8 projektů v současné sociologii ➢ konstrukce obecných nástrojů pro empirickou analýzu ➢ syntéza vícera teoretických přístupů ➢ zpřesňování teoretického.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Cíle a postupy empirického výzkumu
Sociologické problémy soudobé společnosti SEMINÁŘ POŽADAVKY K ZÁPOČTU
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat kulturu?
Hodnotová orientace svobodné generace
Sociologie médií, komunikace a jazyka
Revize funkcionalismu a neofunkcionalismus (Merton, Alexander)
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Metodologie historického výzkumu volného času
Etnicita a rasa KSS/S2SŠO ZS 07.
Modernizace a globalizace
Média: nástroj vládnoucí třídy
EU a Rusko – konkurence či strategické partnerství?
Téma: Co je sociologie? Na úvod, co jsou to sociální vědy? A které by to měly být? Politologie, ekonomie, psychologie, sociologie…?
Politologie jako věda Politika moc
Životní způsob, životní styl, volný čas a zdraví
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Akademický rok 2011/12 1. ročník – LS 1. cvičení
Sociální konstruktivismus
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
© 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Teoretické zdroje kvalitativního výzkumu
Stratifikační výzkum Úvodní informace ke kurzu v LS 2014 Jiří Šafr FHS UK jiri.safrATseznam.cz poslední aktualizace 18/2/2014 Historická sociologie, FHS.
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Management PAE DS 5. ročník. Témata přednášek Vývojové tendence managementu, charakteristika strategického řízení. Poslání podniku, podnikové cíle, identifikace.
O ZAKLADATELÍCH AMERICKÉ SOCIOLOGIE Lester F.WARD ( ) patřil k nejstarší generaci zakladatelů americké sociologie. Jeho dílo bylo polemikou s názory.
Anthony Giddens * 1938.
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
2. téma: Zákl. teoretické směry sociologie
Postmoderní identita. Klasická sociologická pojetí identity se soustřeďují na její původ v sociální a/nebo kulturní struktuře –Například Bourdieu a jeho.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Alberto Melucci: Challenging Codes SM as prophets SH jako signály upozorňující na hlubokou transformaci v logice komplexní společnosti. Jako prorok SH.
Sociální teorie II. Konzultace 11:30 – 12:30 na katedře sociologie ZČU.
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
Ekonomika veřejného sektoru
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Historická sociologie Martin Vávra konzultace v pátek mezi 11:30 a 12:30 na katedře sociologie.
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Úvod do sociologie Eva Šlesingerová SOC701. Organizační záležitosti  Podmínky pro získání kreditů  Průběžná práce  Závěrečná zkouška  Kontakty.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
Logistika a Supply Chain Management Úvodní seminář.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
FILOsOFIE A VĚDA.
Klasická sociologie (Max Weber)
SOC122 Sociologie náboženství
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Sociologie pro SPP/SPR
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Doc. Ing. Petr Suchánek, Ph.D.
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
I. Výzkum sociálních struktur a genderová diferenciace
Ekonomika veřejného sektoru
TÝDEN VĚDY A VÝZKUMU FA ČVUT WORKSHOP I
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Transkript prezentace:

8 projektů v současné sociologii ➢ konstrukce obecných nástrojů pro empirickou analýzu ➢ syntéza vícera teoretických přístupů ➢ zpřesňování teoretického výzkumného programu ➢ dialog mezi vícero teoretickými přístupy ➢ rozšíření nebo rekonstrukce stávajících teoretických přístupů ➢ zájem o teoretickou minulost a klasiky ➢ diagnóza současných sociálních podmínek ➢ rozpuštění sociologické teorie (podle Camic & Gross 1998)

konstrukce obecných nástrojů pro empirickou analýzu Úkolem sociologické teorie je vytvořit analytické nástroje – pojmy, explanační tvrzení, interpretační vodítka či rámce – přímo aplikovatelné při výzkumu empirických problémů. Např. teorie příčin genderové stratifikace, zdrojů veřejného násilí P.Bourdieu J.Coleman M.Callon, B.Latour M.Foucault

syntéza vícera teoretických přístupů nebo obecná teorie společnosti Přesvědčení, že nyní je možné dosáhnout celkovou syntézu dříve rozdílných teoretických perspektiv. R.Collins J.Alexander R.Munch A.Giddens N.Luhmann

zpřesňování teoretického výzkumného programu Zatímco různorodost syntetických teorií vytváří teoretické různice spíše než spolupráci a kumulativní pokrok, v jednotlivých dílčích oblastech dochází k mezitím pokrokům. Jedná se zpravidla o školy nebo skupiny, které teorii úzce váží na empirický výzkum. teorie racionální volby - J.Coleman, M.Hechter institucionální analýza (opírající se např. o historickou sociologii Ch.Tilly figuracionistická sociologie N.Eliase teorie sociálních sítí M.Granovetter actor-network theory – Callon, Latour analytický marxismus diskurzní analýza

