04_Materiál - pokračování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zvláštní případy při účtování materiálových zásob.
Advertisements

Charakteristika zásob
Bc. Jiří Švec 03_Materiál Bc. Jiří Švec
Účtování pořízení zásob koupí
Dlouhodobý majetek Výukový text o účtování o dlouhodobém majetku v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Příklad  Na fakturu jsme nakoupili zboží za Kč + DPH 19 %.  Dále jsme za hotové uhradili dopravu zboží v hodnotě 100 Kč.  Zboží jsme přijali na.
Účtování o závazcích a pohledávkách
02_Peněžní prostředky Výuková prezentace o účtování o peněžních prostředních a ceninách v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Výrobky Výukový text o účtování o výrobcích v rámci společnosti
Zboží Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Zásoby vlastní výroby Výukový text o účtování o zásobách vlastní výroby v rámci společnosti GAP Education střední škola.
Materiál Výukový text o účtování o materiálu v rámci společnosti
Reklamace Výukový text o účtování reklamací v rámci společnosti
ZÁSOBY.
Přeúčtovávání mezi účty 061 – příklad
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Účtování zásob „16“.
Daň z přidané hodnoty – úvodní informace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_294.
Účtování zásob účtová tř. 1
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Náklady a výnosy.
Autorkou materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jindra Germaničová. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
Kurzové rozdíly Příklad:
Systém účtování Ing. Petr Valouch, Ph.D.
Daňová evidence Michal Radvan
Finanční účetnictví 1 účtování dlouhodobého majetku – osnova přednášky
Účetnictví – Rozvaha, její funkce, obsah a členění
Úvod Obsahem této prezentace bude účtování daně z přidané hodnoty.
Základy účetnictví 4. přednáška.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
Zboží Karolína Pecková 2.A 2013/2014. Pojem zboží Jsou to movité věci koupené za účelem prodeje. Mohou to být také nemovitosti, ale v případě, že jsou.
Úvod Obsahem této prezentace bude účtování o rozdělení výsledku hospodaření. Jde o každoroční účetní operaci, kdy společnost po uzavření účetnictví musí.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_293.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
Zásoby Účtování o zboží
Účtování na výsledkových účtech a hospodářský výsledek
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Zásoby Účtování výrobků
Devátá přednáška z UCPO
Vyřazení dlouhodobého majetku
Doklady.
Účtování na rozvahových účtech aktivních
Základy účetnictví 3. přednáška.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Téma: Účtování v rámci účtové třídy 1
Účtování zboží Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_253.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE_613 Ročník: 4. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Výsledkové účty Jméno autora:
VYBRANÉ POSTUPY ÚČTOVÁNÍ ÚSC (2)
Účetnictví a rozbory I Ing. Hana Jurajdová, Ph.D. katedra veřejné ekonomie (dveře 525) Tel.:
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Účtování pohledávek a závazků účtová třída 3. DODAVATEL / ODBĚRATEL.
Reklamační nárok Až po příjemku na sklad je to obecně známé. Problém nastává v případě, kdy částka (množství) přijatého materiálu (či zboží) na sklad není.
Účtování zásob (zboží, výrobků, materiálů, ….). Zásoby mají podobu a tak se i v účetnictví rozlišují: Materiál – suroviny (základní materiál), pomocné.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Účtování zásob účtová tř. 1
Náklady a Výnosy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Princip účtování.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Přijaté a poskytnuté zálohy
Transkript prezentace:

04_Materiál - pokračování Výukový text o účtování dalších operacích o materiálu v rámci společnosti GAP Education střední škola

Materiál Tato prezentace obsahuje rozšiřující účtování o materiálu: Prodej Opravné položky Nevyfakturované dodávky

Prodej materiálu Materiál se pořizuje především za účelem spotřeby ve výrobě. Někdy se ale může stát, že společnost materiál prodá. Každý prodej se účtuje ve dvou operacích: Tržby (v ceně prodejní) Úbytek prodaného majetku, v tomto případě materiál (v ceně pořizovací prodaného materiálu)

Prodej materiálu V – Tržby z prodeje materiálu Pokladna / Bank. Účet / Odběratelé Tržba X X Podle toho, jakým způsobem prodáváme Výnosy z prodeje Příjmový pokladní doklad / Výpis z bankovního účtu / Faktura vystavená Materiál N – Prodaný materiál Úbytek aktiv Náklady na prodaný materiál Úbytek materiálu X X Výdejka Souhrn MD D Tržba za prodaný materiál Pokladna / BÚ / Odběratelé V – Tržby z prodeje materiálu Úbytek prodaného materiálu ze skladu N – Prodané materiál Materiál

Prodej materiálu Vydělali jsem na prodeji nebo ne? Zjistíme jednoduše: Zisk / Ztráta = Výnosy – Náklady V našem případě: Tržby za prodaný materiál – Náklady na prodaný materiál.

