Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HABSBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Advertisements

Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
České stavovské povstání
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Divadlo Semafor Divadlo Semafor VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.14.
Osvobozené divadlo.
Populární sporty Autorem materiálu, pokud není uvedeno jinak, je Kateřina Najmanová.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Soustavy kót a kótování opakujících se rozměrů.
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou R. Fulghuma…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 9.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Kultura a sport v Kanadě
Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
11 Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_04_CJ_NP1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Téma: Dějiny s osobnostmi
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou F. Gellnera…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Cestopis Zpracovala: Mgr
Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, Rožnov pod Radhoštěm STAROVĚKÉ STAVITELSTVÍ Autor: Mgr. Jana Valchářová Vytvořeno: červen 2013.
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_CJL_2 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Je kolektivní halový sport…
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_10_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Měření fyzikálních veličin – Měření hmotnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_458.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření: Číslo DUM: VY_32_INOVACE_19_FY_A Ročník: I. Fyzika Vzdělávací oblast: Přírodovědné vzdělávání.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Březinová Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_O8_CJL_M Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
JMÉNO AUTORA: MGR. HANA BOHÁČOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_12_INOVACE_32_CJL_L ROČNÍK: III. ČESKÝ JAZYK A LITERATURA VZDĚLÁVACÍ OBLAST:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_29_CJL_M Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
PRAŽSKÁ NĚMECKÁ LITERATURA
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_15_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_05_ZSV Ročník: I. Základy společenských věd Vzdělávací oblast:
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ ČESKÉ ZEMĚ V DRUHÉ POLOVINĚ 19. STOLETÍ II. Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Božena Němcová – povídka Karla
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
České hokejové zlato v Naganu 1998
České hokejové zlato v Naganu 1998
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Lucie Strejcová
Transkript prezentace:

Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: 21.09. 2013 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_CJL_2 Ročník: III. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace, Estetické vzdělávání Vzdělávací obor: Literatura, estetické vzdělávání Tematický okruh: Lidská práce a záliby, estetické a funkční normy při tvorbě a výrobě předmětů používaných v běžném životě Téma: Hašek – Záruba: Chytám svůj život Metodický list/anotace: Výklad učiva, stručné poznámky, otázky k textu v čítance, pro zpestření doplněno obrázky a autentickými komentáři – připojení k internetu.

Dominik Hašek – Robert Záruba Chytám svůj život

Dominik Hašek 29. ledna 1965 Pardubice známý také pod přezdívkou Dominátor hokejový brankář v 16 letech poprvé chytal nejvyšší čs. ligu, o dva roky později se stal nejmladším reprezentačním brankářem historii Československa. Je trojnásobným mistrem republiky, dvakrát vyhrál Stanley Cup, vybojoval zlato na OH v Naganu 1998

Obr. 1, 2

Robert Záruba 18. srpna 1967 sportovní komentátor, specializuje se na lední hokej Podílí se na tvorbě sportovních dokumentů pro televizi, je autorem pořadu Buly Přednáší studentům na Karlově univerzitě Napsal knihy: Přepište dějiny! o vítězství na ZOH v Naganu Chytám svůj život o Dominiku Haškovi

Obr. 3

Dominik Hašek – Robert Záruba: Chytám svůj život Obr. 4 Ukázka z učebnice, str. 233-238

Otázky k 1. části textu: Kamarádil se Hašek se staršími chlapci? Jezdil v mládí na tábory? Co dělal se spolužáky o přestávkách? Je v textu užitá jenom spisovná čeština? Jaká hra cvičila výborně Haškův postřeh? Hašek je hokejový brankář. Byl jím „odjakživa“? Hrály děti ve škole pouze hokej? Má Dominik Hašek sourozence, nebo je jedináček? Jak poznali doma, že Dominik ve škole jen nesedí? A co dělal? Jak trávil obědové přestávky?

Odpovědi k 1. části textu: Ano, rád s nimi hrál, chtěl se jim vyrovnat. Na tábory jezdil. Hráli hokejíček dva proti dvěma. Přímá řeč je psána obecnou češtinou. Hra s gumou, ta se různě odrážela a cvičila ho. Do brány chodil často a rád, hlavně že mohl hrát. Ne, dělaly i ping pong s učebnicemi, fotbal… Má bratra. (Martina - hrál fotbal). Dominik měl na kolenou ošoupané kalhoty. Na školním hřišti nebo asfaltovém plácku s chlapci hráli s tenisákem fotbálek, hokej – cokoliv.

