Česká republika Demokratický stát.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj české ústavnosti
Advertisements

ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Česká republika-demokratický stát
Česká republika-demokratický stát
Svět po 1. sv. válce.
Za 1.světové války v datech
ZPŮSOB VLÁDY Politická moc ve státě je uplatňována způsobem demokratickým nebo totalitním.
Česká republika 5. ročník
ČLOVĚK JAKO OBČAN V DEMOKRATICKÉM STÁTĚ ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
VY_32_INOVACE_02_SVP_068_Zrn Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová.
ČSR po 1. světové válce.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
STÁT A PRÁVO.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_OSVZ_ZSVb Anotace: Seznámit žáky se základními pojmy a.
Česká republika – demokratický stát
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
STÁTY A JEJICH SESKUPENÍ
Ústava ČR a politická soutěž
Ústava ČR VY_32_INOVACE_ 10 - Ústava Čr.
Československo 20. let – 30. let
Období: 1918 – 1993 Dějepis a občanská nauka Zpracoval: Milan Šimek
Československá republika mezi válkami
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Vývoj české ústavnosti
Demokracie a její hodnoty
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Katedra podnikové ekonomiky
III/2 XVI.1 9. C
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM srpen 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
České a československé právní dějiny Státoprávní problematika v protifašistickém odboji.
Ústava ČR Pavel Šuranský.
Demokracie x totalita 20. ledna 2006 Politická geografie IV.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Naše vlast – Česká republika
Základní práva a svobody
POLOHA ČESKÉ REPUBLIKY A JEJÍ OBYVATELSTVO
ÚSTAVA.
VLAST 6. ročník.
Veřejná správa Ing. Jaroslava Syrovátková Ústava
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Ústavní vývoj ČR Barbora Vítová, Kristýna Jiránková, C3A.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_Vl.4.r.
Ústava ČR, Listina základních práv a svobod. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-M Ústava a ústavní pořádek Mgr. Marie Mikulcová.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Politika a společnost „První republiky“. Armáda Byla rychle vytvořena zejména z bývalých legií V roce 1919 musela vytlačit maďarské vojsko, které obsadilo.
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
Právní základy státu.
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 2. ročník oborů Technické lyceum,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
v československé historii
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Ústavní vývoj
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Česká republika - opakování
ČESKÁ REPUBLIKA Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Naše vlast – Česká republika
Poloha České republiky
Výchova k občanství Volby jako základ demokracie
VZNIK ČSR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_36_Návrat_k_demokracii_ib1 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Transkript prezentace:

Česká republika Demokratický stát

Česká republika Přezdívá se jí střecha či srdce Evropy Člen Evropské unie od roku 2004 Dlouhou dobu byly české země pod nadvládou Rakouska za dob rakousko-uherské monarchie; po první světové válce vznikl první společný stát Čechů a Slováků – Československo; od roku 1948 až do roku 1989 zde byl totalitní režim; od 1.1.1993 je ČR samostatný demokratický stát

Historie ČR Před 1. světovou válkou byli Češi a Slováci součástí rakousko-uherské monarchie V roce 1918 na konci 1. světové války vzniklo Československo – tzv. období první republiky Prezidentem se stal Tomáš Garrigue (Garik) Masaryk T. G. Masaryk byl povoláním učitel 2. prezidentem se po něm stal Edvard Beneš

Důležité pojmy Monarchie = stát, kde vládne král s pomocí parlamentu (vlády) Totalitní režim = stát, kde vládne jediná politická strana; omezena svoboda volby jiné než vládnoucí strany, omezeno cestování a svoboda projevu Demokratický stát = vláda lidu, svobodně volíme zástupce státu, vše se řídí nejvyšším zákonem v zemi tzv. Ústavou Vojenská diktatura = vláda armády a generálů pomocí násilných převratů

Historické dělení ČR Česká republika je historicky rozdělena na tři národy Češi Moravané Slezané a další národnostní menšiny (Ukrajinci, Slováci apod.)

Ústava Nejvyšší zákon v demokratických zemích Stát řídí prezident; na řízení státu se spolupodílí Parlament a Poslanecká sněmovna Na dodržování zákonů dohlíží soudy Pojem preambule = úvodní nebo také slavnostní část textu důležitých dokumentů např. právě Ústavy

Preambule české Ústavy My, občané České republiky v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, v čase obnovy samostatného českého státu, věrni všem dobrým tradicím dávné státnosti zemí Koruny české i státnosti československé, odhodláni budovat, chránit a rozvíjet Českou republiku v duchu nedotknutelných hodnot lidské důstojnosti a svobody jako vlast rovnoprávných, svobodných občanů, kteří jsou si vědomi svých povinností vůči druhým a zodpovědnosti vůči celku, jako svobodný a demokratický stát, založený na úctě k lidským právům a na zásadách občanské společnosti, jako součást rodiny evropských a světových demokracií, odhodláni společně střežit a rozvíjet zděděné přírodní a kulturní, hmotné a duchovní bohatství, odhodláni řídit se všemi osvědčenými principy právního státu, prostřednictvím svých svobodně zvolených zástupců přijímáme tuto Ústavu České republiky.

Domácí úkol Pomocí internetu zjisti, ve kterých zemích EU je státním zřízením monarchie Zjisti také jaké je státní zřízení těchto států: Francie, Slovenska, Německa a Rakouska