Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTELY A KAPLE V MĚSTSKÝCH ČÁSTECH BRNĚ
Advertisements

Naše obec – Rožmitál p. Tř
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka, přírodověda Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_06_01.
Člověk a vývojová stádia člověka
Jan Trajlinek Lukáš Kaleta
Obec Pavlice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace zpracovává téma Praha – hl. město. Prezentace je.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
ÚSTÍ U VSETÍNA.
Poloha Krajské město: Brno Počet obyvatel:
ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Srpen 2011.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
45.1 Jihomoravský kraj – poznáš jeho dominanty?
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Organizace a instituce města Čáslavi. Obsah Městský úřad Organizace a instituce pro děti a mládež Organizace a instituce pro seniory Kulturní instituce.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Česká republika: Zlínský kraj Hospodářský zeměpis
Procházka městem Brnem
1 LUŽANY Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Z ajímavé BUDOVY a OBJEKTY v BRNĚ První část SOUČASNOST zpracováno - rok 2013.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Společenské a hospodářské složky města MIKULOV I. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Jihomoravský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_78_ČR – Jihomoravský kraj AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Naše město Zruč nad Sázavou.
Chráněná území v Olomouci a okolí
Brno Krajské město Jihomoravského kraje. Více než 400 tisíc obyvatel.
znak vlajka Ročníková práce
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Mgr. Hana hoberlová, ZŠ Rajhrad
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_77_ČR – kraj Vysočina AUTOR: Mgr. Marek Bury ROČNÍK, DATUM:
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
VYSOČINA.
Město Brno.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Opava Znak.
MÍSTNÍ REGION V RÁMCI ČR VŠEOBECNÉ INFORMACE. POLOHA Stát- Česká republika NUTS II- Jihovýchod Kraj- Jihomoravský Okres- Brno – venkov Obec s RP- Rosice.
Jihomoravský kraj.
Skalička 2013 Zpracoval: Matěj Cifr.
Městská část Brno BOSONOHY
Olešnice je trojúhelníkové městečko ležící na Hornosvratecké vrchovině, která je součástí Českomoravské vrchoviny. Je přirozeným centrem severozápadního.
Česká republika Jihomoravský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Jihomoravským krajem.
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Rozloha: 496 km² Počet obyvatel: Hustota zalidnění: obyvatel/km² Městské části: 57 Hlavní město Praha je nejmenším krajem ČR. Praha patří.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_6.ročník 20_Znojmo Autor: Mgr. Jana Štruncová Anotace: Prezentace města.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_14_ZEMĚPIS Téma: Jihomoravský kraj Ročník: 9.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Bučovice současnost Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Malé město, má asi obyvatel.
Frenštát pod radhoštěm
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ DOLNÍ BENEŠOV
Město a příměstské oblasti
Nesovice Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Město Brno Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ, KRÁTKÁ 676 AUTOR: MGR
Transkript prezentace:

Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad Rajhrad a současnost Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad

Rajhrad a současnost

Rajhrad a současnost Rajhrad je město ležící na pravém břehu řeky Svratky, asi 12 km jižně od centra Brna. Kolem severozápadního okraje města prochází rychlostní komunikace vedoucí z Brna do Vídně. Rajhradem prochází železniční trať vedoucí z Brna do Břeclavi. V Rajhradě se křižuje Brněnská vinařská cyklostezka s dálkovou cyklotrasou Jihlava – Český Těšín. Kolem východního okraje města byl vybudován Vojkovický náhon plněný vodou z řeky Svratky.

Rajhrad a současnost Současným starostou je František Ondráček. Počet obyvatel k 1.1.2010 je 3059. Rajhrad byl 27.10.2000 jmenován městem. Hlavní ulicí je ulice Masarykova, na níž najdeme řadu obchodů a obchůdků, Českou poštu, Českou spořitelnu, lékárnu, drogerii Sapas, kola Minařík, papírnictví a školní potřeby, potraviny U Sedláčků, kadeřnictví, studio Relax, zdravotní středisko, galanterii a řadu dalších.

