Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mateřská škola Olomouc - Holice
Advertisements

Místo pro život – Do Lipin kolem božích muk. Křižovatce cest za Nečíní směrem do Lipin se říká U božích muk. Boží muka tu nikdo nepamatuje a pomalu ubývá.
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
„Záchrana prírodného dedičstva v česko – slovenskom prihraničí“ Operační program přeshraniční spolupráce ČR -SR.
Družstvo KRYCHLE. Cesta Naše cesta vedla do Modřanské rokle. Ovšem dostat se tam, byl pro nás nelehký úkol. Najít vchod do rokle nebylo tak jednoduché,
ŽIVOT LESA.
Spolek pro Trvalý Rozvoj a Okrašlování Městské části Praha 21, neboli.
Bezpečně do školy aneb Děti mění svět. Kde získat další prostředky? Například: grantový program Nadace Partnerství Na zelenou grantový program Nadace.
 Taggmanager.cz je nový způsob komunikace umožňující jednoduché propojení mobilního telefonu se speciálním webovým obsahem vyvíjený pod záštitou ministerstva.
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
(J)SDH Boskovice I Bc. Josef Jeniš.
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
ZŠ Voděrady v projektu Školy pro venkov. Školní podprojekt manažerka ŠP: Drahomíra Urbanová geografická a turistická část: Jožan Kovaříček historická.
Boží muka na cestě do Lipin. Křižovatce cest za Nečíní směrem do Lipin se říká U božích muk. Boží muka tu nikdo nepamatuje a pomalu ubývá i těch, kteří.
Hřbitovy- naše kamenná historie
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 4.0 (Text)
TĚ ZVE NA VÝPRAVU: Občanské sdružení. Jirkův nový domov v horách Kdy: Kde: Josefův Důl v Jizerských horách ( nový domov Jirky Hajníka) Náplň.
ŠKOLY PRO VENKOV. Počet žáků: stupeň: stupeň: 185.
Praha, 26. – 27. listopadu Obsah pojmu prevence Řada na sebe navazujících opatření Nutná spolupráce všech relevantních subjektů V ČR je obcí.
Předchůdce člověka – opakování

