Marketing bioprodukce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba cen v maloobchodě
Advertisements

Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
SPORTOVNÍ PRODUKT Brigita Stloukalová.
Distribuční politika Petra Krajníková.
DATA MINING Irma Macháčová PROČ DATA MINING?
Význam informací v podnikání
ÚLOHA MARKETINGU V PODNIKU
M ARKETING – S WOT ANALÝZA Ing. Jiří Šilhán. P OJETÍ MARKETINGU Pohled ekonomů: Marketing je proces výměny užitné hodnoty, kterou kupující získává od.
Place – místo prodeje (distribuce)
MALOOBCHOD - VYMEZENÍ SPECIFICKÉ FUNKCE MALOOBCHODU:
12. OPERATIVNÍ MANAGEMENT
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_MARKETINGOVÝ.
Ing.Martin Ludvík, Ovocnářská unie ČR
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
Základy marketingu šestá přednáška
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03/A 1 AutorIng. Liběna Krchňáková Období vytvořeníZáří.
Koncepce marketingového řízení
Produkt.
úvod pojetí a obsah marketingu
MARKETING.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Agentura BESTa Promotion. Firmy využívají řadu nástrojů na podporu prodeje. Profesionální pomoc a organizace jsou zde nezbytné.Specializované agentury.
Produkt Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Plán a plnění strategie sociální firmy Ergones na roky
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Cena má vliv na zisk, CF, konkurenceschopnost výrobce.
Zajištění dostupnosti produktu Informování zákazníka a objednávka
MARKETINGOVÝ MIX.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
POSTAVENÍ FIRMY - Rizika povolání FIRMA ORGANIZACE LIDSKÝ FAKTOR CÍLE Ekonomie Politika Ekologie Legislativa Trh Riziko v centrálně řízené ekonomice v.
Spotřebitel a maloobchodní prodejna. Maloobchod  Poslední článek distribučního řetězce  Zahrnuje služby pro domácnosti.
MARKETINGOVÝ MIX DISTRIBUCE.
Strategický marketingový proces: plánovací etapa
MÍSTO – PLACE – DISTRIBUČNÍ CESTY
Marketing inovací Inovace 2 1. CO JE MARKETING Obecně o marketingu a jeho podstatě Rozbor případové studie - příloha Základní úkol marketingu vyplývá.
Interkulturní marketing Mgr. Evžen Staněk Interkulturní marketing a komunikace Proč výzkum trhu? „Kdo zná svého zákazníka, ten mu umí nabídnout zboží,
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
VELKOOBCHOD KAPITOLA 6 Obchodní činnosti - Kapitola 6 Pavlíčková.
THE PLACE. MARKETING MIX PROMO- TION PRODUCT PRICE PLACE MARKETING MIX Jak se dostane zboží od výrobce k zákazníkovi.
Evropské daňové právo Podnikatelský plán Michal Radvan
8. Marketing.
Model strategie marketingového mixu
Distribuce - placement
Marketing Cena Jana Madejová, Ludmila Lichnovská, Monika Suchopárková,
Chování kupujících  Chování kupujících je složitý proces, který ovlivňuje řada vnitřních i vnějších činitelů a marketingový odborníci mohou znalost.
Základy marketingu třetí přednáška Ing. Nina Kudláčková, Ph.D.
Obsah Marketingový mix Marketingový mix obchodníka Nákupní marketing.
Návrh opatření ke zlepšení pozice firmy na trhu. Cíl práce stanovit postavení firmy IMPRESS Znojmo, a.s. na trhu zjistit postavení plechovky mezi ostatními.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
Distribuční logistika Zpracoval Ing. Jan Weiser. Obsah výkladu  Definice distribuční logistiky  Základní činnosti, které se realizují při distribuci.
DISTRIBUČNÍ LOGISTIKA  Z hlediska výrobního podniku představuje spojovací článek mezi výrobou a zákazníkem,  Zahrnuje veškeré skladové a dopravní pohyby.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
MARKETING 4 Distribuce a Cena. Prodejní cesty spotřebního zboží Výrobce Spotřebitel agent velkoobcho dník maloobcho dník velkoobcho dník maloobcho dník.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Návrh marketingového mixu obchodního podniku Autor bakalářské práce:
Organizace výroby Organizace a řízení výroby. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
MARKETING Přednáška P
Název: Marketing – podnikoví zákazníci Autor: Ing.Jan Štěpka
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Vítejte na Marketingu.
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Proč výzkum trhu? L 8 Ing. Jiří Šnajdar
MARKETINGOVÝ PLÁN PRO ROK 2009
MARKETING Přednáška P
Transkript prezentace:

Marketing bioprodukce prof. Ing. Jan Moudrý, CSc.

