Současná česká a světová literatura

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a scénáristickou tvorbou Z. Svěráka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný.
Advertisements

Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
VY_332_INOVACE_ČJ.8.06_Z.aJ.Svěrákovi,prezentace Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictví ICT Zaměření VM – Jazyk a jazyková komunikace_Český.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_III/2_INOVACE_86_Zdeněk Svěrák
Paulo Coelho Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
PROČ BŮH STVOŘIL DĚTI (A NÁSLEDNĚ VNOUČATA). Pro ty z nás, kteří máme okolo sebe děti – ať už vlastní, nebo vnoučata, neteře, synovce, nebo studenty…
Spisovatelé dětské literatury
Jak ovlivňuje můj život současná technika. Televize V dnešní době je zcela pravděpodobné, že 2 % ze 3 % lidí mají doma televizi. Já si myslím, že televize.
Lucie Příhodová Tereza Smudková
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
VY_III/2_INOVACE_95_Michal Černík
Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CJL_4S2N_NT_01_04 NázevArnošt Lustig Druh učebního materiáluPrezentace PowerPoint PředmětČeský jazyk a literatura Ročník4.
Radek John – život a dílo
Hlavní postavou je zde Veronika Millerová, která si říká Ronnie. Její rodiče se rozvedou a otec se přestěhuje z New Yorku do malého městečka na pláži.
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
ZMĚŇTE SVÁ PŘESVĚDČENÍ (Z knihy: Sanaya Roman Žít s radostí)
Drogy a já Jméno: Třída: Datum:.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
MOJE KNIHA Zdenka Suchánková. BLÁZEN DO KONÍ  Knížka vypráví o tom že Alice má ráda koně a chtěla by mít svého koně a přestěhuje se z města na venkov.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1860_ZEM Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
PROJEKT:ZVDĚLÁVACÍ INTERNETOVÉ KLUBI TÉMA:MOJE KNIHA JMÉNO:SARA SURANI.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_35.
 narozen 15. srpna 1916 ve Wellingtononu (Nový Zéland)  zemřel 6.července 2001 v Canbeře (Austrálie)  novozélandský antropolog a kritik práce Coming.
Pavel Kohout nar „I z hlupáka může něco být, když svou hloupost včas pozná.“
Základní informace Celý název: Erebos- hra, která zabíjí Autor: Ursula Poznanski Nakladatelství: Fragment Počet stran: 320.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_2C_CJ9_17_LITERATURA.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Milan Kundera nar „Muži obdivují ženy, které mluví jako knihy, ale berou si ženy, které vaří jako z kuchařské knihy.“
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
ANDRÉ BRETON Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Alchymista Paulo Coelho.
FILOsOFIE A VĚDA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_19 Název Radek John Téma hodiny Autoři současné.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_20 Název Michal Viewegh Téma hodiny Generace.
Vypracoval: Ondřej Dutka
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_14 Název Jan Drda, Jan Otčenášek Téma hodiny.
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Jack Kerouac – Na cestě Název : VY_32_inovace_14 Český jazyk a literatura.
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Média - jak s nimi a jak na ně?
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
VYPRAVOVÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
ROMANTISMUS V ČESKÉ LITERATUŘE
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Завод за унапређивање образовања и васпитања
Spisovatelé dětské literatury
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Známé osobnosti v. závislost
Albert Camus ( ).
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Současná česká a světová literatura Radek John - Memento Současná česká a světová literatura

O autorovi narozen v Praze (1954) vystudoval FAMU redaktor, novinář, scénárista proslavil se svým investigativním pořadem na TV Nova mimo dílo „Memento“ napsal např.: Džínový svět, Začátek letopočtu napsal scénář např. pro: Bony a klid, Proč?

MEMENTO román o narkomanech příběh popisuje partu mladých lidí propadající drogám kniha upozorňuje na drogy jako takové, protože jsou velkým problémem současné společnosti

Děj sedmnáctiletý mladík Michal Otava žije poklidný život do chvíle dokud neokusí drogu z počátku si myslí, že s tím může kdykoliv přestat, ale později poznává, že ze závislosti není úniku v partě poznává dívku Evu, do které se zamiluje po neshodě s rodiči se stěhuje Michal k Evě, která je také závislá nemají peníze, vykrádají lékárny, dostávají se do střetů s policí, putují do věznice i do odvykacího zařízení, ale i po tom všem stále drogy berou Eva Michala opustí, Michal si ji ovšem najde a zamkne ji do bytu – sousedé na něj zavolají policii, která ho zatýká ve vězení se dozvídá, že Eva spáchala sebevraždu Michal si myslí, že byla zabita někým z party, a proto po propuštění vyrobí smrtelně silnou dávku pervitinu, kterou se snaží podstrčit fiktivním vrahům ostatní ovšem Michala přelstí a nakonec si dávku dává sám končí v nemocnici, jeho mozek je trvale poškozen,je závislý na pomoci druhých

Závěr je zachycen celý vývoj Michala – od prvního ochutnání drogy až po roli jednoho z nejlepších výrobců a dealerů drog v Praze Michal končí v psychiatrické léčebně s nereálnou možností uzdravení se příběh je podle skutečnosti

Můj názor pro mě velmi zajímavá kniha, hlavně z důvodu, že R.John vším, o čem píše, prošel, tudíž to je skutečnost dnešního světa i když je knížka z doby, kdy se u nás drogy teprve začínaly objevovat, myslím, že dění je stále aktuální a román neztrácí na zajímavosti kniha je vhodná pro mladistvé, aby viděli, jak vypadá skutečný obrázek ze světa drog