Otázky ke 2. části textu Jakého utkání se ukázka týká? Kdo byl soupeřem české reprezentace? Najdi v textu přezdívky, komu patří? Díval se Hašek na nájezdy svých spoluhráčů? Využíval při chytání pouze instinkt, nebo zkušenosti? Který z pěti hráčů Kanady dal Haškovi gól? Který z našich střelců dal branku? Jak skončily nájezdy a jaký byl výsledek utkání? Kdo stál v kanadské brance? Jakým netypickým způsobem oslavil Hašek vítězství? Najdi v textu slova z hokejového slangu, vysvětli je. Víš, s kým hráli Češi finále a jak dopadlo?

Odpovědi ke 2. části textu Semifinále na ZOH v Naganu. Kanada. Růča – Ručinský, Alby – Reichel, Hašen – Hašek, Hlína – Hlinka, Patís – Patera, Džegr – Jágr. Ne, seděl za nimi a pouze poslouchal reakce diváků. Využíval své znalosti o hráčích, zkušenosti. Žádný. Robert Reichel. Utkání skončilo 2:1 po samostatných nájezdech. Patrik Roy. Sundal si masku a políbil led. Např. betony – chrániče, lapačka, vyrážečka – zvláštní brankářovy rukavice, blafák – klička, bekhend, forhend – držení hokejky, hůl – hokejka… Česká reprezentace hrála finále s Ruskem a zvítězila 1:0, gól vstřelil Petr Svoboda.

Úkol: Napiš krátké poznámky do sešitu. Charakterizuj Dominika Haška.

Poznámky – příklad… „Slavný hokejový brankář vzpomíná na své dětství, léta ve škole. Odmala sportoval, často se stavěl do branky, přátelil se i se staršími chlapci, jen aby mohl hrát hokej.“ „Hašek vypravuje o samostatných nájezdech v utkání s Kanadou ZOH v Naganu 1998, které rozhodly o našem postupu do finále turnaje. Podrobně popisuje atmosféru na střídačce, své pocity i samotné penalty. Používá typické výrazy z hokejového prostředí, přezdívky i autentická jména, přímou řeč. Čtenář si může udělat přesnou představu o situaci na ledě.“

Náš tým ve finále s Ruskem, Hašek v brance Obr. 5 Náš tým ve finále s Ruskem, Hašek v brance

Zlatá olympijská medaile z „Turnaje století“ Obr. 6 Zlatá olympijská medaile z „Turnaje století“

„Hlášky“ Roberta Záruby https://www.youtube.com/watch?v=zT-phaYSCa8 Finále s Ruskem ZOH v Naganu 1998 https://www.youtube.com/watch?v=KeMlrVtDVYA Semifinále se Švédskem na MS v Německu 2010 http://www.youtube.com/watch?v=S76-nSsyiz8 Finále s Finskem na MS v Německu 2001

Citace Obr. 1: JAKUBIAK, Adam. Soubor:Dominator39.jpg-wikipedie [online]. [cit. 5.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dominator39.jpg Obr. 2: DAN4TH NICHOLAS. Soubor:Dominik Hasek face cropped.jpg-wikipedie [online]. [cit. 5.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dominik_Hasek_face_cropped.jpg Obr. 3: JARBA. Soubor:Robert Zaruba.jpg-wikipedie [online]. [cit. 5.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Robert_Zaruba.jpg Obr. 4: SOUKAL, Josef. Čítanka pro tříleté učební obory středních odborných učilišť. Praha: SPN, 2006, ISBN 80-7235-324-1. Obr. 5: CANADAOLYMPIC989. Soubor:Nagano 1998-Russia vs Czech Republic.jpg Skočit na: Navigace, Hledá-wikipedie [online]. [cit. 6.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nagano_1998-Russia_vs_Czech_Republic.jpg Obr. 6: KOZUCH. Soubor:Stoleti ceskeho hokeje 30.JPG-wikipedie [online]. [cit. 6.10.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Stoleti_ceskeho_hokeje_30.JPG

Použitá literatura SOUKAL, Josef. Čítanka pro tříleté učební obory středních odborných učilišť. Praha: SPN, 2006, ISBN 80-7235-324-1.