Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Uplatnění eLearningu na českých univerzitách - desetiletá historie
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Informační gramotnost na středních školách
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Bibliotheca academica, Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2010 Fakulta sociálních studií MU, Brno, 2.–3. listopad 2010 Výsledky průzkumu informačního.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Ostrava Biblioteca Academica Zpráva o činnosti za rok 2007 Odborná komise pro otázky elektronického.
Brno: NANOcontact – partnerské sítě1 Vzdělávací a kontaktní středisko pro průmyslové nanotechnologické úpravy povrchů CZ.1.07/2.4.00/
Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.
ECVET v Programu celoživotního učení
Komise Hana Landová (SIC ČZU) Bibliotheca Academica 2012.
E-learning kurz pro zaměstnance UHK Strategie při komunikaci a edukaci studentů se specifickými potřebami na UHK úvodní seminář Projekt Zkvalitnění.
Iva Horová: Zpřístupňování eVŠKP Olomouc, SDRUK, IT Zpřístupňování eVŠKP současný stav a záměry.
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Činnost komise v roce 2007 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední Bibliotheca Academica 2007, Ostrava 30.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Úvod do předmětu Požadavky k zápočtu Požadavky k zápočtu Požadavky ke zkoušce Požadavky ke zkoušce Organizace výuky Organizace výuky.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Bibliotheca academica – CPVŠK 2008, 4.– , Plzeň Činnost v období listopad 2007 – říjen 2008 Iva Prochásková
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Společné projekty Asociace U3V. Společné projekty: 2004 : tis. Kč Podpora infrastruktury Univerzit třetího věku v České republice 2005 :
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Hana Landová Univerzita Karlova v Praze, ÚISK Zdeňka Civínová
ARITMETICKÁ POSLOUPNOST I
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
KULATÝ STŮL PRO STUDENTY FBI VŠB-TUO “Safety AGENT“ Posilování partnerství v oblasti bezpečnosti průmyslu r.č. CZ.1.07/2.4.00/ , Podnikatelský.
VŠ knihovny vzdělávající výsledky průzkumu 2014 Jan Zikuška (MU), Hana Landová (ČZU) BA 2014: , Ústí nad Labem.
Odborná komise pro informační vzdělávání a informační gramotnost na vysokých školách Pilotní průzkum informační gramotnosti vysokoškolských studentů.
Jak válčíme: průzkumy, standardy, postery… Lenka Bělohoubková Komise IVIG.
Výsledky výzkumu ve vzdělávacích institucích doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
KNIHOVNY + IV = Hana Landová SIC ČZU & ÚISK FF UK +
Podpora poradců Podpora poradců
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Komise v roce 2008 Seminář IVIG, 25. září 2008 Ludmila Tichá, ČVUT v Praze Fakulta strojní, Ústřední
Průběh realizace aktivit projektu TIME Průběh realizace aktivit projektu TIME Lenka Zábranská.
Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Inovace vzdělávání v regionu Morava a Slezsko. Představení projektu VIRTUNIV. Konference SCO´ – BRNO Danuše BAUEROVÁ
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Lucián Piller Intranet HR.
EVALUACE REALIZACE ICT STRATEGIE EVALUACE ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Komise v roce 2009 Ludmila Tichá Ústřední knihovna ČVUT v Bibliot heca Academica 2009, Zlín, 3. –
Podpora informačního vzdělávání na ČZU v Praze: výsledky grantu PhDr. Hana Landová SIC ČZU v Praze IVIG 2005, Praha, 22.září.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Činnost komise IVIG v roce 2004 CPVŠK 2004, České Budějovice
Knihovny v pavučině spolupráce, Jindřichův Hradec Barbora Ramajzlová Asociace knihoven vysokých škol ČR - kroky ke.
Opava Modulární systém studijních programů na vysokých školách v Moravskoslezském kraji a jeho realizace OP RLZ Opatření 3.2 Registrační číslo.
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
Informační vzdělávání: téma pro adepty knihovnictví na ÚISK FF UK Hana Landová ÚISK FF UK & ČZU v Praze IVIG 2006,
Činnost komise IVIG v roce 2003 CPVŠ 2003, Hradec Králové, Ludmila Tichá
Univerzita Karlova, Praha Pedagogická fakulta Středisko vzdělávací politiky Myslíkova 7, Praha 1 Tel.:
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
Projekt ERNIE Moravská zemská knihovna Mgr. Jan Lidmila.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Činnost komise IVIG v roce 2005 CPVŠK 2005, Praha,
Česká republika v Evropském výzkumném prostoru 2 (CZERA 2)
Seminář pro výchovné poradce SŠ
PODPORA TECHNICKÝCH A PŘÍRODOVĚDNÝCH OBORŮ
Plánování prvních kroků
Komplexní program Univerzity Karlovy v Praze pro vzdělávání v řízení přenosu znalostí a výchovu v inovačním podnikání
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

