Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Politická geografie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Politická geografie."— Transkript prezentace:

1 Politická geografie

2 Regionální geografie je věda, která studuje různé regiony (i státy) po stránce přírodní i společenské.

3 Politická geografie je věda, která studuje politickou mapu světa.
Na politické mapě světa najdeme nezávislé státy Česká republika závislá území Francouzská Polynésie mezinárodní území Antarktida

4 hranice a způsoby jejich stanovení způsoby řízení a organizace
Politická geografie je věda, která studuje nezávislé státy, závislá a mezinárodní území. Studuje jejich polohu a rozlohu, vznik a vývoj hranice a způsoby jejich stanovení způsoby řízení a organizace vzájemné vztahy

5 Nezávislé státy cca 200 v roce 2017 mají vnitřní nezávislost
státní území vymezené státní hranicí, stálé obyvatelstvo, státní moc vnější nezávislost obecné mezinárodně právní uznání (projevem je navázání diplomatických styků s ostatními státy a právo uzavírat mezistátní smlouvy) Které státy jsou na současné politické mapě světa nejmladší?

6 Nejmladší stát Jižní Súdán datum vzniku 9.7.2011 rozloha 644 329 km2
  rozloha   km2 počet obyvatel  10, 6 milionu státní zřízení  federativní prezidentská republika úřední jazyk  angličtina, arabština měna  jihosúdánská libra hlavní město  Juba (Džuba)

7 Oblast Úrodného půlměsíce
Nejstarší státy Oblast Úrodného půlměsíce Sumer 3200 př.n.l (městské státy Ur, Uruk a Lagaš) Egypt (Stará říše) př.n.l. Akkad př.n.l. Starobabylónská a Novobabylónská říše Asýrie Palestina (městský stát Jericho)

8 Nejstarší dosud fungující státy
Čína (vznik 1523 př.n.l.), Etiopie (1000 př.n.l.), Japonsko (660 př.n.l.), a v Evropě Dánsko (okolo roku 800), Švédsko (836), Francie (843), San Marino (855), Velká Británie (1066), Portugalsko (1140). Za první moderní stát jsou považovány USA (1776).

9 Některé státy nemají mezinárodně právní uznání, označují se jako státy s omezenou nezávislostí nebo částečně uznané státy. V tabulce jsou uvedeny příklady států s omezenou nezávislostí Zjisti, kde leží a popište jejich polohu. poloha (kontinent, stát) počet států, které uznaly nezávislost Kosovo 111 Severní Kypr 1 Abcházie 4 Palestina 138 Taiwan 23

10 Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním (částečně uznané státy)

11 Kosovo V roce 2008 vyhlášena nezávislost na Srbsku.
Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Kosovo V roce 2008 vyhlášena nezávislost na Srbsku. Území o rozloze km 2 a 1, 9 mil. obyvatel. Existenci zatím uznalo 111 států.

12 Severní Kypr (Severokyperská turecká republika)
Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Severní Kypr (Severokyperská turecká republika) Vznik v roce 1983 jako výsledek sporů mezi řeckými a tureckými Kypřany. Území o rozloze km 2, obyvatel. Existenci uznává pouze Turecko.

13 Abcházie V roce 1999 vyhlášena nezávislost na Gruzii.
Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Abcházie V roce 1999 vyhlášena nezávislost na Gruzii. Území o rozloze km 2 a obyvatel. Existenci zatím uznaly 4 státy (Rusko, Venezuela, Nikaragua a Nauru).

14 Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním
Stát Palestina Vyhlášen v roce 1988, v roce 2012 získal status nečlenského státu OSN. Území o rozloze km 2 a 4, 2 mil. obyvatel. Skládá se ze dvou částí-West Bank (Západní břeh Jordánu) a Pásmo Gazy. Existenci zatím uznalo 138 států.

