Vitamíny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Lipidy.
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Trávící soustava trávení, živiny
BUŇKY A TKÁNĚ V LIDSKÉM TĚLE
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
Prezentace slouží k výkladu a procvičení látky o plodech
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Polysacharidy.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Název: VY_52_INOVACE_PRV_05 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Vitamíny

Důležitá složka potravy Vitamín je látka převážně rostlinného původu, která spolu s bílkovinami, tuky a sacharidy patří k základním složkám lidské potravy. Vitamíny usnadňují přeměny bílkovin, cukrů a tuků v buňkách živých organismů. Lidský organismus je až na některé výjimky nevyrábí. Při nedostatku vitamínů se mohou objevovat i velmi závažná onemocnění. 1

Rozdělení vitamínů 2 3 4 V současné době je známo 13 základních typů vitamínů. Označujeme je písmeny velké abecedy. Rozdělují se do dvou skupin: a/ Rozpustné ve vodě: B-komplex (B1, B2, B6, B12), C b/ Rozpustné v tucích: A, D, E, K Úkol 1: Zařaď správně vitamíny A, B, C k obrázkům:

Kontrola úkolu 1 Rajče: C Ořechy: B Mrkev: A

Nejdůležitější vitamín C Zdroje – ovoce a zelenina 200mg / 100g 6 Význam: Působí na tvorbu vaziva, kosti a chrupavky, zvyšuje odolnost proti infekcím a zrychluje hojení ran. 120mg / 100g 2000mg / 100g 7 5 Projevy nedostatku: Snížení odolnosti proti infekci, zvýšená únava, krvácivost dásní, vypadávání zubů (kurděje). 90mg / 100g Úkol 2: Napiš názvy rostlin bohatých na vitamín C: 8 Doporučená denní dávka vitamínu C je 60 – 100 mg.

Kontrola úkolu 2 Paprika, šípek, černý rybíz, brokolice

Vitamíny B, B-komplex Úkol 3: Význam: Ovlivňují látkovou výměnu, nervovou soustavu, nezbytné pro udržení normální krvetvorby 9 10 Zdroje: Kvasnice, játra, srdce, ledviny nebo libové vepřové maso, klíčky obilovin, mléko, ořechy 11 Projevy nedostatku: zvýšená únavnost, křeče svalstva, sklon k zánětům nervů, poruchy ústní sliznice, pomalé hojení zánětů, Úkol 3: Podle obrázků napiš názvy potravin obsahující vitamín B: 12

Kontrola úkolu 3 Mléko, kvasnice, ledviny, ořechy

Doporučená denní dávka je 0,8 mg Vitamín A 14 16 15 13 17 Zdroje: zelenina, plody, rybí tuk, játra, mléko, máslo, vejce Doporučená denní dávka je 0,8 mg Význam: je nutný pro tvorbu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Nedostatek vitamínu proto vede k šerosleposti. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Dále je nezbytný pro udržování normální funkce sliznic - cest dýchacích, trávících i močových. Projevy nedostatku: šeroslepost, nadměrné rohovatění kůže, poruchy vazivových struktur. Úkol 4: Podle obrázků napiš, ve kterých potravinách se vyskytuje nejvíce vitamínu A:

Kontrola úkolu 4 Ryby, mrkev, máslo, špenát, meruňky

Vitamíny D, E, K Vitamín E Vitamín K Vitamín D 19 21 22 20 Význam: ovlivňuje srážlivost krve, proces mineralizace kostí, buněčný růst Zdroje: zelenina, maso, obiloviny, vejce, mléko Projevy nedostatku: velké krvácení i při malém poranění, řídnutí kostí (osteoporóza) Význam: ovlivňuje látkovou výměnu vápníku a fosforu v lidském těle Zdroje: ryby (rybí tuk), vnitřnosti, vejce, mléko Projevy nedostatku: odvápnění kostí a zubů, (zlomeniny, zvýšená kazivost zubů) Význam: důležitý antioxidant, vliv na tvorbu pohlavních buněk a správný průběh těhotenství Zdroje: rostlinné oleje, živočišné tuky, obilná zrna Projevy nedostatku: poruchy vstřebávání tuků a činnosti pohlavních žláz, neplodnost

Úkol 5: Zdroje Vitamínů D, E, K Podle obrázků na snímku 11 napiš, ve kterých potravinách jsou obsaženy vitamíny D, E, K:

Kontrola úkolu 5 Vitamín D - Játra, vejce, ryby Vitamín E - Rostlinné oleje Vitamín K - Zelenina

Úkol 6: Opakovací test: 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? ano ne 2. Je vitamín C rozpustný v tucích? 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? 4. Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón? 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? 6. Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve? 7. Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost? 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1mg?

Kontrola úkolu 6 1. Může nedostatek vitamínů způsobit závažná onemocnění? ano ne 2. Je vitamín C rozpustný v tucích? 3. Způsobuje nedostatek vitamínu C zvýšenou krvácivost dásní? 4. Obsahuje nejvíce vitamínu C citrón? 5. Je vitamín B důležitý pro činnost nervové soustavy? 6. Ovlivňuje vitamín K srážlivost krve? 7. Způsobuje nedostatek vitamínu E šeroslepost? 8. Je doporučená denní dávka vitamínu A větší než 1mg?

Mgr. Vaněk Vlastimil, autor Použité obrázky: Obrázek 1: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mercat_de_la_boqueria.2.jpg Obrázek 2: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fruit3.JPG Obrázek 3: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hazelnuts_02.jpg Obrázek 4: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karotten.JPG Obrázek 5: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rosa_rubiginosa.jpeg Obrázek 6: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schwarzejohannisbeere.jpg Obrázek 7: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C3%83%C2%83%C2%94%C3%A3%C2%83%C2%BC%C3%A3%C2%83%C2%9E%C3%A3%C2%83%C2%B3_green_pepper-garden.jpg Obrázek 8: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broccoli_bunches.jpg Obrázek 9: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wet_yeast.JPG Obrázek 10: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kidnies_lamb.jpg Obrázek 11: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buttermilk-(right)-and-Milk-(left).jpg Obrázek 12: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%ADskov%C3%A9_o%C5%99echy.jpg Obrázek 13: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution 2.0 Generic license na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rainbow_Runners.jpg Obrázek 14: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Karotten.JPG Obrázek 15: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spinazie_vrouwelijke_plant_(Spinacia_oleracea_female_plant).jpg Obrázek 16: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Apricots_one_open.jpg Obrázek 17: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Butterdose.jpg Obrázek 18: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Leber_Schaf.jpg Obrázek 19: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fried_egg,_sunny_side_up.jpg Obrázek 20: Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uzen%C3%A1_makrela.jpg Obrázek 21: Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oil3.jpg Obrázek 22: Dostupný pod licencí public domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:L%C3%A9gumes_03.jpg Mgr. Vaněk Vlastimil, autor