Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíle a postupy empirického výzkumu
Advertisements

Socioekonomická geografie
Průzkum reakcí publika ČRo 1 – Radiožurnál na změny ve vysílání od ledna souhrn.
Co je to logika? KFI/FIL1 Lukáš Košík Logika: systémový rámec rozvoje oboru v ČR a koncepce logických propedeutik pro mezioborová studia (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ,
Slovní úlohy o pohybu Varianta 1: Pohyby proti sobě (1. část)
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Lekce 2 Mechanika soustavy mnoha částic
ROZHODOVACÍ PROCESY PRO VÍCECESTNÉ TELEMATICKÉ APLIKACE Filip Ekl
Metody psychologie PhDr. Eva Tomešová, PhD.. Jak psychologové dospějí k závěrům o neznámém?  Používají VĚDECKOU METODU: IDENTIFIKACE VĚDECKÉ OTÁZKY FORMULACE.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Jak se dělá andragogický výzkum
Metody zkoumání ekonomických jevů
Teoretická příprava Výzkum je nutné zakotvit v takové teorii, která se bezprostředně popisuje a vysvětluje zkoumanou oblast jevů. (Např. se jedná o teorii.
Regresní analýza a korelační analýza
Proč se učíme fyziku? O čem fyzika je?
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Hypotézy ve výzkumu.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Ing. Lukáš OTTE kancelář: A909 telefon: 3840
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
VLASTNOSTI MOTORICKÝCH TESTŮ Oddělení antropomotoriky, rekreologie a metodologie Katedra kinantropologie, humanitních věd a managementu sportu © 2009 FTVS.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Úvod.  Ekonomie = interdisciplinární věda zkoumající zejména chování ekonomických subjektů = dále také hospodárnost, úspornost, dobré hospodaření  Obecná.
1. přednáška Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, jak může empirie mást, co je výzkum, jak se formuluje výzkumná otázka, výzkum jako tvorba.
Didaktické zásady výuky přírodopisu
1. přednáška specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů
ZÁKLADNÍ SOUBOR Základní soubor (populace) je většinou myšlenková konstrukce, která obsahuje veškerá data, se kterými pracujeme a není vždy snadné jej.
Intuice. Označuje náhlé poznání, chápání nebo rozhodnutí, bývá provázeno pocitem jasnosti a jistoty, ale podloženo zřetelnými důvody. Může být podmíněna.
DKV část 31 Design kvantitativního výzkumu 4. část ( ) Jiří Šafr UK FHS Historická sociologie (LS 2010)
Metaetika Shrnutí.
Využití ontologií při dobývání znalostí z databází Hana Češpivová.
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
1 Ověřování environmentálních technologií (ETV), cesta na zahraniční trhy , Hustopeče ČESKÉ EKOLOGICKÉ MANAŽERSKÉ CENTRUM
Z čeho a jak je poskládán svět a jak to zkoumáme
Jiří Dan Etické cíle vysokoškolského vzdělávání 11. seminář z cyklu Hodnocení kvality vysokých škol. Současné trendy v hodnocení kvality. Brno
Mechanika a kontinuum NAFY001
Znalost pojištění ve veřejném mínění Bc. Petr Horák Brno, červen 2012 Vedoucí: Ing. Zuzana Hrdličková, Ph.D. Obhajoba bakalářské práce Oponent: Ing. Ondřej.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Michaela Ožanová Adéla Gajdečková
Obhajoba diplomové práce Sluneční záření a atmosféra
Přehled projektu Laser Doppler System AVČR – Fyziologický ústav Jaroslav Šabacký.
Definice hmoty Vzorem (pravzory, pralátka…) Identifikací (redukce na známou vlastnost) Gnoseologicky.
Filosofie vědy Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení Filosofie a teorie vědy, kritické myšlení.
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
HYPOTÉZY „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v.
HYPOTÉZY ● „Hypotéza není ničím jiným než podmíněným výrokem o vztazích mezi dvěma nebo více proměnnými. Na rozdíl od problému, který je formulován v podobě.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Množina bodů dané vlastnosti
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
FILOsOFIE A VĚDA.
Slovní úlohy o pohybu Pohyby proti sobě s časovým posunem.
Sluneční soustava.
Mgr. Rostislav Navláčil 18. Filozofie, základní pojmy Občanská nauka
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
DIDAKTIKA FYZIKY I. 5 Fyzikální experimenty
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DOTAZNÍK Zásady tvorby dotazníku Termín návratnosti
Edukační standardy Beharková Natália.
Induktivní postupy ve výuce matematiky
Plánování přesnosti měření v IG Úvod – základní nástroje TCHAVP
Základní filozofické otázky
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Křižovatky na cestách poznání Mirek Klvaňa, AsÚ AVČR Observatoř Ondřejov

