POLSKO historie osobnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
Průběh 1. světové války 3. část.
Michaela Sedláčková Anna Hrčková
SLOVINSKO.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Počátky polského státu
Dávní Slované Eliška Rybová.
Územní vývoj státu.
Hlavní město: VARŠAVA Členství: EU, NATO
Vědomostní soutěž 2. světová válka
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Rusko v 17. a 18. století roku 1613 nastoupila po vymření Rurikovců nová dynastie - Romanovci k Rusku byla připojena Ukrajina po povstání Bohdana Chmelnického.
Maria Curie-Skłodowska
Druhá světová válka Elizabet,Kačka a Eli.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Polská republika km2, 39 mil. obyvatel Varšava (Warszawa)
Vypracoval Mgr. David Mikoláš
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Habsburkové 1526 – 1918 II. část.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
Jméno autora VMPavlína Gärtnerová Datum vytvoření VMzáří 2011 Ročník použití VM9. ročník Vzdělávací oblast/obordějepis Anotace VMOpakovací test VY_32_INOVACE_16_ČSR,
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Historie Starověkého Řecka
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Dějepis Raný středověk 2.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Český stát za vlády Lucemburků
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Základní škola Benátky nad Jizerou, Pražská 135
Francká říše.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Marie Curie-Sklodowská
A jeho krásy.  Polsko je stát ležící ve střední Evropě.  Hraničí s: Německem  Českem  Slovenskem  Ukrajinou  Běloruskem  Litvou  Ruskem  Ze severu.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_10_Severovýchodní_Evropa_ib2 Číslo projektu: CZ1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
Druh učebního materiálu
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Marie Curie Sklodowska
České země po nástupu Habsburků
První světová válka. Vznik československého státu.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Polsko Jakub Masár 8.A Vytvořeno: :18 Vytvořeno opět s láskou a odhodláním. =)
Francká říše.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Marie Curie Sklodowska
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

POLSKO historie osobnosti

Rané dějiny Existuje legenda o třech praotcích slovanských národů. Bratři Lech, Čech a Rus putovali se svými rodovými kmeny z původního slovanského usídlení mezi řekami Vislou a Dněprem.

První Slovanské kmeny Slovanské kmeny přišly do Polska v 6. století n.l. Kmen Polanů obýval západní část dnešního Polska, kmen Vislanů východní část a kmen Slezanů se usadil v jižním Polsku. Nejstarším hlavním městem byla Poznaň.

Piastovci První královskou dynastií byli Piastovci, kteří odvozovali svůj původ od bájného Piasta – koláře. Tato dynastie vládla až do r.1370.

Měšek I. Prvním historicky důležitým panovníkem byl král Mešek I. z dynastie Piastovců. Vládl v 10. století. Sjednotil čtyři části Polska a přijal křesťanství.

Boleslav Chrabrý V roce 1025 byl Boleslav Chrabrý korunován na prvního polského krále. Tento schopný panovník zbavil vlády Otu III. (římského císaře) a stal se pánem veškerého slovanského obyvatelstva. Zemřel rok po své korunovaci.

Kazimír veliký V roce 1333 nastoupil na trůn Kazimír Veliký a začalo zlaté období polského středověku. Byl přestavěn hrad Wawel a v roce 1364 byla založena krakovská univerzita

Krakovská univerzita Šestnáct let po vzniku Karlova vysokého učení v Praze se roku 1364 v Krakově zřizuje Královská akademie. Na této univerzitě se dostalo důkladného vzdělání i astronomu Mikoláši Koperníkovi.

Vladislav II. Jagelonský V 15. století kníže Vladislav II. Jagelonský sňatkem sjednotil polsko- litevské království, které se stalo přední velmocí východní Evropy.

Švédsko-polské války Dynastie Jagellonců vymřela po meči v první polovině 16. století, v Polsku byla zavedena volba krále. Následující dvě století byla kritickým obdobím polské státnosti – švédsko-polské války, spory šlechty.

1795 – zánik Polska Konec 18. století je obdobím dělení území Polska mezi Rusko, Prusko a Rakousko. Při třetím dělení roku 1795 přestal stát existovat a obyvatelstvo bylo násilně asimilováno.

1. světová válka 1. světová válka: 1914 – 1918: většina bitev proběhla na východní frontě – v jižní části polského území. Vůdcem nově vznikající země se stal maršál Jozef Pilsudski.

1918 – vznik nového Polska Polsko vzniká na podzim roku 1918, když je patrné, že dojde k zhroucení císařského Německa na frontě 1. světové války. Dne 7. října 1918 vyhlašuje Regentská rada ve Varšavě nezávislost Polska.

2. světová válka Začala 1. září 1939 útokem na polský přístav Gdaňsk. Polsko bylo během měsíce poraženo. K těmto událostem došlo na základě paktu o neútoční mezi Německem a Sovětským svazem.

Katyňský masakr Sovětský svaz po dohodě s Německem získal 25 000 zajatců z řad důstojníků a inteligence. Ti byli vězněni až do roku 1940, kdy Stalin podepsal rozkaz zajatce vyvraždit.

Židovská menšina Židé v Polsku představovali před 2. světovou válkou největší židovskou komunitu na světě čítající přes 3 miliony osob. Během 2. světové války zahynulo v koncentračních a vyhlazovacích táborech 90 % židovské populace.

Konec 2. světové války 1. srpna 1944 vypuklo ve Varšavě povstání proti nacistům. Po dvou měsících bylo potlačeno a Varšava srovnaná se zemí. V roce 1945 bylo Polsko osvobozeno ruskou Rudou armádou.

Hranice Polska po roce 1945 Při určování hranic na Postupimské konferenci v roce 1945 se proměnily hranice Polska. Oblasti na východě země byly začleněny do Sovětského svazu.

Poválečná historie Ve 2. polovině 20. století patřilo Polsko mezi státy tzv. Východního bloku Evropy, kde měl velký vliv Sovětský svaz. Probíhala násilná kolektivizace zemědělství a do popředí se dostal těžký průmysl.

Konec komunistické vlády V roce 1980 vzniklo revoluční hnutí, Solidarita. Jejím vůdcem byl mladý elektrikář Lech Walesa. V r. 1989 byla komunistická strana přinucena svolit ke konání svobodných voleb. Volby skončily drtivým vítězstvím Solidarity.

Návrat Polska do Evropy V r. 1998 bylo Polsko přijato do NATO a začal tak proces začleňování do západních struktur. 1. května 2004 se Polsko zároveň s devíti dalšími kandidátskými zeměmi stalo členem Evropské unie.

Významní rodáci Polska Mikuláš Koperník – Roku 1543 uveřejnil svou knihu o pohybu nebeských těles. V tomto díle vyvrátil soudobé dogma, že Země je středem vesmíru a vyslovil svou heliocentrickou teorii, kterou později potvrdil i Galileo Galiley.

Významní rodáci Polska Maria Curie-Skłodowska (1867 - 1934) - Zabývala se výzkumy v oblasti fyziky a chemie. K jejím největším úspěchům patří teorie radioaktivity a objev dvou nových chemických prvků. Dvakrát byla vyznamenána Nobelovou cenou.

Významní rodáci Polska Papež Jan Pavel II. – 6. října 1978 byl krakovský biskup Karol Wojtyla zvolen papežem a přijal jméno Jan Pavel II. Stal se prvním neitalským papežem od 15. stol. Hlavními tématy jeho pontifikátu bylo přinesení církve blíže k lidem a úcta k životu. Zemřel 2.4.2005