Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín PředmětČeský jazyk a literatura Tematický okruhLiteratura pro 4.ročník TémaBohumil Hrabal Označení DUMUVY_32_INOVACE_148 Jméno autoraEva Máchová Datum vytvoření9.2.2013 AnotaceZávěrečné opakování.

2 Bohumil Hrabal

3 Doplňte vynechaná slova: Hrabal se narodil r. 1914 v _________-Židenicích, ale místem jeho dětství byl__________, kde byl jeho _______ správcem pivovaru. Členem rodiny se stal i strýc ________, který prý jednou přijel na 14 dní na návštěvu – a bylo z toho skoro 40 ______. Hrabalových knih je zatím sedm: ___________ na dně, P_________é, Taneční ________ pro starší a pokročilé, O_______ s_________ v________,... (...) Většina Hrabalových ________ jsou prózy bezsyžetové (nemají souvislý d_____). Výjimku tvoří zvláště _________ Ostře sledované vlaky. Tato próza se i motivicky liší od ostatních, je v ní motiv hrdinství, odvážného vlasteneckého činu, u Hrabala jinak neobvyklý. Když se hrdina povídky, železniční elév Miloš H_______ zbaví svého intimního trápení, (...) zatouží osvědčit se ve velké nadosobní věci. Hodí ze semaforu do _________ časovanou pumu.

4 ŘEŠENÍ: Hrabal se narodil r. 1914 v Brně-Židenicích, ale místem jeho dětství byl Nymburk, kde byl jeho otec správcem pivovaru. Členem rodiny se stal i strýc Pepin, který prý jednou přijel na 14 dní na návštěvu – a bylo z toho skoro 40 let. Hrabalových knih je zatím sedm: Perlička na dně, Pábitelé, Taneční hodiny pro starší a pokročilé, Ostře sledované vlaky,... (...) Většina Hrabalových děl jsou prózy bezsyžetové (nemají souvislý děj). Výjimku tvoří zvláště novela Ostře sledované vlaky. Tato próza se i motivicky liší od ostatních, je v ní motiv hrdinství, odvážného vlasteneckého činu, u Hrabala jinak neobvyklý. Když se hrdina povídky, železniční elév Miloš Hrma zbaví svého intimního trápení, (...) zatouží osvědčit se ve velké nadosobní věci. Hodí ze semaforu do jedoucího vlaku časovanou pumu. (1) (pozn.: úryvek pochází z roku 1969)

5 Myslil jsem na Mášu, na to, jak jsme se poprvé potkali, když jsem ještě byl u traťmistra, který nám dal dva kbelíky s červenou barvou a řekl, abychom natírali plot kolem celých státních dílen. Máša začínala u dráhy zrovna tak jako já, stáli jsme proti sobě, mezi námi byl vysoký drátěný plot, u nohou jsme měli každý svůj kbelík se suříkovou barvou, každý svůj štětec a proti sobě jsme ťupali, natírali plot, každý ze své strany, pořád tak tvářemi proti sobě, čtyři kilometry celou bylo toho plotu, pět měsíců jsme takhle každý den proti sobě stáli, a všecko jsme si s Mášou řekli, ale pořád byl mezi námi ten plot; po natření dvou kilometrů toho plotu jsem jednou natřel drát ve výši Mášiných úst tou červenou barvou a řekl jí, že ji mám rád, a ona z druhé strany natřela ten drát taky a řekla, že mě má taky ráda... (2) Na základě ukázky se pokuste: 1) vyhledat typické rysy Hrabalova stylu a 2) charakterizovat vypravěče.

6 Tak stréc Metud na Jezerech začal být takové divné, a tak četl v novinách: Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. A že stréc Metud neměl děti, tak si napsal na ten inzerát a za týden přišel ten medvídek mýval v bedýnce. No bylo to něco! Jako dítě, s každým kamarádil, ale akorát že co viděl, tak všecko uméval, a tak strécovi Metudovi umyl budíka a troje hodinky tak, že už je nikdo nedá dohromady. Pak umyl jednó všecko koření. A pak zase, když stréc Metud rozmontoval bicykl, tak medvídek mýval mu to chodil umévat do potoka a sousedé chodili a říkali: Strýcu Metku, nepotřebujete takové krám? Našli jsme to v potoce!, a jak už přinesli několik sóčástí, tak Metud se jde podívat, a medvídek mýval mu roznosil skoro celé bicykl. Ty buchty jsó ale dobrý. (3) Charakterizujte jazykovou stránku textu. Z jaké knihy ukázka pochází? Kdo v ní pábí?

7 Seznam literatury a pramenů Bohumil Hrabal, Complete works edition in 19 volumes.jpg. [online] [cit. 2013-02-09]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bohumil_Hrabal,_Complete_works_edition_in _19_volumes.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bohumil_Hrabal,_Complete_works_edition_in _19_volumes.jpg (1) Macháček, Vítězslav. 50 českých autorů posledních padesáti let. Československý spisovatel, Praha. 1969. s. 69 – 71 (2) Hrabal, Bohumil. Ostře sledované vlaky. Československý spisovatel, Praha 1965. s. 22 (3) Hrabal, Bohumil. Postřižiny. Československý spisovatel, Praha 1976. s. 45


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/34.0232 Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ."

Podobné prezentace


Reklamy Google