ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_ 04_ Lidé a čas Kalendář (SADA ČÍSLO 2)
Advertisements

VY_32_INOVACE_ 19_ Rozmanitost přírody Zelenina (SADA ČÍSLO 2)
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník. VNITŘNÍ ÚSTROJÍ Prvouka 3.ročník.
VY_32_INOVACE_20_Hrajeme si s geometrickými tvary (SADA ČÍSLO 5)
VY_32_INOVACE_10_Sčítání a odčítání do 10 (SADA ČÍSLO 5)
Soustava trávicí - část 2.
VY_32_INOVACE_17_Počítáme s obrázky (SADA ČÍSLO 5)
Lidský organismus - Trávicí ústrojí
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_19_Geometrické tvary (SADA ČÍSLO 5)
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
ČLOVĚK – VNITŘNÍ ORGÁNY, KOSTRA A SVALY
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
VY_32_INOVACE_11_Porovnávání čísel do 10 (SADA ČÍSLO 5)
Trávicí soustava člověka
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_III/2_INOVACE_109_Trávicí soustava Trávicí a močová soustava Miroslav Kaňok.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Vnitřní ústrojí Uvnitř těla jsou vnitřní ústrojí, která zajišťují všechny životní projevy člověka. Část vnitřních ústrojí je uložena v horní dutině tělní.
Trávicí soustava obratlovců
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
VNITŘNÍ ÚSTROJÍ 3. ROČNÍK
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Vnitřní ústrojí psa domácího
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Lidské tělo II. ( soustava trávicí, vylučovací, kožní, nervová )
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
Proč přijímáme potravu?
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana KašpárkováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Přírodopis, trávicí soustava.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_19_Vnitřní orgány.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
Trávicí soustava tercie.
Trávicí soustava.
Vylučovací soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_11_Ledviny
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_08_TRÁVICÍ SOUSTAVA
zpracovaný v rámci projektu
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
AUTOR: Blanka Petlánová
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis VY_32_INOVACE_15_Trávicí a vylučovací soustava (SADA ČÍSLO 3) 1

INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Bc. Věra Kratochvílová, Mgr. Ilona Pauzová Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: červenec 2012 Ročník, pro který je VM určen: 7. – 10. ročník ZŠ speciální Vzdělávací obor: Člověk a příroda Učivo: Trávicí a vylučovací soustava Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k seznámení a k opakování učiva. Prezentace obsahuje výukovou část i část vhodnou pro procvičení daného učiva. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, MS Powerpoint

Dobrý den, kamarádi. Určitě jste již slyšeli: „Jez!“, „Proč nejíš?“, „Když nebudeš jíst, neporosteš!“ Jíme všichni a bez potravy bychom nemohli žít. Ale co se děje s jídlem a pitím v našem těle? O tom si nyní budeme povídat.

TRÁVICÍ A VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Vše, co sníme a vypijeme, prochází trávicí a vylučovací soustavou. V ní tělo získává živiny, které potřebuje k tomu, aby mohlo správě fungovat. Živiny, to jsou bílkoviny, vitamíny a minerály, voda, kyseliny a aminokyseliny. Trávicí soustava, to je trávicí trubice, která začíná v ústech, prochází krkem, trupem, břichem a končí v konečníku. Tak to je ona. Trávicí a vylučovací soustava. Na dalších stránkách si budeme povídat o tom, z čeho se skládá a jaký má význam.

Jídlo. Některé nám chutná, jiné méně Jídlo. Některé nám chutná, jiné méně. Ale vše, co sníme a vypijeme, dáváme do úst. Jíme se zavřenými ústy. Jídlo rozkoušeme. K tomu potřebujeme zuby a jazyk. V ústech máme horní a dolní patro, o které se potraviny opírají. A tím začíná trávení.. Potrava se začne rozkládat na části. K tomu potřebuje sliny ze slinných žláz. Dobře rozkousanou potravu spolkneme. K tomu potřebujeme jazyk, bez něj nelze polykat. Slinné žlázy Ústa:

Potrava pokračuje částí trávicí trubice, která začíná v krku Potrava pokračuje částí trávicí trubice, která začíná v krku. Jsou to hltan a jícen. V těchto částech se rozmělněná potrava posouvá směrem dolů. Žaludek. Žaludek má tvar hrušky. Jeho vnitřek je pokrytý sliznicí. V žaludku se vytvářejí žaludeční šťávy, které pomáhají rozkládat potravu do podoby husté tekutiny. Žaludeční stěna se roztahuje a stahuje, tím se potrava rozmělňuje a posouvá dolů. hltan jícen žaludek