Rajhrad a současnost Znak a vlajka Rajhradu

Rajhrad a současnost V Rajhradě existuje fungující mužský klášter tvořící centrum benediktinského opatství Rajhrad. V komplexu budov kláštera sídlí Státní okresní archív Brno-venkov a Památník písemnictví na Moravě, které patří pod Muzeum Brněnska. Je tu také ženský klášter Kongregace sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova, při kterém funguje Dům léčby bolesti sv. Josefa (hospic).

Rajhrad a současnost Rajhradský klášter Benediktinů

Rajhrad a současnost Ženský klášter sester Těšitelek s hospicem

Rajhrad a současnost Školy V Rajhradě fungují dvě budovy základní školy. "Dolní" škola (1.-3. třída) leží uprostřed ulice Masarykova hned vedle hřbitova, naproti rozestavěnému sídlišti Klášterní dvůr. "Horní" škola (4.-9. ročník) leží na ulici Havlíčkova v klidné čtvrti sídlišť a malých rodinných domů s neoficiálním názvem Matlaška. Zde se také nachází mateřská škola. V Rajhradě také funguje velmi známá Střední odborná škola zahradnická a Střední odborné učiliště Rajhrad.

Rajhrad a současnost Při ZŠ Rajhrad pracuje Školní klub, který nabízí žákům mnoho zajímavých kroužků.

Rajhrad a současnost ZŠ Rajhrad, Masarykova ZŠ Rajhrad, Havlíčkova

Rajhrad a současnost Zájmové a sportovní organizace R.A.F.K. -Rajhradský Atleticko-Fotbalový Klub. Místní Sokol vede několik oddílů-nejstarší ženy, tenisový oddíl, oddíl volejbalu, šachový oddíl, … Moravská šermířská skupina Asmodeus-pořádá každoročně Šermířskou show. Vodácký oddíl Rybářský oddíl Skautský oddíl Občanské sdružení Kalamajka Záchranná stanice dravých ptáků

Rajhrad a současnost Pamětihodnosti: Benediktinský klášter v Rajhradě Kostel Povýšení svatého Kříže Kostel Božského srdce Páně Stará rajhradská pila Rajhradský mlýn Pomník generála Kozyra

Rajhrad a současnost Otázky: 1.Kolik kilometrů od Brna leží Rajhrad? 2.Kdo je současným starostou? 3.Ve kterém roce byl Rajhrad jmenován městem? 4.Jaké kláštery tu najdeme? 5.Jaké služby jsou v Rajhradě? 6.Které zájmové a sportovní organizace tu pracují? Otázka pro chytré hlavy: Kolik má v současnosti Rajhrad obyvatel?

Rajhrad a současnost Zápis: -Rajhrad je město ležící na pravém břehu řeky Svratky, asi 12 km jižně od centra Brna -prochází tudy železniční trať vedoucí z Brna do Břeclavi -vede tu rychlostní komunikace vedoucí z Brna do Vídně - současným starostou je František Ondráček - počet obyvatel k 1.1.2010 je 3059 - Rajhrad byl 27.10.2000 jmenován městem -najdeme tu řadu různých obchodů a služeb pro obyvatele -pracuje tu řada zájmových a společenských organizací a kroužků -najdeme tu mužský klášter benediktinů, v jehož areálu se nachází Státní okresní archív Brno-venkov a Památník písemnictví na Moravě -je tu také ženský klášter sester Těšitelek s Hospicem

Rajhrad a současnost Zápis: -k návštěvě láká i mnoho památek: Benediktinský klášter v Rajhradě Kostel Povýšení svatého Kříže Kostel Božského srdce Páně Stará rajhradská pila Rajhradský mlýn Pomník generála Kozyra

Rajhrad a současnost Prameny: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rajhrad http://www.turistik.cz/cz/kraje/jihomoravsky- kraj/okres-brno- venkov/rajhrad/kategorie/historie-a-umeni/ http://novy.rajhrad.cz/ Vše platné k 27.2.2012

konec