Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/21.2581 Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Světoví hudební skladatelé
Advertisements

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Jméno autora: Tomáš Procházka
Ludwig van Beethowen Petra Molnárová.
16.1 Státní hymna ČR a hymna EU
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
EVROPSKÁ UNIE Mgr. Iva Lulayová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE – TEST ZÁKLADNÍCH ZNALOSTÍ
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI25 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Základní škola Evropské unie
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P11_2.12 Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Beethovenovy symfonie Typ: DUM – výkladový Předmět: Hudební výchova.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 18 Prima – kvarta osmiletého studia
Evropská unie Petr Machala.
VY_32_INOVACE_15_Státy evropské unie (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
René Descartes: "Myslím, tedy jsem."
 VY_32_INOVACE_16_04  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI15 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
EVROPSKá UNIE.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum:
Ludwig van Beethoven.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Symboly Evropské unie.
Beethoven by Andy Ludwig van
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_101.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3.
1. Chci věrný být, | jen tebe svým chci zváti! | Byť nouze zlá mne svírala | ni svět ni smrt ni tma | mne neodvrátí. | Já v tobě zůstanu | a k vůdci svému.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 3. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor / předmět: Hudební výchova Tematický okruh:
FRIEDRICH SCHILLER (1759 – 1805)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborné učiliště nábytkářské a.
BEETHOVEN. MLÁDÍ Ludwig van Beethoven se narodil pravděpodobně 16. prosince 1770 v Bonnu, přesné datum jeho narození není známo, pouze datum pokřtění.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_170 Předmět: Český jazyk – Náš svět (Člověk a jeho svět)
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Ludwig van Beethoven Anotace Prezentace seznámí žáky s hudbou Ludwiga van Beethovena. Seznamuje žáky s jeho životem a dílem. Ukazuje, že melodie Ódy na.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Téma: Člověk a jeho svět –Vlastivěda
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Evropská integrace= SCELOVÁNÍ, SJEDNOCENÍ
zpracovaný v rámci projektu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Narozen v Bonnu Zemřel ve Vídni
Česká republika – součást společenstva hospodářsky vyspělých států
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Název školy: Základní škola Netvořice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/20
Evropské symboly Mgr. Vladimír Velešík.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
EVROPSKÁ UNIE. EVROPSKÁ UNIE VLAJKA – 12 zlatých hvězd – původní počet členů - nyní symbol jednoty a harmonie.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství 6 - 9
Evropská unie AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Evropská unie VY_32_Inovace_07KR-7
VY_32_INOVACE_60_Svět kolem nás
Transkript prezentace:

Kód VM: VY_32_INOVACE_5PAU32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 6. – 9. Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor / předmět: Hudební výchova, Výchova k občanství Tematický okruh: Evropská unie Téma: Óda na radost Autorství: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Paulusová Fišerová Hudební nahrávky – archiv autorky Použitá literatura: Wikipedia otevřená encyklopedie, Evropská unie pro děti, vydalo nakladatelství Svojtka 2004 Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

- společenství evropských zemí - hlavním cílem EU je sjednocování a spolupráce lidí na evropském kontinentu - obyvatelé ze EU mohou bez speciálních povolení cestovat, studovat a pracovat v libovolné zemi - má své symboly

-S-Skladba Óda na radost (původní německý název Ode an die Freude) je hymnou Evropské unie a Rady Evropy. Je založena na závěrečné větě Deváté symfonie Ludwiga van Beethovena z roku 1823 a používána oběma organizacemi při slavnostních příležitostech.

manager/uploaded/2009/04/ludwig-van- beethoven-

-p-prvním učitelem hry na klavír byl jeho otec -v-v 8 letech první koncerty - v sedmnácti letech se Ludwig odebral do Vídně, zde se setkal s W. A. Mozartem a nakrátko se stal jeho žákem – definitivní návrat do Vídně - studium u Haydna, Schenka, Salieriho a Albrechtsbergera - koncerty v šlechtických rodinách i mimo Vídeň - komponista – první skladatelské a dirigentské úspěchy nt/2011/12/12/ _thirteen_ yo_beethoven_33.jpg

Problémy se sluchem - problémy se sluchem se začaly projevovat od roku v uších mu neustále zněly nepříjemné zvuky - používal různá naslouchátka a také tyč připevněnou k ozvučné desce klavíru, kterou skousl a mohl tak lépe vnímat zvukové vibrace - v roce 1816 ale úplně ohluchl - svá největší díla vytvořil v době, kdy byl zcela hluchý

Stránka originálního Beethovenova rukopisu Beethovenova - je původně báseň napsaná Friedrichem Schillerem v létě 1785 oslavující přátelství mezi lidmi. Její zřejmě známější forma je ale upravená verze, která byla zhudebněna Ludwigem van Beethovenem roku 1824 jako čtvrtá a závěrečná věta jeho Deváté symfonie.

Friedrich Schiller Volné dílo L. van Beethoven

skladba uznána za hymnu Rady Evropy -oficiální hymnou Evropské unie se stala v roce hymna má 2 sloky a symbolizuje svobodu, společenství a mír mezi národy a občany členských zemí EU -každý stát EU má právo volného překladu německého textu do svého jazyka

Radosti, ty jiskro boží, dcero, již nám ráj dal sám! Srdce vzňaté žárem touží, nebeský tvůj krásy chrám. Kouzlo tvé teď opět ví že, co kdy čas tak dělil rád, zástup lidstva sbratřen blíže cítí van tvých křídel vát. Komu štěstí v žití přálo, v příteli že štít svůj máš, komu věrnou ženu dalo, mísit pojď se v jásot náš! Sám byť jenom jednu duši svojí na tom světě zval! V díle tom kdo nezdar tuší, od nás ber se s pláčem dál! Radost každá bytost sáti, přírodo, chce z ňader tvých; zlý a dobrý chce se bráti v jejích stopách růžových. Révy žár nám, pocel smavý, na smrt věrný přítel dán; vášně plam dán červu žhavý, světlý cherub dlí, kde Pán. Dál, jak jeho slunci roje nebes modrou nádherou, spějte, bratří, drahou svou směle, jak by rek šel v boje. V náruč spějte, milióny! Zlíbat svět kéž dáno nám! Bratři! Hvězd kde žárný stan, dobrý Otec zří z mlh clony. Dlíte v prachu, milióny? V bázni tvůrce tuší svět? Pátrej, hvězd kde bezpočet! V záři ční tam božské trůny.(překlad P. Eisner)

Děkuji za pozornost. Konec prezentace. ÓDA NA RODOST