Informační vzdělávání na VŠ: aktivity v roce 2005/2006 Výsledky dotazníkového šetření Eva Dohnálková, Hana Landová, Jana Liptáková

Cíl dotazníku Zmapovat vzdělávací aktivity na veřejných vysokých školách Zjistit podrobnosti týkající se dalšího vzdělávání pracovníků knihoven Získat inspiraci pro další práci AKVŠ, resp. Komise IVIG

Odezva 29 dotazníků 16 univerzit a vysokých škol (AMU, ČVUT, ČZU v Praze, JU, MU, MZLU, OU, SU Opava, UHK, UJEP, UK, UPCE, VFU, VŠB-TU, VUT) jednotlivé fakulty i celé univerzity

Jaké jsou záměry VŠ? Problematika IG v dlouhodobém záměru VŠ? Ano: 11 Ne: 18 Řeší knihovny projekty s tématikou IG a IV? Ano: 10 Ne: 18 - Rozvojové projekty (MŠMT + interní) - ESF - FRVŠ - GA AV ČR

Personální zajištění IV Kolik pracovníků se podílí na vzdělávacích aktivitách? 0: 3x; 1: 7x; 2-3: 10x; 3-5: 4x; Více: 4x Existuje pozice „koordinátora“ IV? Ano: 6 Ne: 23

Aktivity v oblasti IV - stávající

Aktivity v oblasti IV – plánované Samostatný předmět v osnovách (pov.): 4 E-learningový kurz: 3 Účast ve výuce odborných předmětů: 4 Výukové materiály na www: 2 Jednorázové instruktáže a školení: 1 Informační hodiny pro nové studenty: 2 Univerzita 3. věku: 1

S kým se ve výuce potkáváme?

Co učíme především?

A co učíme dále? Dějiny knihy a knihoven Práce s e-books Zpracování rešerší Multimédia Technické normy a standardizace Ochrana průmyslového vlastnictví Etické využívání informací a inf. zdrojů Vedení školní knihovny

Jak moc učíme I.?

Jak moc učíme II.?

Kvalifikace knihovníků Požadují VŠ od knihovníků pedagogické vzdělání? NE: 28 ANO: 0 NEVÍM: 1

Vzděláváme se? Absolvovali pracovníci vaší knihovny, kteří se podílejí na IV nějaký kurz/školení? ANO: 9 NE: 19 Příklady: Kurz e-learningu, Lektorské dovednosti, Komise pro vzdělávání SKIP, Tvorba vzdělávacích programů, Moodle, Breeze, Pedagogická nástavba v rámci VOŠ studia, interní školení.

Jezdíme na konference? Zúčastnili se pracovníci vaší knihovny některých konferencí s tématikou IV? ANO: 15 NE: 14 Příklady: IVIG (15!), Inforum, Informační vzdělávání ve 21. stol., Inf. vzdělávání (MZK), CPVŠK, Seminář k OP RLZ, Creating Knowledge IV., UNESCO- CEI Workshop …

Čteme odborná periodika? Sledují někteří pracovníci vaší knihovny odborná periodika z oblasti IV? ANO: 12 NE: 17 Příklady: Ikaros (8); Čtenář (5), Knihovna (5); Zpravodaj Knihovny Vysočiny (1); Journal of Academic Librarianship (1); College & Research Libraries (1); Research Strategies (1) …

A čteme knihy s tématikou IV? Nakupuje vaše knihovna pro potřeby svých pracovníků odbornou literaturu s tématikou IV? ANO: 16 NE: 13

A co kontakt se zahraničím? Jsou někteří pracovníci vaší knihovny členy zahraničních elektronických konferencí? ANO: 2 NE: 27 Příklady: Konference LIBER; ILI-L (ALA/ACRL)

Co bychom potřebovali I.? Vypracované e-learningové kurzy Semináře, školení Pedagogické minimum pro knihovníky Praktické zkušenosti, strategie Konference, workshopy Kurzy (i dlouhodobé s certifikátem) Školení lektorských a komunikačních dovedností

Co bychom potřebovali II.? Stáž v zahraniční knihovně Kurzy psychologie Jazykové kurzy Účast na akcích kolegů Vyhledávání na internetu Rešerše

Co může udělat Komise IVIG? Uskutečnit výše uvedené + Poskytnutí standardů, vzorových materiálů Finance na propagaci problematiky IV Sdílení dovedností, webový portál Vzory e-learningových kurzů Oslovit vedení škol Informovat o novinkách Didaktické materiály

A několik námětů na závěr čili vaše připomínky, přání a sny …

Děkuji vám za pozornost!!! Kontakt: