Politická geografie studuje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Závislá území příklad Okupované území: Území obsazené cizími vojsky
Advertisements

Politické rozdělení světa
SEVERNÍ AMERIKA OBR. 1
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
HLAVNÍ OHNISKA NAPĚTÍ VE SVĚTĚ
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
ZÁKLADNÍ TENDENCE SOUČASNÉHO VÝVOJE MEZINÁRODNÍCH VZTAHŮ
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
Politická geografie II
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín POLITICKÁ MAPA SVĚTA 1 1.
Vývoj politické mapy světa
Vývoj politické mapy světa
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín MEZINÁRODNÍ ÚZEMÍ.
Austrálie a Oceánie – politicko – administrativní poměry
politické formy států a příklady
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
AMERIKA.
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Michal Oblouk.
Co to je státní hranice? hranice,která vymezuje území státu
Projekt žáků ZŠ Nový Hrádek
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
Polární oblasti.
EVROPSKá UNIE.
REGION ZÁPADNÍ EVROPA.
STÁTNÍ HRANICE Území státu je suchozemský prostor, vnitřní a pobřežní vody i pod nimi a vzdušný prostor nad nimi – odděleno státní hranicí.
Geografický výzkum periferních oblastí Česka 3. Periferní oblasti v různých řádovostních úrovních: příklad makroregionu EU.
Stát o stát je instituce, území vymezené státními hranicemi, kde obyvatelé dodržují společné zákony a mají pevně stanovenou vládu o znaky státu: obyvatelstvo.
PEVNINY A OCEÁNY.
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
Ahojte, posíláme indície 1. Naši kamarádi žijí ve státě, který leží ve střední Evropě jižně od Baltského moře a severovýchodně od České republiky.
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
E URO VE SVĚTĚ Evropská měnová integrace Vojtěch Sládek.
Afrika – socioekonomická charakteristika
Oceánie.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
REGIONY EVROPY
AMERIKA ÚVOD REGON AMERIKA.
POLITICKÁ MAPA SOUČASNÉHO SVĚTA
S TÁT, STÁTNÍ ZŘÍZENÍ Autor: Hana Brýdlová. Anotace Název školy Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Adresa školySokolovská.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. PředmětObčanská nauka (klíčová.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Diana Jančářová NÁZEV:Poloha a územní rozloha států TÉMATICKÝ CELEK:Společenské.
Závislá území světa. Jsou různá území světa, která nejsou samostatnými státy Důvody: 1. Závislé území je od mateřské země geograficky vzdálené. (Francouzská.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Státy a závislá území 2. Srbsko považuje Kosovo za svou součást k 4/2014 uznává Kosovo 108 členských států OSN (2011 – 88 – 44%)
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Evropa - Stadia Ekonomické Integrace
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Zeměpis – 8.ročník VY_32_INOVACE_
POLOHA, ROZLOHA A LIDNATOST
Francouzská zahraniční politika od roku 1945
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Austrálie a Oceánie – politicko – administrativní poměry
Název projektu: Moderní škola
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_ZEMĚPIS
Andorra Vatikán San Marino
Evropa – poloha, rozloha, členitost
EVROPA politická mapa 50 nezávislých států (včetně euroasijských států Rusko, Turecko, Kypr a Kazachstán.
2016.
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
EVROPSKÁ INTEGRACE.
zpracovaný v rámci projektu
STÁTNÍ ÚZEMÍ je prostor, který je tvořen pevninským územím, geologickým podkladem, teritoriálními vodami, vzdušným prostorem i územími velvyslanectví,
Britské impérium.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Politická geografie.
Transkript prezentace:

Politická geografie studuje polohu a rozlohu států, jejich vznik a vývoj státní hranice a způsoby jejich stanovení způsoby řízení a organizace států vztahy mezi státy politické rozdělení světa a jeho vývoj, Politické rozdělení světa zobrazuje politická mapa světa, tj. mapa nezávislých států, závislých území a mezinárodních území

2013

Nezávislé státy 196 (2013) disponují vnitřní suverenita mají vnější státním územím vymezeným státní hranicí vnitřní suverenita obyvatelstvem (státním občanstvím) státní mocí (zákonodárná,výkonná,soudní) mají obecné mezinárodně právní uznání vnější suverenita mají právo uzavírat mezinárodní smlouvy Kolik států je na současné politické mapě světa ? Který stát na současné politické mapě světa je nejmladší?

Nejmladší nezávislý stát Jižní Súdán Vyhlášení nezávislosti 9.7.2011 na základě předchozího referenda

Nejstarší dosud fungující státy Čína (vznik 1523 př.n.l.) Etiopie (1000 př.n.l.) Japonsko (660 př.n.l.) V Evropě Dánsko (okolo roku 800) Švédsko (836) Francie (843) San Marino (855) Velká Británie (1066) Portugalsko (1140) Za první moderní stát jsou považovány USA (1776).

132 (nejsou stanoveny hranice) 23 V tabulce jsou uvedeny nezávislé státy s tzv. omezenou nezávislostí. Zjisti, kde leží. poloha (kontinent, stát) počet států,které uznaly nezávislost Kosovo 106 Severní Kypr 1 Abcházie 6 Jižní Osetie 4 Náhorní Karabach Palestina 132 (nejsou stanoveny hranice) Taiwan 23

Závislá území cca 40 (2013) jsou mají nemají právo vyjma Francouzské Guyany ostrovy spíše bohatá území bez snahy osamostatnit se území s mnohdy rozsáhlou autonomií (samosprávou) území málo lidnatá mají majitele (některý z nezávislých států) nemají právo uzavírat mezinárodní smlouvy (zahraniční politika je v kompetenci majitele ) Kolik závislých území je přibližně na současné politické mapě světa ?

V tabulce jsou uvedena některá závislá území V tabulce jsou uvedena některá závislá území. Zjisti jejich polohu a jméno nezávislého státu, který je jejich majitelem. poloha (kontinent, oceán) majitel Grónsko Faerské ostrovy Svalbard Gibraltar Falklandy Sv. Helena Nová Kaledonie Fr. Polynésie

Některá závislá území zístala statut tzv Některá závislá území zístala statut tzv. zámořských regionů mateřských států a stala se tak jejich součástí . Zjisti jejich polohu a majitele. poloha (kontinent, oceán) majitel Fr. Guyana Martinique Guadeloupe Reunion Aruba Kanárské ostrovy Azory Madeira

Mezinárodní území jsou území pod společnou správou světového společenství Antarktida volné moře kosmický prostor

Smlouva o Antarktidě Uzavřena v roce 1959 ve Washingtonu, A. se stala kontinentem vědy a výzkumu. Hospodářské využití je omezeno, vojenské zakázáno. Smlouva pozastavila územní nároky států na části Antarktidy. Bhttp://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=781159

Mendelova polární stanice Stanice se nachází na ostrově Jamese Rosse ve Weddelově moři v nadmořské výšce 9 m, tzv. letní stanice pro 15-20 výzkumníků.

Politická mapa se mění v čase Jak se v průběhu historie měnil počet nezávislých států a závislých území? 1914 2009 1939 2009