Co si představíš pod pojmem o nás bez nás?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Od druhé republiky k protektorátu
Advertisements

Mnichovská dohoda Daniela Šťastná ZŠ Křižanská, Liberec
Zápas na obranu československého státu a demokracie
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Svět po 1. sv. válce.
Vytvořil: Michal Mikula
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Co se ti vybaví, když se řeknou Sudety?
MNICHOV NÁZEV: REPUBLIKA ČESKOSLOVENSKÁ –
Obrana demokracie v ČSR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Dobešová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Mnichovská dohoda a její dopad
Poválečný vývoj v Československu
Na cestě k nové válce.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Ohrožené Československo
Mnichovská konference a její důsledky
Německý nacistický politik, později kancléř Způsobil holocaust židů a jiných skupin obyvatel 1938 – bez boje ovládl Rakousko a ČSR 1939 – napadnul Polsko.
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl13 ŠkolaZákladní škola Olomouc, Heyrovského 33 Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuMáme šanci číst,
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
zápis zápas o republiku 1935 – „Sudetoněmecká strana“ – 15,2% 1935 – E. Beneš nahrazuje v úřadu TGM 1937 – TGM – umírá – s ním obrazně i 1. rep. podzim.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI
Mobilizace 1938.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Rok 1938 a Mnichovská krize ,,O nás, bez nás’’.
Mnichov 1938.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI POLITICKÝ SYSTÉM, HRANICE, MENŠINY.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Mnichovský diktát a jeho důsledky
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VM září 2011 Ročník použití VM 9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VM Powerpoint prezentace,
Mnichov 30. září 1938.
Česká literatura mezi válkami
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Mnichovská dohoda Petr Machala.
Počátky fašismu v ČSR.
Zápas o Československo
Konec Československa 2. pol. 30. let 20.století.
Československo po 2. světové válce
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Hrozby fašismu.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská dohoda Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Mnichovská konference Název sady: Moderní dějiny 1914.
Obrana demokracie a republiky Název sady materiálů: Dějepis pro 9. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_9_2809_Obrana_demokracie_a_republiky Autor:
ROZBITÍ ČESKOSLOVENSKA
Období „Druhé republiky“. Do konce 30. let vložilo ČSR do svého opevnění více než 10 mld. Kč Obranou linii tvořilo větších či menších pevnůstek.
Příprava Mnichova, mnichovská konference. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost.
Mnichovská dohoda ozna č ována také jako Mnichovská zrada č i Mnichovský diktátMnichovská zrada č i Mnichovský diktát byla dojednána 29. zá ř í 1938 v.
Druhá republika Od Mnichova k nacistické okupaci.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Cesta k Mnichovu.
ČESKOSLOVENSKO V PROBLÉMECH
Druh učebního materiálu
Druh učebního materiálu
Druhá republika.
Cesta k Mnichovu
Škola: ZŠ Hýskov, Školní 112, Hýskov
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Mnichovská dohoda.
Cesta k Mnichovské dohodě
Cesta k Mnichovu
Mnichovský diktát.
8. Mnichovská konference
Druhá republika –
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ NOVOVĚK
Transkript prezentace:

Co si představíš pod pojmem o nás bez nás?

Provokace Německa se stupňují Německo vypracovala plán „Fall Grün“ V květnu 1938 začali soustřeďovat vojska u našich hranic Vláda reagovala vyhlášením částečné mobilizace – úspěšně provedena Manifest Věrni zůstaneme – podepsaly tři stovky umělců a více než milion občanů

Tlak na ČSR vrcholí den kdy byla podepsana mnichovska dohoda 30.zari 5. září - Beneš přijímá Heinleinovy požadavky – už to nestačí 15. září – jednání britského premiéra Chamberlaina s Hitlerem 23. září – vyhlášena všeobecná mobilizace

Mnichovský diktát 29. – 30. září Účastníci: Německo – führer Adolf Hitler Itálie – duce Benito Mussolini Francie – předseda vlády Édouard Daladier Anglie – premiér Neville Chamberlain

Jak by sis vyložil to, co vidíš na obrázku?