dialog mezi vícero teoretickými přístupy Pluralita teoretických přístupů je vítána jako plodný dialog různých teoretických perspektiv. Z.Bauman explicitně: Mouzelis (1995), Levine (1995)

rozšíření nebo rekonstrukce stávajících teoretických přístupů Mnoho současných teoretiků vidí nebo alespoň donedávna vidělo svou roli v nalezení a vyplnění některého z prázdných konceptuálních, metodologických, sociálních, morálních apod. míst dosud nepokrytých sociologickou teorií B.Turner – tělo čas a prostor - J.Urry Habermas – teorie komunikativního jednání H.Joas – pragmatismus + Mead – Creativity of Action studium diskurzů – van Dijk, N.Fairclough iniciační role sociálních hnutí – feministická teorie, postkolonialismus, environmentalismus apod.

zájem o teoretickou minulost a klasiky Trvale prospívají projekt sociologické teorie. „Myšlenky XY si nezaslouží zapomenutí, protože významnou měrou přispívají k pochopení současného světa.“ Zájem o klasiky kolísá mezi pečlivou hermeneutikou a kanibalismem klasických textů. vydávané monografie významných sociologů – Comte až Garfinkel

diagnóza současných sociálních podmínek Pokus učinit to, co klasici v minulosti – analyzovat povahu a dynamiku současné společnosti. Giddens (pozdní modernita), Bauman (postmodernita, globalizace), Habermas (modernita), Luhmann, Beck; Bourdieu (Bída světa apod.), I.Wallerstein. Překvapivě málo Američanů (dříve Riesman, D.Bell, R.Bellah).

rozpuštění sociologické teorie Zakládá se na postmoderním přesvědčení o konci velkých příběhů a Sociologická teorie (s velkým S) je vlastně takovým moderním pokusem o velký příběh. Jinou námitkou je neexistence předmětu sociologické teorie, tj. sociálna, které bylo moderním produktem a už neexistuje (Baudrillard). Tento projekt bychom mohli charakterizovat jako snahu o dekonstrukci, o rozebrání sociální teorie jako fasády a poukázání na neteoretický (politický, ideologický) základ celé budovy.

„dilema“ jednání a struktury „Dilema“ není problém, který bude ke konci kurzu vyřešen či objasněn, ale jen konceptuální pomůcka pro výklad sociologické teorie. Další dilemata s tím související: mikro - makro důvody - příčiny jednání – chování záměry – mechanismy životní světy – systémy porozumění – vysvětlení mysl – tělo subjekt – objekt

kritika „dilematu“ jednání a struktury Snahou je vytvořit sociologicky realistického a zároveň politicky optimistického obrazu postavení člověka ve společnosti (Loyal & Barnes, 2001). Jakkoli je intergrace aktérství a struktury považována obecně za výzvu sociologickému teoretizování, není jasné, co lze od úspěšné integrace očekávat. Dilema je ve své podstatě otázkou měřítka – malé a krátkodobé události jsou spojovány s aktérstvím (konverzace), velké a dlouhodobé se strukturou. Zapomíná se, že i malé a pomíjivé je silně strukturováno (Fuchs, 2001). Aktérství není vlastnost, ale vzácný statek. Čím více máme aktérů, tím méně disponují agency. Moderní představa svobodného aktéra je podobná moderní představě svobodného podnikání v potenciálně nevyčerpatelném a neznečistitelném prostředí. Ovšem agency může být hra s nulovým součtem (S.Fuller)

organizace kurzu Zkouška má 3 části: 1. písemná zkouška v polovině semestru (8.11.) - 2 otázky, 30 minut, 20 bodů, v době výuky. 2. písemná zkouška na konci semestru - 3 otázky 60 minut, 30 bodů, ve zkouškovém období. 3. seminární práce - 3 strany, 20 bodů. Písemná práce: otázky z přednesené látky a povinné literatury. Seminární práce: nalezněte článek ve světovém jazyce, který pojednává o některé pro vás významné otázce probírané v kurzu a napište jeho shrnutí a kritické hodnocení. Rozsah 3 strany, font 11, řádkování 1,5. Odevzdání PŘED písemkou. Hodnocení: 55 a více bodů - výborně 40 až 54 bodů - velmi dobře 30 až 40 bodů - dobře méně než 30 bodů - nedostatečně.

děkuji za pozornost a za týden nashledanou...