychlení výstavby dopravní infrastruktury v ČR, podněty a řešení Mgr. Miroslav Osladil, advokát Střední Morava – křižovatka.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR 170. Žofínské fórum.
Stavební zákon a územní plánování
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Aktuální novela zákona EIA a připravovaná integrace
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Sociální bydlení – impulz pro české stavebnictví 1 SOCIÁLNÍ BYDLENÍ impulz pro české stavebnictví Praha, 27. ledna 2015 Ing. Petr Polán oddělení stavebnictví.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
ENVIRONMENTÁLNÍ INFORMATIKA A REPORTING VIII. Informace pro podporu rozhodování.
Úspory energie a regenerace
Integrovaná prevence a omezování znečištění (IPPC) v České republice
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
Posuzování vlivů na životní prostředí v územním plánování (SEA proces) Zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, ve znění zákona.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Integrovaná prevence. Integrovaná prevence – prameny, cíle a předmět Prameny právní úpravy: –Směrnice Rady 96/61/EC o integrované prevenci a omezování.
MUDr. Helena Šebáková RNDr. Pavel Jiříček , Na Bělidle 7, Moravská Ostrava,
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
182. Žofínské fórum Co přinese nově chystaná legislativa z Ministerstva pro místní rozvoj? 8. září 2015 Ing. Miloslav Mašek, CSc. generální ředitel.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
Mgr. Zuzana Jentschke - Stőcklová náměstkyně ministryně Sekce pro sociální a rodinnou politiku 10. dubna 2014.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI KOORDINAČNÍ SETKÁNÍ S ŘO A SEA HODNOTITELI DOHODY O PARTNERSTVÍ A PROGRAMŮ.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
1 Ing. Zdeňka Fialová ředitelka odboru Stavební úřad NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA A SPOLEČNÉ ŘÍZENÍ.
Novela stavebního zákona a zákonů souvisejících
Co očekáváme od rekodifikace stavebního práva
Vodohospodářské aktuality
Diskusní příspěvek k tématu Kdo zastaví propad českého stavebnictví?
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Strategické úkoly MD Pardubice
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
náměstek Ministerstva životního prostředí
Ing. Pavel Ševčík, Ph.D. technický ředitel
o ochraně přírody a krajiny
Metodický pokyn k § 23a vodního zákona
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Odbor životního prostředí MHMP
E.I.A. porada ÚÚP
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
SAR Konference: 10 VIZÍ PRO STAVEBNÍ ROZVOJ PRAHY A ČR
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Střední Morava - křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Střední Morava – křižovatka dopravních a ekonomických zájmů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Konference Dopravní Infrastruktura Litomyšl 2019
Rozvoj dopravní infrastruktury z pohledu Hospodářské komory ČR
Transkript prezentace:

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 2 Krize ve stavebnictví zastavení dlouhotrvajícího poklesu, přijde pomalý růst? +nárůst zahájených výběrových řízení na veřejné zakázky +nárůst vytíženosti kapacit stavebních společností -trvalý nedostatek technických pracovníků a pracovníků odborných profesí Stavebnictví v červenci kleslo meziročně o 3,7 procenta. Důvodem poklesu je srovnání s loňským červencem, kdy se opravovalo po povodních a stavebnictví tehdy dosáhlo jediného růstu v roce.

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 3 Koordinace roky 2014 a 2015 rozhodující období pro přípravu a schvalování právních předpisů (kvůli působnosti většiny z nich od r. 2016) legislativní změny jsou v působnosti různých ministerstev: MMR ČR, MD ČR, MŽP ČR, MPSV ČR, MPO ČR MPO – snaha o koordinaci a spolupráci s resorty na právních předpisech v oblasti stavební legislativy (zjednodušování povolovacích procesů, efektivní zadávání VZ, specializace předpisů pro prioritní sektory výstavby, zvyšování kvality staveb)

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 4 EIA – posuzování vlivů záměrů na ŽP zahájení řízení EK ve věci nesprávné transpozice směrnice EIA → návrh novely zákona o posuzování vlivů na ŽP a souvisejících předpisů nyní prochází legislativním procesem předpokládaná účinnost od , předpokládaná platnost do hlavní principy: závaznost výstupu z procesu EIA otevřenější přístup k účastenství veřejnosti nový přístup dotčené veřejnosti k soudní ochraně Legislativa - MŽP

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 5 Legislativa - MMR STAVEBNÍ ZÁKON - 2 novely: současně se změnou zákona EIA (zajištění správné transpozice směrnice EIA), předpokládaná účinnost od komplexní (v souvislosti s programovým prohlášením vlády ČR), předpokládaná účinnost od zkrácení procesu v oblasti územního plánování zrychlení a zjednodušení povolovacích řízení →1 rozhodnutí zahrnující všechna povolení →spojení procesů posuzování vlivů na ŽP s povolováním stavby →dotčené orgány – upřesnění působnosti ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH technická novela byla v září 2014 předložena vládě současně probíhá příprava nového zákona o veřejných zakázkách, předpokládaná účinnost v dubnu 2016

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 6 MD ČR - ZÁKON O LINIOVÝCH STAVBÁCH podobné principy jako novela stavebního zákona → jednotné povolovací řízení MPSV ČR - ZÁKON O SOCIÁLNÍM BYDLENÍ Legislativa – MD, MPSV

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 7 Legislativa - MPO zjednodušení povolovacích procesů v oblasti strategických energetických staveb ve vazbě na nařízení EU č. 347/2013 týkajícího se transevropských energetických sítí snaha v co největší míře zjednodušit a zkrátit povolovací procesy pro vybrané energetické stavby při současném umožnění účasti veřejnosti MPO je orgánem zodpovědným za dodržování tohoto nařízení lhůta pro celkový povolovací proces je 3,5 roku, z toho: 2 roky - postup před podáním žádosti 1,5 roku - zákonný povolovací proces V současnosti 2stupňové rozhodování (územní a stavební řízení) a případné vyvlastňovací řízení → hrozí nedodržení nařízené 1,5 roční lhůty → nutné legislativní změny zejména v oblasti povolovacích procesů se zřetelem na specifika energetických staveb.

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 8 Legislativa - MPO MPO připravuje zákon pro projekty společného zájmu s tím, že zvažuje možnost využití úpravy pro povolování dalších strategických energetických staveb cílem je komplexní povolovací proces (územní + stavební řízení + proces EIA) zjednodušení a urychlení přípravy strategických energetických staveb vedení pouze jednoho odvolacího řízení 1 rozhodnutí zahrnující všechna potřebná povolení, které opravňuje investora k realizaci stavby

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 9 Zaměření MPO v dalším období vytváření legislativních podmínek pro investiční výstavbu a stavebnictví a spolupráce s ostatními resorty při realizaci jejich programů podpora projektů zaměřených na úspory energie v budovách a projektů z oblasti vědy a výzkumu zaměřených na snižování energetické náročnosti při výrobě stavebních materiálů efektivní využívání zdrojů, které máme ve své působnosti (v rámci OPPIK) aktivizace soukromých investorů vytvářením investičních příležitostí (např. průmyslové zóny) a příznivého podnikatelského prostředí

PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 10 Kontakt E: T: Děkuji za pozornost.