15 Taiwan De iure* provincie Čínské lidové republiky na ostrově Taiwan,
Státy s omezeným mezinárodněprávním uznáním Taiwan De iure* provincie Čínské lidové republiky na ostrově Taiwan, de facto nezávislý stát (oficiální název zní Čínská republika). Po vítězství komunismu v Číně (1949) se na ostrově Taiwan soustředili odpůrci komunistického režimu a dodnes jej odmítají. Území o rozloze km 2 a 23, 5 mil. obyvatel. Nezávislost Taiwanu uznává 23 států. ČLR považuje Taiwan za svou 23 provincii. * podle práva

16 Závislá území cca 50 v roce 2017 jsou mají nemohou
vyjma Francouzské Guyany a Gibraltaru ostrovy, spíše bohatá území bez snahy osamostatnit se, území s mnohdy rozsáhlou autonomií (samosprávou), území, která většinou mají vlastní vlády a parlamenty, území málo lidnatá mají majitele (některý z nezávislých států) nemohou uzavírat mezinárodní smlouvy (zahraniční politika je v kompetenci majitele)

17 V tabulce jsou uvedena některá závislá území
V tabulce jsou uvedena některá závislá území Zjisti jejich polohu a jméno nezávislého státu, který je jejich majitelem. Hlava státu (majitele) je zároveň hlavou závislého území. Urči, kdo je hlavou závislého území. poloha (kontinent, oceán) majitel + hlava zú Grónsko Faerské ostrovy Svalbard Gibraltar Falklandy Sv. Helena Nová Kaledonie Fr. Polynésie

18 Závislá území Grónsko

19 Grónsko je autonomní součást Dánského království. Hlavou státu je dánský monarcha, země je ale řízena vlastní vládou a parlamentem. Hlavním městem je Nuuk. V zemi sídlí parlament (Landsting/Inatsisartut) volený na 4 roky, který ze svých 31 poslanců volí premiéra a vládu (Selvstyre/Naalakkersuisut). Ty řídí veškeré záležitosti týkající se grónské domácí politiky včetně zákonodárství. Dánsku přísluší jen obrana země a zahraniční politika, přičemž mnoho různých aspektů zahraniční politiky spravují sami Gróňané (např. vztahy s ostatními Inuity). Hlavou státu je dánský monarcha, v současnosti Margrethe II Premiérem je obvykle předseda nejsilnější strany v grónském parlamentu.

20 Závislá území Faerské ostrovy

21 Závislá území Svalbard

22 Závislá území Gibraltar

23 Závislá území Falklandy (Malvíny)

24 Závislá území Sv.Helena

25 Nová Kaledonie Francouzská Polynésie

26 Francouzská Guyana Reunion Martinique Kanárské ostrovy Azory Madeira

27 Mezinárodní území jsou
území pod společnou správou světového společenství volné plochy moří a oceánů (bez pobřežních vod), Antarktida, kosmický prostor, řeky protékající územím více států.

28 Antarktický smluvní systém
Soustava opatření, která regulují vztahy mezi státy v oblasti Antarktidy. Základem je Smlouva o Antarktidě z roku 1959. Smlouva pozastavila územní nároky států. Učinila z A. nadnárodní území určené pro vědecké účely. Které státy vznášely územní nároky v Antarktidě ? Kolik států v současnosti uznává Smlouvu o Antarktidě ? 48

29 Mendelova polární stanice
Stanice se nachází na ostrově Jamese Rosse ve Weddelově moři v nadmořské výšce 9 m, tzv. letní stanice pro výzkumníků. Majitelem je Masarykova univerzita v Brně Zprovozněna byla v roce 2007 a ČR se stala 26. zemí s vlastní vědeckou základnou v Antarktidě.

30 Halley VI (V. Británie) Amundsen-Scott (USA) Esperanza (Argentina) Great Wall (Čína)

31 Řeka Dunaj je mezinárodní řeka a pravidla jejího používání stanoví mezinárodní dohody. Dunaj protéká územím 10 států a leží na něm i 4 hlavní města, 37% délky toku tvoří státní hranice. Která 4 hlavní města leží na Dunaji ? Vídeň Bratislava Budapešť Bělehrad U kterých států tvoří Dunaj alespoň zčásti státní hranici ? Slovensko-Maďarsko, Rumunsko-Bulharsko……

32 13. dubna 2015 byl na území s rozlohou 7 km2 mezi státy Chorvatsko a Srbsko na pravém břehu řeky Dunaj vyhlášen stát Liberland. Existují dva mezinárodně uznávané státy s menší rozlohou – Vatikán a Monako.

33 Politická mapa se mění v čase
Jak se v historii měnil počet nezávislých států a závislých území ? 1914 2007


Stáhnout ppt "Politická geografie."

Podobné prezentace


Reklamy Google