Cesty poznání, po kterých se při svých úvahách o vlastnostech okolního prostředí ubíráme, jsou sevřeny svými mantinely. Co tvoří tyto mantinely a jaký mají vliv na naši práci? Do jaké míry nás někam vedou a předurčují to, co budeme zkoumat a jaké metody budeme používat?

Mantinely cest za poznáním: přebujelá administrativa absurdní hodnocení vědeckých pracovníků materiální omezení výzkumu úroveň znalostí nám známé reality

Základní řešené otázky: JAK se zkoumaný jev chová, jaké má vlastnosti ? PROČ se tak zkoumaný jev chová, proč má takové vlastnosti ?

Kardinální otázka: Odpovídá naše poznání realitě, je to pravda ? Možné odpovědi: ano – ale platí pouze ve sféře našeho poznání ne – platí v celém existujícím vesmíru, včetně toho, který jsme ještě nepoznali ne – protože jsme se dopustili logické chyby, odporující stavu reality

Hledání pavdy: (pravda – soulad mezi realitou a jejím poznáním) racionální myšlení – role dříve získaných informací, paradoxy empirické myšlení - role smyslového vnímání, iluze Potřeba spolehlivých kritérií

Potřeba spolehlivých kritérií: Occamova břitva – ze dvou jevů je akceptovatelnější ten, který je jednodušší nebo pravděpodobnější. Popperova břitva – vědecké teorie jsou ověřitelné – nemá smysl zabývat se teoriemi, které nelze vyvrátit

Hledání pavdy: pravda – soulad mezi realitou a jejím poznáním

EPICYKLY Planety se mezi hvězdami pohybují po složitých křivkách Potřeby astrologie vyžadovaly znalost těchto křivek Dráhy planet byly počítány na základě jejich pohybu po kružnicích, epicyklech, kterých bylo až 40. Tato metoda se používala od dob Ptolemaia, zhruba 18 století, až do Keplera !!! Přestože princip epicyklů byl naprosto chybný, polohy planet byly určovány s dostatečnou přesností !!! Kladné výsledky experimentu nedokazovaly správnost teorie !!!

Pro ověření teorie není dostačující její potvrzení experimentem.

Ověřování platnosti teorie by nemělo být provázeno zaváděním nových nelogických předpokladů.

Pro ověření teorie není dostačující její potvrzení experimentem. Ověřování platnosti teorie by nemělo být provázeno zaváděním nových nelogických předpokladů. Nelogické předpoklady teorii komplikují, snižují její pochopitelnost a mohou způsobit odklon získaných zákonitostí od reality.

Pro ověření teorie není dostačující její potvrzení experimentem. Ověřování platnosti teorie by nemělo být provázeno zaváděním nových nelogických předpokladů. Nelogické předpoklady teorii komplikují, snižují její pochopitelnost a mohou způsobit odklon získaných zákonitostí od reality. Jednoduchá a pochopitelná teorie je více perspektivní, protože se snadněji nalezne cesta jejího dalšího úspěšného rozvoje

Děkuji Vám za pozornost