Připadá ti, že nás zradili? Nebo se dá pochopit jejich rozhodnutí? Proč si myslíš, že Itálie, Anglie a Francie podepsali Mnichovskou dohodu? Připadá ti, že nás zradili? Nebo se dá pochopit jejich rozhodnutí? Myslíš si, že se dá omluvit, že rozhodli o nás bez nás?

Prezident Edvard Beneš mnichovskou dohodu přijal, protože republika by v případě konfliktu zůstala osamocena a byla by vnímána jako viník válečného konfliktu. Československá armáda se musela stáhnout z pohraničí.

sudetští Němci odstraňují československé pohraniční sloupy

pohraniční oblasti v říjnu 1938

Důsledky územní a etnické dohoda ultimativně nařizovala ČSR, aby odstoupilo pohraniční, tzv. sudetské, území hitlerovskému Německu, vyklizení mělo začít o půlnoci z 30. září na 1. října 1938 a skončit 10. října 1938… Německu bylo odstoupeno 30% území ČSR o rozloze 28 680 km2 s 3 751 obcemi, ve kterých žilo 34 % (3 653 292) obyvatel podle národnosti 2 822 899 Němců 738 502 Čechoslováků 6 659 Židů

Uprchlíci

Jaká byla reakce společnosti?

propagační tisk Kolínské cikorky z roku 1938 „Zůstalo nám z celého našeho dřívějšího státu pouze 70,4% půdy a 66,58% bývalých obyvatel. Neztratili jsme však víru v sebe, ve svůj průmysl a ve své češství. Cizí výrobek nemá míti místa v české domácnosti! Musíme šetřiti od nejmenšího a přitom podporovati vše, co nám zůstalo... Každá dobrá česká a uvědomělá maminka je dobrá hospodyňka a vaří kávu jen z ryze české žitné kávy ŽITOVKY a z cikorky ZLATÉ HOSPODYŇKY.“ (na rubu mapy)

Československo dokázalo během 5 dnů mobilizovat 1 128 000 vojáků a bylo připraveno se bránit… Četař Arnošt Hrad, zástupce velitele srubu a příslušník hraničářského pluku č. 6, při odstoupení pohraničních území odmítl odejít z objektu a spáchal 3. října 1938 sebevraždu zastřelením. Byl pohřben 10. října 1938 v Praze, jeho pohřeb se podle výpovědí pamětníků stal tichou demonstrací nesouhlasu s kapitulací… Tento zoufalý čin dokládá odhodlání tehdejších příslušníků armády bránit republiku s nasazením svých životů…

Československo se musí bránit Souhlasili všichni občané ČSR s přijetím mnichovské dohody?

Pročti si otázky. Udělej si poznámky. Přikloň se k jednomu stanovisku: Měli či neměli jsme se bránit? Připrav se na diskuzi.

Další důsledky morální – národ se nebránil se zbraní v ruce, i když armáda byla mobilizována, traumatický moment – selhání politických elit přijetím ultimativní „dohody“? realismus? ztráta národní hrdosti? strategické a obranné – na odstoupených územích zůstaly vojenské objekty, výzbroj, výstroj, nový státní útvar přišel o přirozenou obranu hranic – velmi se ztížily možnosti budoucí obrany zbytku území… zahraničně-politické – nejistota ohledně proklamovaných nových závazků spojenců vůči hranicím pomnichovské ČSR hospodářské a dopravní – oblasti, které získalo Německo, byly průmyslově rozvinuté, silný potenciál, přetrhání dlouholetých vazeb, reorganizace železniční sítě… sociální – problémy uprchlíků, nová situace, ztráta majetku, zaměstnání, obtížné nalézání možnosti obživy