Tenké střevo. Tenké střevo je 3 až 5 m dlouhá trubice, 3 až 4 cm široká. Je stočené do kliček. Je hlavní částí, ve které dochází k trávení a vstřebávání vody, kyselin, bílkovin a dalších látek - živin do krve. Krev vše roznáší k orgánům a vyživuje je. Tlusté střevo je pokračováním střeva tenkého. Je širší a části tvoří obrácené písmeno U. V tlustém střevě se vstřebává voda a zahušťují se zbytky potravin, které tělo již nepotřebuje. Vytváří se stolice. Konečník je zakončený svěračem. V této části trávicí trubice dochází k vyměšování. (Chodíme na velkou stranu) žaludek tenké střevo tlusté střevo konečník

VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Vylučovací soustava je velmi důležitou částí trávicí soustavy. Tělo se potřebuje zbavit odpadních látek, to jsou takové, které již nemají pro výživu organismu význam. Do vylučovací soustavy patří tlusté střevo, ve kterém se stahováním a roztahováním jeho kliček posouvá potrava ke konečníku. Konečník je zakončený svěračem. V této části trávicí trubice dochází k vyměšování. (Chodíme na velkou stranu). tlusté střevo konečník

Játra. Jsou největším orgánem břišní dutiny. Váží až 1,5 kg Játra. Jsou největším orgánem břišní dutiny. Váží až 1,5 kg. Mají dva laloky. Jsou velmi důležitá při přeměně a získávání živin z potravy. Ledviny. Jsou dvě, říkáme, že je to párový orgán. Jsou umístěny v břišní dutině podél páteře. V ledvinách se filtruje – čistí krev. Tím se odstraňují z těla škodlivé látky. Vytváří se v nich moč. Moč odchází močovou trubicí ven. (Chodíme na malou stranu) játra ledvina

Kamarádi, naše povídání je u konce a nyní si zopakujeme, co jste si zapamatovali. Je před vámi několik úkolů. Dejte se do toho!

Spojte čarou název a správnou část trávicí soustavy Spojte čarou název a správnou část trávicí soustavy. Řekněte, co si o ní pamatujete. ústa, horní a dolní patro, zuby slinné žlázy hltan jícen játra žaludek tenké střevo tlusté střevo konečník

Odpovězte na otázky. Odpovězte ANO NE. Správnou odpověď vyznačte Odpovězte na otázky. Odpovězte ANO NE. Správnou odpověď vyznačte. Pro kontrolu klikněte na závěr na barevný tvar. . Trávicí soustavu tvoří: ústa, hltan, žaludek, konečník ANO NE NE Vylučovací soustava: tenké střevo, tlusté střevo, konečník ANO NE ANO Jsou částí vylučovací soustavy ledviny? ANO NE ANO Potraviny se zpracovávají v ústech , jícnu a žaludku. ANO NE ANO Živiny získává tělo hlavně v tenkém střevě. ANO NE ANO Tenké střevo je delší než tlusté střevo. ANO NE ANO

Co je dobře a co špatně. Pozorně si přečti věty, odpověz a oprav chyby Co je dobře a co špatně? Pozorně si přečti věty, odpověz a oprav chyby. Víš, jak je to správně? Součástí trávicí soustavy je konečník. ano ne ne Potravu přijímáme ústy. ano ne ano Vylučovací soustava začíná konečníkem ano ne ne a končí tenkým střevem. Ústní dutinu tvoří horní a dolní patro. ano ne ano V žaludku jsou žaludeční šťávy. Rozkládají potravu. ano ne ano Nejvíce živin se dostává do krevního oběhu v ano ne ano tenkém střevě.

Kamarádi, máme za sebou další zajímavé povídání. Věřím, že jste se dověděli opět něco nového a zajímavého. Víte, co se děje s potravou ve vašem těle, že uvnitř vašeho těla se ukrývají důležité orgány a je třeba si je chránit. Jak? Je to jednoduché. Stačí pravidelně jíst zdravou a čistou potravu. Tak příště ahoj, Vaše Agáta.

POUŽITÉ ZDROJE: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o