Definice “Marketing je společenský a řídící proces, kterým jednotlivci a skupiny získávají to, co potřebují a požadují, prostřednictvím tvorby, nabídky a směny výrobků a hodnot s ostatními.” (Schulz, 1995)

Definice “Marketing je proces plánování a provádění koncepce, tvorby cen, propagace a rozšiřování myšlenek, zboží a služeb za účelem vyvolání směny, která uspokojí požadavky jednotlivců i organizací.” (Šarapatka et al., 2005)

Marketingové kroky plánování-rozhodnutí, co bude podnikatel dělat stanovení ceny-zjištění současných cen na trhu, pak stanovení výše vlastních cen komunikace-určení, jak dát potenciálním zákazníkům vědět, že existuje a co nabízí distribuce-rozhodnutí, jak dodat zákazníkům produkty akce-uskutečnění strategie a dosažení stanovených cílů

Model plánovacího procesu v marketingu 1. Analýza současné situace na trhu 2. Stanovení marketingových cílů 3. Vytvoření vhodné marketingové strategie 4. Stanovení postupu realizace strategie 5. Hodnocení a postup kontroly

Analýza současné situace na trhu Potřeby zákazníků Jednání konkurentů (postavení, zaměření, schopnosti, zranitelná místa) Externí podněty působící na podnik Slabé stránky vlastního podniku

Sběr informací o trhu interní informace vztahující se k danému podniku externí informace o trhu

Výběr cílového trhu zaměřit se na celý trh s jednotnou marketingovou strategií; věnovat se několika různým segmentům s odlišnou marketingovou strategií pro každý zvlášť; soustředit se pouze na jeden tržní segment s použitím velmi cíleného marketingového přístupu.

Zaměření se na více trhů Nejčastěji používaná strategie v ekologickém zemědělství. Primární trh je ten, na kterém chce být podnikatel konkurenceschopný. Sekundární trh je ten, kde dosahované ceny budou nižší, ale trh je dostupnější. Záchranný trh může být přímý prodej konečným spotřebitelům.

Charakteristiky požadavků zákazníka (pro každý tržní segment): požadovaná jakostní třída, velikost a množství čas dodávek očekávané ceny za prodané zboží náklady na dopravu kvalita zboží při dodávce

reklamační politika optimální čas kontaktování zákazníků ohledně objednávek odhad podílu na celkovém nákupu zákazník možné problémy (dodávky, ceny, množství) speciální potřeby zákazníka

Marketingové cíle Zisk Objem prodeje Podíl na trhu Ceny Propagace Marketingové cíle musí být měřitelné, specifické, v souladu s celkovými cíli podniku, dosažitelné a musí mít konkrétní termín splnění.

Základní marketingové strategie Strategie tržní penetrace Strategie rozvoje trhu Strategie rozvoje produktů Strategie diverzifikace

Strategie tržní penetrace Zemědělec se snaží lépe uspokojit potřeby současného trhu se stávající nabídkou produktů. Navíc se bude podnikatel snažit zamezit konkurentům získat podíl na trhu na svůj úkor.

Strategie rozvoje trhu Zemědělec se snaží nalézt nové trhy pro své nynější produkty. Podnikatel doufá v nalezení nových možností spotřeby anebo dalších zákazníků na nových trzích pro své současné produkty.

Strategie rozvoje produktů Vývoj nových výrobků pro zákazníky na stávajícím trhu. Nabízí se řada možností, jak tuto strategii využít. Vylepšení produktu může mít například podobu zařazení nových plodin, odrůd nebo plemene, a tím nahrazení stávajících, které se na trhu nedaří prodat.

Strategie diverzifikace Zemědělec se snaží oslovit novou skupinu zákazníků na úplně nových trzích s novým typem výrobku. To může zahrnovat nabídku nové plodiny nebo odrůdy na trhu, kam producent zatím nedodával.

Marketingový plán rozhodnutí o vývoji produktu určení ceny aktivity na podporu prodej distribuci bioproduktů

Hodnocení a postup kontroly srovnání celkových obratů a zisků s výsledky předchozích let, srovnání výsledů s konkurencí, analýza prodeje rozčleněním na kategorie, analýza distribučních nákladů určením relativní ziskovosti jednotlivých používaných způsobů distribuce, měření spokojenosti zákazníků průzkumy a jinou zpětnou vazbou z trhu.