Příklad Společnost prodala materiál, který ji stál při nákupu 10 000 Kč za 8 000 Kč, odběratel uhradil materiál hotově.

V – Tržby z prodeje materiálu Prodej materiálu Společnost prodala materiál, který ji stál při nákupu 10 000 Kč za 8 000 Kč, odběratel uhradil materiál hotově. V – Tržby z prodeje materiálu Pokladna Tržba 8 000 8 000 Příjmový pokladní doklad Materiál N – Prodaný materiál Úbytek aktiv 10 000 10 000 Výdejka Souhrn Částka MD D Tržba za prodaný materiál 8 000 Pokladna V – Tržby z prodeje materiálu Úbytek prodaného materiálu ze skladu 10 000 N – Prodané materiál Materiál

Opravné položky Opravné položky vyjadřují snížení hodnoty aktiv, v tomto případě materiálu Vyjadřuje se tím také jedna z účetních zásad, konkrétně zásada opatrnosti. Účtování opravných položek se provádí většinou při uzavírání účetnictví na konci účetního období. Tvorba opravných položek se účtuje do nákladů.

Opravné položky Opravné položky se účtují následovně: 559 N – Tvorba a zúčtování ostatních opravných položek 191 - Opravné položky k materiálu Tvorba X X Vnitřní účetní doklad Tento účet zobrazuje pohyb opravných položek v daném účetním období Na tomto účtu se shromažďuje celková částka opravných položek Zrušení X X Vnitřní účetní doklad Souhrn MD D Tvorba opravné položky N – Tvorba a zúčtování ostatních opravných položek Opravné položky k materiálu Zrušení opravné položky

Opravné položky Důležitá poznámka: Pokud vytvořím opravnou položku např. v částce 500 Kč, zrušit opravnou položku mohu max. v částce 500 Kč! Pokud bych „zrušil“ v částce vyšší, došlo by k nadhodnocení hodnoty aktiv (v našem případě materiálu) a to nelze.

Nevyfakturované dodávky Při pořízení materiálu se může stát, že nám přijde materiál, ale nedojde nám k němu do konce účetního období např. faktura. Účtovat musíme, protože jsme přijali materiál. Řeší se to pomocí účtu 389 – Dohadné účty pasivní Tento účet se využívá v případech, kdy: Víme, že nám vzniká závazek (ten materiál musíme dříve či později zaplatit) – proto „pasivní“ Ale nevíme přesnou částku. Ukážeme si to na příkladu.

Nevyfakturované dodávky Přijali jsme bez faktury materiál, odhad ceny na základě minulých dodávek 41 000 Kč. Faktura později dojde, je vystavena na částku 41 000 Kč (nepracuji s DPH). Účetní operace: Příjem materiálu 41 000 Kč Příjem faktury 41 000 Kč

Nevyfakturované dodávky Přijali jsme bez faktury materiál, odhad ceny na základě minulých dodávek 41 000 Kč. Faktura později dojde, je vystavena na částku 41 000 Kč (nepracuji s DPH). Účetní operace: Příjem materiál 41 000 Kč Příjem faktury 41 000 Kč Materiál na skladě Dohadné účty pasivní Dodavatelé Příjem materiálu 41 000 41 000 Příjemka Příjem faktury 41 000 41 000 Faktura přijatá Přibývá materiál na skladě Budeme mít závazek, ale částku pouze odhadujeme Už víme, kolik závazek je, proto zrušíme dohadné účty zápisem na druhou stranu a zaúčtujeme obvyklý závazek Souhrn Částka MD D Příjem materiálu 41 000 Kč Materiál na skladě Dohadné účty pasivní Příjem faktury Dodavatelé

Nevyfakturované dodávky Může se také stát opačná situace, kdy nám dojde faktura, ale materiál dojde později. V průběhu účetního období to problém není, ale problémem se to stane, pokud faktura dojde ke konci účetního období, ale materiál do konce období nedorazí. Proč je to problém?

Nevyfakturované dodávky Fakturu o nákupu materiálu mám zaúčtovanou následovně: Pořízení materiálu Dodavatelé X X Faktura přijatá Ale účty Pořízení … nesmí mít na konci účetního období zůstatek, což by se zde stalo. Co tedy s tím? Zůstatek přeúčtujeme na účet Materiál na cestě. Již název je výmluvný, materiál je „skutečně“ na cestě, ještě nedorazil. Souhrn MD D Přijetí faktury – nákup materiálu Pořízení materiálu Dodavatelé Konec účetního období – materiál nedorazil Materiál na cestě Pořízení materiálu Materiál na cestě X X X Vnitřní účetní doklad

Nevyfakturované dodávky A jak účtovat, když v příštím období materiál dorazí? Materiál na cestě Materiál na skladě X X X Příjemka Souhrn MD D Přijetí faktury – nákup materiálu Pořízení materiálu Dodavatelé Konec účetního období – materiál nedorazil Materiál na cestě Začátek dalšího období – materiál došel a přijat na sklad Materiál na skladě