Bohumil Hrabal (1914 - 1997) Jeden z nejvýznamnějších českých prozaiků 2. poloviny 20. století.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pábitel Bohumil Hrabal
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
BOHUMIL MATĚJÍČEK Osobnosti Chyšecka.
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Bohumil Hrabal životopis, charakteristika.
VY_32_INOVACE_31-17 Česká próza po r Ota Pavel.
VY_32_INOVACE_31-11 Česká poezie po r Oldřich Mikulášek.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
BOHUMIL HRABAL VLADIMÍR PÁRAL Mgr. Michal Oblouk
Bratři Čapkové.
BOHUMIL HRABAL Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
 Narodil se v Brně – Židenicích svobodné matce, která pracovala jako pomocná účetní v pivovaře, kde se seznámila a později i provdala za.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
KAREL ČAPEK.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_734_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_ INOVACE _09_CJL_3 Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Česká próza 20. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.18.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
František Hrubín Jan Musil.
Vytvořil: Radek Hybšman
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 1. část)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_ČJM4_5260_ZEM
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_311_Zdeněk Jirotka, Saturnin AUTOR: Ilona Kozubová ROČNÍK,
Život a dílo VY_32_INOVACE_2A4 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Lenka Fibigerová.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (
Česká literatura 2. poloviny 20. století
VY_32_INOVACE_ČJM4_4560_ZEM
William Shakespeare.
Karel Čapek.
MICHAL VIEWEGH Život a dílo nejúspěšnějšího a nejprodávanějšího českého spisovatele současnosti.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
ČESKÁ LITERATURA 2.POL.20.STOLETÍ (OFICIÁLNÍ) Mgr. Lenka Tománková Český jazyk a literatura
Josef Škvorecký Ondřej Suk.
Nela Sováková, Johana Černá
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Pracovní list- literatura.
1 Exilová literatura Exilová nakladatelství Josef Škvorecký.
Bohumil Hrabal „Do blankytně modrounkého celofánu humoru lze zabalit ztrápené a krvavé součástky denních starostí.“
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Václav Havel „Naděje je stav ducha, který dává smysl našemu životu.“
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BOHUMIL HRABAL BOHUMIL HRABAL Brno Praha.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Bohumil Hrabal Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název školy: SPŠ a SOŠGS Most Předmět: ČJL Tematický.
ČESKÁ OFICIÁLNÍ LITERATURA
Jan Neruda - dílo.
TÉMA: ERICH MARIA REMARQUE AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Naturalismus v české literatuře
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Český jazyk 9. ročník Česká próza 20. století.
Bohumil Hrabal (1914 – 1997). Bohumil Hrabal (1914 – 1997)
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Bohumil Hrabal.
Hádej, kdo jsem? NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Božena Němcová (1820 – 1862).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
VY _32_INOVACE_05_09P.Šabach
Václav Havel Co jste ještě nevěděli.
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Bohumil Hrabal ( ) Jeden z nejvýznamnějších českých prozaiků 2. poloviny 20. století

Mládí Narodil se v Brně svobodné matce Marii Kyliánové a důstojníkovi rakouské armády Bohumilu Blehovi, který se k otcovství nehlásil a proto byl pokřtěn jako Bohumil František Kylián. V roce 1916 se jeho matka znovu vdala za hlavního účetního Františka Hrabala se kterým měla svého druhého syna, Břetislava Josefa. V roce 1919 se celá rodina přestěhovala do Nymburka (středočeský kraj). Po maturitě na reálce studoval právnickou fakultu Univerzity Karlovy, studium kvůli okupaci dokončil až v roce 1946.

Profese Během války pracoval jako železniční dělník a výpravčí v Kostomlatech, což se výrazně odrazilo do jeho literární tvorby. Mezi další profese, které vystřídal patří například pojišťovací agent, obchodní cestující, brigádník v ocelárnách a po těžkém úrazu pracoval jako balič starého papíru či kulisák.

Spisovatel Spisovatelem z povolání se stal v roce O dva roky později se stal členem Svazu československých spisovatelů a redakční rady Literárních novin. Po roce 1970 nesměl oficiálně publikovat, psal tedy do samizdatových a exilových periodik. Díky svému sebekritickému prohlášení v časopise Tvorba mu je v roce 1975 opět dovoleno publikovat, ovšem pod přísným dohledem cenzury. Nakladatelství Pražská imaginace, vydávajících samizdatem od roku Za své díla byl několikrát oceněn (Obsluhoval jsem anglického krále, Příliš hlučné samoty). Stal se nejpřekládanějším českým autorem 20.století (více než 28 jazyků).

Stáří V roce 1956 se oženil s Eliškou Plevovou, nikdy spolu ale neměli děti. Z jeho současníků se nejvíce přátelil s Egonem Bondym, setkal se s Václavem Havlem. Zemřel v roce 1997 v Praze, po pádu z okna Ortopedické kliniky nemocnice na Bulovce, kde se léčil.

Styl Bohumila Hrabala Prvním zdrojem pro budoucího spisovatele je jeho strýc Pepin, kterého si Bohumil oblíbil více než vlastní rodiče. Jako vysokoškolák se pokouší psát poezii (sbírka Ztracená ulička), tehdejší komunistickou společností nepřijata. Vynikající vypravěč! Líčí zážitky z dětství, okupace, života v Praze i v Polabí – jeho díla jsou značně autobiografická. Píše zejména povídky a novely, část jeho díla byla i sfilmována (Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek). Záliba v groteskních situacích, nadsázce, neobvyklých povahách a šokujících nápadech. Někdy poznamenané až skepsí či černým humorem. Díla triviální, ale i kultivovaná, s prvky slangu.

Dílo Taneční hodiny pro starší a pokročilé: (1964) Jedná se o novelu, napsanou jedním dlouhým monologem (strýce Pepina) pro potěchu a poučení slečny Kamily. Hrabal se stal terčem výtek kvůli přílišné sexualitě, pudovosti člověka, kontrast „vznešených“ a „nízkých“ pohnutek. Nepodstatný děj.

Dílo Ostře sledované vlaky: (1965) Opět novela, jedná se o tragikomický příběh z období protektorátu. Vypráví o obyčejném životě obyčejných lidí na malé železniční staničce v Kostomlatech. Postřižiny: (1970) První ze vzpomínkové trilogie Městečko u vody, vrací se vzpomínkami do Nymburka, kde strávil své dětství a mládí. Jazyk je košatý a obrazný. Děj není to nejpodstatnější. Základem této techniky psaní je neuvěřitelně rozsáhlá a detailní paměť s drobnými příběhy a historkami, které zachytává po celý svůj život. Až se to nahromadí, neuvěřitelnou rychlostí (8stran/hod) je text vychrlen a posléze upraven k vydání. Městečko, kde se zastavil čas (1973)

Dílo Slavnosti sněženek: (1975) Povídková sbírka, zfilmovaná v roce 1983 Jiřím Menzelem. Povídky jsou věnovány Kersku a lidem tam žijícím. Příliš hlučná samota: (1976) Vyvrcholení Hrabalova díla, novela. Vnitřní monolog hrdiny, psaný sonátovou formou se spoustou vracejících se motivů. Jedná se o autorovu výpověď.