TRH S BIOPOTRAVINAMI

Obrat na trhu biopotravin v tis. Kč

Český trh s biopotravinami ( tržní podíl v %) Zpracované výrobky 40 Mléko a mléčné výrobky 20 Maso a masné výrobky 12 Nápoje 2 Cereální produkty 5,5 Chléb a pečivo 4 Ovoce a zelenina 3,5 Léčivky, čaje, koření 3

Faktory ovlivňující trh s biopotravinami Poptávka po biopotravinách Příjmy Ceny biopotravin Informovanost zákazníků Nabídka biopotravin

Porovnání cen konvenčních potravin (100%) a biopotravin - 2005 Produkt Poměr % bio Vejce 250% Brambory 67,5% Mléko plnotučné 125% Eidamský sýr 220% Jogurt 45% Hovězí maso 40% Vepřové maso 115% Šunka 115% Chléb a pečivo 220% Pšeničná mouka 590% Bílé víno 80%

Přímý prodej Zprostředkovaný prodej Formy prodeje Přímý prodej Zprostředkovaný prodej

Český trh s bioprodukty 2005: Podíl prodejců na trhu Prodejce podíl v % Supermarkety 57% Menší prodejny potravin 2% Obchody se zdravou výživou a biopotravinami 37% Ostatní (Prodej ze dvora, tržnice, Internet) 4% Celkem 100%

Formy přímého prodeje samosběr přímé doručování stánkový prodej obchod ve dvoře prodej ze dvora

SAMOSBĚR Výhody vlastního sběru zákazníky pro zemědělce: snížené náklady se sklizní, snížené náklady s tříděním, balením a skladováním, přímá platba za zboží v hotovosti, snížené náklady na přepravky, snížené riziko fluktuace cen, lepší zpětná vazba na účtované ceny.

Možné nevýhody samosběru: zemědělec je zodpovědný za případné škody nebo úrazy zákazníků, během sezóny je nezbytná dlouhá otevírací doba, špatné počasí nebo nedostatek zákazníků může výrazně ovlivnit výdělek, potřeba parkovacích míst, toalety pro zákazníky apod.

Přímé doručování (zásilkový prodej, rozvoz do domu či na určené místo) Frekvence dodávek: v období před svátky (krocan, husa, ryby) nebo před zimou na uskladnění (zelí, brambory) či v pravidelných intervalech (denní - mléko, pečivo; týdenní - maso, sýry, zelenina apod.).

Stánkový prodej Formy stánkového prodeje: prodej na poli, u cesty, z dodávkového auta, v tržnici Hlavní výhody prodeje na biotržnicích: žádná odpovědnost farmáře za škody a úrazy zákazníků, jelikož nejsou na pozemku farmy, producent není odpovědný za zajištění parkování, toalet a dalšího vybavení, oslovení zákazníků je úkolem tržnice, zemědělec se nemusí starat o reklamu samostatně.

Nevýhody stánkového prodeje: čas potřebný k dopravě a prodeji na tržnicích odebírá čas nutný k práci na farmě, případná nutnost pronájmu stánku na celý rok, i když je potřeba jen několik měsíců, otevírací hodiny tržnice se těžko ovlivňují a nemusí vždy vyhovovat jednotlivým producentům, propagace je v režii tržnice, nevhodně umístěné tržnice mohou být málo navštěvovány.

Prodej ze dvora (sezónní prodej bez obchodu na farmě) Hlavní výhody prodeje ze dvora: přímý kontakt producenta se zákazníkem osobní zkušenost zákazníka s produkčním prostředím úspora nákladů za dopravu, pronájem stánku možnost spojení prodeje s agroturistikou

Nevýhody prodeje ze dvora: náklady na vybavení prodejního místa (zvláště vysoké při zřízení obchodu ve dvoře) nároky na pracovní činnosti a čas spojený s prodejem náklady na přenos informací a komunikaci se zákazníky pomalejší a náročnější získání klientely

e-mail: nhcfrantisek@quick.cz František Špatný Bílsko 25 387 73 Bavorov Czech Republic Phone: +420 383 391 791 Mobile phone: 420 606 311 258 e-mail: nhcfrantisek@quick.cz www.kofa.ecn.cz

Trendy přímého prodeje biopotravin Potřeba změny Přání individuality Odstranění anonymity Potřeba úspory času Pohodlnost Velikost balení Konzumace mimo domov Regionální nabídka Vliv dětí Rozdílné nákupní chování muže a ženy „Mladí senioři“ „Nákup a požitek“ Rostoucí požadavky zákazníků Dodávky domů

Zprostředkovaný odbyt Velkoodběratelé Specializovaní zpracovatelé a obchodníci Zpracovatelská a odbytová družstva Maloobchod Supermarkety

Výhody prodeje bioproduktů prostřednictvím supermarketů Z pohledu zákazníka: pohodlný nákup výhodné ceny oslovuje nové zákazníky není nutné měnit nákupní zvyklosti důvěrné prostředí pro konvenční spotřebitele Z pohledu producenta: velké objemy oslovení nových spotřebitelů