Odpočívadlo na Dvorských – místo bývalé černé skládky.
Chráněná území České republiky
Cíle práce Lokalizace Postup práce Výsledky  Data  Mapový server  Webový server  Databáze Závěr.
Petr PECHA MAS RÝMAŘOVSKO, o.p.s. Manažer MAS Ing. Nikola Velebná
VY_32_INOVACE_16_02 Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
ŽIDLOCHOVICE Procházka po naučné stezce Přírodního parku Výhon
Geocaching aneb cesta za poklady.
7 Praha, 29. listopadu 2005 Ministerstvo obrany České republiky TISKOVÁ KONFERENCE ministra obrany České republiky Karla KÜHNLA.
Diamanty - těžba.
Základní škola a Mateřská škola Horní Stropnice Školy pro venkov.
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_562_Doba bronzová AUTOR: Mgr. Michaela Vašíčková ROČNÍK, DATUM:
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
MĚLNICKÉ PODZEMÍ STUDNA.
Vypracovala: Mgr. Hana Toflová Dne: ICT2/1/3/17.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Projekt: Po stopách lovců mamutů PŘEDBĚŽNÝ CÍL Kognitivní: hravou formou seznámit žáky s historickým obdobím pravěku na našem území Afektivní: Emocionální: vlastním prožitkem a osobní
STŘEDOČESKÝ KRAJ ZEMĚPIS STŘEDOČESKÝ KRAJ 9. ročník.
9. KRAJSKÉ SETKÁNÍ METODIKŮ R O B O T I K A DUBEN 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI CZ.1.07/1.1.00/
Naučná stezka okolím naší školy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Míková. Dostupné z Metodického portálu
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
Naučná stezka Petrovské studánky realizováno v rámci 2. výzvy MAS Šumperský venkov Fiche č.2: Vítá Vás vstupní brána Jeseníků II realizátor projektu: o.s.
Jsme menší státní škola v obci, pilotní škola projektu v Jihomoravském kraji. Naši mateřskou školu navštěvuje celkem 131 dětí, základní školu 268 žáků.
StaroboleslavskoStaroboleslavsko. - území staroboleslavska se nachází v středočekém kraji, v okolí Staré Boleslavi.
Tematická oblast Archeologie Datum vytvoření Ročník 5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsah Student se seznámí.
Bakalářská práce Studie zvýšení úrovně technické a občanské vybavenosti obce Vypracovala: Hana Vostřelová Obor: Agroekologie Rok: 2007.
EDUARD ŠTORCH Hhttp://cs.wikipedia.org/wiki/Eduard_%C5%A0torch Mgr. Miroslava Posádková
DOBŘÍ(Š) V POZNÁNÍ aneb interaktivní poznání historie, kultury a přírody na Dobříši.
VY__III/2__ INOVACE__108 Dějepis Pravěk na území Čech a Moravy.
Ostrava, * Koncepce podpory transformace pobytových sociálních služeb v jiné typy sociálních služeb poskytovaných v přirozené komunitě uživatele.
Příklad Zjištění obvyklé ceny stavebního pozemku v k. ú. Dejvice, Praha 6.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Seminář Managementového centra. Program 17:30Otevření místnosti, přivítání 18:00Představení řečníků, program a úvod Mgr. Záboj Hrázský 18:15 Promítání.
Hřbitovy- naše kamenná historie
Dlouhodobá praktická maturitní práce
Návrh turistického informačního systému v centru Českých Budějovic
PRAVĚKÉ UMĚNÍ – let př.n.l..
  NÁZEV: VY_32_INOVACE_20 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ŠKOLY PRO VENKOV.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Mnozí z Vás každoročně zdobí a osvětlují svá okna, balkóny a rodinné domky. Je krásné vidět, jak v naší obci ve dne zdobí okna a balkóny.
VY_32_INOVACE_19_ČR – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
Místo pro život - Dětské hřiště v Nečíni
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Lavička Věrky Špinarové
Měření ozonu v Novohradských horách pasivními dosimetry
Hledáme tajemství nebo zdravý selský rozum?
Transkript prezentace:

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality Na úpatí kopce Besídka nedaleko obce Nečín bylo v roce 1934 nalezeno 26 bronzových jehlic. Ojedinělý nález se stal inspirací pro poutavou knížku Eduarda Štorcha o době bronzové - Bronzový poklad. Místo nálezu zarostlo křovinami, ubylo pamětníků, vzpomínky přikryl čas. Chtěli jsme oživit historickou událost spojenou s naší obcí, zpřístupnit naleziště místním lidem, dětem i případným dalším návštěvníkům a přitom se vyhnout řešením, která upřednostňují informace (naučným tabulím), neberou ohled na genia loci místa. Přáli jsem si, aby si zvláštní přírodní lokalita i po našem zásahu podržela kouzlo a jistou míru tajemství. Na úpravě místa jsme spolupracovali s ateliérem under-construction architects. 2

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality Místo nálezu bronzového pokladu před úpravou.

Místo pro život – úprava historicky významné lokality Vyčištění lokality v rámci Dne země se žáky základní školy v Nečíni.

Vyhledání vhodných kamenů v okolí naleziště připomínajících tvarem nástroje a výrobky z doby bronzové – nafocení kamenů a určení jejich polohy v terénu pomocí přístrojů GPS.

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality Navržení „nečínského bronzového písma“ kterým budou vytesávány informace do kamenů

Návrh úryvku z knížky Bronzový poklad a jeho rozvržení, které bude vytesáno do velkého kamene na místě nálezu pokladu.

Ukázka textu vytesaná „bronzovým písmem“ do kamene.

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality Děti, které na úpravě lokality pomáhají, se učí razit nečínské bronzové písmo do hliněných desek.

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality Přesunutí kamene z parcely na okraji Nečíně objeveného při hloubení základů pro nový rodinný domek.

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality Tesání textu do kamene (člen občanského sdružení)

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality Třetí spolupráce dětí na úpravě lokality – usazení dubových lavic

Místo pro život – Environmentální prvek

Místo pro život – Environmentální prvek

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality

Bronzový poklad – úprava historicky významné lokality