Nejoblíběnější český bioprodukt v roce 2006 Biopark a. s Nejoblíběnější český bioprodukt v roce 2006 Biopark a.s. Velký Šenov – Hovězí maso v biokvalitě

Nevýhody prodeje bioproduktů prostřednictvím supermarketů Z pohledu zákazníka: anonymita nákupu nerovnoměrná kvalita malá starost o zboží žádné nebo nesprávné poradenství malý výběr chybí regionalita

Z pohledu producenta: malá flexibilita zájem jen o omezený sortiment, ale ve velkém množství náklady na speciální balení nejistota odběrů v okamžiku levnější nabídky velký tlak na ceny dlouhé lhůty splatnosti faktur logistické náklady na závoz do centrálních skladů horší komunikace s konečným spotřebitelem

Výhody prodeje bioproduktů prostřednictvím bioprodejen Z pohledu zákazníka: široký výběr biospeciality, inovativní výrobky důvěra čerstvé zboží od místních producentů možná úzká vazba producent - spotřebitel nabídka s dostatkem informací vysoká kvalita zboží

Z pohledu producenta: odbytové místo pro malé producenty zájem o široké spektrum produktů vyšší cena možnost komunikace a vzdělávání konečných spotřebitelů

Nevýhody prodeje bioproduktů prostřednictvím bioprodejen Z pohledu zákazníka: vhodnost jen pro typického biospotřebitele nákup časově náročný, nepohodlný, příliš alternativní Z pohledu producenta: oslovení menšího počtu nových zákazníků

Prodej biopotravin v maloobchodě Povinností obchodníka je zkontrolovat: zda jsou uvedeny dostatečné údaje o původu, zda údaje na zboží souhlasí s údaji v dodacím listu, zda ekologický původ zboží je dostatečně dokumentován platnými certifikáty, kódem kontrolní organizace a bezvadnou deklarací.

Jak spolupracovat s maloobchodními prodejnami při prodeji bioproduktů Vybírejte produkty pečlivě. Vytvořte marketingovou strategii a rozpočet. Zvažte investici do atraktivní etikety a obalu. Zhodnoťte, co víte o maloobchodním trhu Zjistěte svou výrobní kapacitu. Zvažte vaše další možnosti.

Co potřebujete vědět o trhu? Vyhodnoťte vaši konkurenci. Nastavte cenu svých produktů podle produkce, konkurence a hodnoty. Umístěte váš produkt do správné prodejny Vytvářejte dlouhodobé marketingové vztahy.

Co nákupčí potřebují? Stálou kvalitu produktů. Produkty splňující požadavky na balení a značení. Načasovanou dodávku. Odpovídající a profesionální služby. Jednání při poklesu prodeje.

Jaké další služby může nákupčí očekávat Jaké další služby může nákupčí očekávat? Někteří nákupčí od vás mohou očekávat další služby a je otázka jednání, zda budete ochotni je plnit. Je to také věc, kterou je třeba prodiskutovat předem, abyste se vyvarovali překvapení. Některé z těchto dodatečných služeb se pravděpodobně vyskytnou, pokud obchodujete s distributorem: Prostředky na reklamu. Produkty zdarma na předvádění. Informace o produkci a zpracování. Snižování cen. Zasvěcená osoba na předváděcí akce.

Proč prodejny nechtějí místní výrobky? Nevyrovnaný sortiment. Stojí více času a peněz. Nedostatečný objem. Riziko práce s nováčkem. Méně spolehlivá nabídka a dodávka. Omezení na centrální dodavatele. Nemají na vás čas.

Podpora prodeje biopotravin Veletrhy Biojarmarky Reklamní materiály Propagace biopotravin ve školách

Návrhy k akcím na podporu prodeje a získání zákazníků: Práce s veřejností Návrhy k akcím na podporu prodeje a získání zákazníků: ochutnávka vín či šťáv, ochutnávka netradičních druhů ovoce či zeleniny, ochutnávka pečiva, pomazánek, apod., ochutnávka medu (zákazníci mají uhádnout druh medu), „výměna oleje“ (ochutnávka různých stolních olejů; k olejům se podává neutrální chléb nebo krájená zelenina),

semináře a přednášky (např semináře a přednášky (např. z oblasti poradenství v otázkách zdraví a výživy, alergií, ekologického zemědělství, zvláštních forem výživy, kurzy vaření), akce „recepty“: zákazníci přinesou své oblíbené recepty k určitému tématu a dostanou malý dárek (lze provést i jako soutěž s komisí, vítězné recepty připravit a servírovat zákazníkům), akce k tématům „zdraví“ a „wellness“, prováděné s kooperačními partnery z okolí (příklad: léčitel dává tipy pro jarní kúru - prodejna biopotravin nabízí suroviny, účel: vzájemná reklama).

Děkuji Vám za pozornost